De la o mică afacere de familie la business de succes. Cum a învățat un CEO arta afacerilor de la Warren Buffett

Warren Buffett Sursa foto: Captura Youtube

O mică afacere de familie a ajuns să construiască un business de succes, CEO-ul învățând arta afacerilor de la celebrul Warren Buffett, sfatul lui fiind să se concentreze pe ceea ce știe deja să facă ca să avanseze.

Karen Goracke, CEO și președinte Borsheims, vorbește într-un articol publicat pe Entrepreneur și Business Insider despre cariera sa și colaborarea cu Warren Buffett. A început să lucreze ca vânzătoare în anul 1988, imediat după absolvirea Universității din Nebraska-Kearney, licențiată în administrarea afacerilor și comunicare organizațională, pentru Borsheims, un magazin de bijuterii de lux din Omaha, Nebraska lansat pe piață în anul 1970. Era o companie mare, o mică afacere de familie ce îi părea plină de farmec. Nu aveau stocuri în permanență, iar contabilitatea pe atunci nu se desfășura într-un mod prea fericit.

Un an mai târziu, în 1989, Warren Buffett a achiziționat magazinul de la familia care o deținea în cadrul companiei sale Berkshire Hathaway. Compania era destul de nepăsătoare inițial în ceea ce privește funcționarea zilnică a magazinului, iar Buffet a început să îi pună contabilitatea în ordine.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Așadar, o avansează în funcție pe Karen Goracke, chiar dacă era tânără, punând-o să se ocupe de proiectul de inventariere. Erau 100.000 de piese de inventar. Trecând prin fiecare articol, unul câte unul, pentru a crea astfel o bază de date. Scria de mână etichetele pentru fiecare obiect, îi punea eticheta și îl punea înapoi în cutie. De multe ori era necesar să-i întrebe pe foștii proprietari cât au costat unele piese pentru că multe dintre ele erau plătite în numerar.

În cele din urmă, au format o echipă care să o ajute și, deși a durat câțiva ani, au introdus totul într-un sistem. Au împărtășit datele cu echipa de cumpărare, indicând unde anume se produceau bani și unde existau mult prea multe costuri.

Warren Buffett știa ce face Karen. Îi lăsa uneori note privind inventarul, îi spunea dacă arată bine sau dacă trebuie îmbunătățit.

I-a oferit un post de dealer de ceasuri, pe care aceasta l-a acceptat în anul 1996. Karen consideră că nu a fost cel mai bun vânzător, dar a înțeles cu adevărat mecanismul afacerii. Obișnuia să glumească spunând că a probat fiecare piesă de inventar din magazin.

În calitate de cumpărător de ceasuri pe care le vindea mai departe, a călătorit în Elveția, New York și Las Vegas învățând totodată despre această afacere.

După zece ani a decis să ia o pauză în carieră. Era mamă a doi copiii, iar la scurt timp urma să se nască și cel de al treilea. Astfel, pauza ei a ținut timp de șase ani. Cu toate astea a păstrat legătura cu magazinul, venind în vizită uneori și cu copiii.

La cinci ani de la plecarea ei a primit un telefon din cadrul companiei Borsheims care o dorea înapoi. A așteptat până când cel de-al treilea copil a mers la grădiniță și apoi s-a întors ca cumpărător de bijuterii. Reprezenta un departament mai mare decât cel al ceasurilor și un pas înainte în cariera ei, iar în decursul următorului deceniu a ajuns în echipa executivă în calitate de director de marfă. În momentul în care CEO-ul lor plănuia să avanseze către o altă funcție, Karen Goracke a fost întrebată dacă și-ar dori să candideze pentru funcția de CEO. A fost foarte surprinsă, aproape că a căzut de pe scaun. Avea în minte cum că nu gestionase până acum mai mult de cinci persoane, dar cu toate astea a decis să îndrăznească. Urmând mai apoi interviul cu Warren Buffett. Atât Karen Goracke cât și Warren Buffett sunt din Omaha. Aceasta l-a mai întâlnit de-a lungul anilor pe Warren Buffett, când venea în magazin și la strângerile de fonduri din Omaha, doar că nu avuse ocazia să stea de vorbă cu el.

La interviu, cei doi discutat despre ceea ce anume credea Karen despre afacere și despre punctele sale forte și slabe. Apoi i-a oferit un loc de muncă acolo. Era atât de emoționată încât nu au vorbit despre salariu sau despre altceva.

În prezent, deși Karen Goracke crede că la prima întâlnire cu Warren Buffett a fost cel mai probabil îngrozită de el, acum nu mai are emoții. Îl descrie ca fiind fermecător, amuzant și plin de învățăminte. Acesta vizitează magazinul de câteva ori pe an și, de obicei, o anunță pe Karen din timp, dar nu face asta întotdeauna. Odată, ajuta un client să aleagă niște bijuterii, iar el a intrat în magazin și a început să pună întrebări despre inventar. A trebuit să o roage pe clientă să o scuze. Habar nu avea că Warren Buffett stătea chiar lângă ea.

Karen Goracke e o persoană foarte curioasă căreia îi place să pună multe întrebări, ce se gândește că: „Stau cu probabil cea mai inteligentă persoană din lume. De ce nu l-aș întreba despre orice, de la afaceri la comunitatea noastră locală și la sport?”

Cei doi conversează despre lucruri care se întâmplă în diferite industrii, de la asigurări până la energia electrică.

Una dintre bucuriile vieții pe care o duce Karen ține de conversațiile ei cu Warren ieșite din sfera de business. Îl descrie ca fiind implicat și amabil, asemănând discuțiile lor cu cele între colegi. Totodată, încearcă să fie respectuoasă față de el și nu-l contactează mai mult de câteva ori pe an, Warren Buffett având 94 de ani.

Cel mai important sfat a lui Warren Buffett a fost ca ea să se concentreze pe ceea ce știe să facă și asupra lucrurilor la care excelează. Unul dintre lucrurile care a ajutat-o să se concentreze mai mult este sărbătorirea reușitelor. El crede că axarea pe lucrurile la care ești bun te ajută să avansezi.

În calitate de cumpărător, se pricepe să înțeleagă ce sumă de bani trebuie cheltuită, care este nivelul stocurilor și cum acest lucru poate să contribuie la dezvoltarea activității companiei. Procesul de cumpărare determină succesul vânzătorilor și mulțumirea clienților.

Acum, cel mai bun lucru la care excelează Karen este să înțeleagă cum arată asta la un nivel mai înalt.

Warren numește directorii executivi ai Berkshire Hathaway managerii săi, dorind să le dea puterea de a putea să își ia propriile decizii. Un fel de stimulent al încrederii în forțele proprii.

De asemenea, Karen deține și o rețea de afaceri Berkshire Hathaway la care poate apela pentru sfaturi. O adevărată binecuvântare.

Warren este un mare cititor, iar ea a încercat să preia asta de la el și să citească cât mai multe articole și publicații. Cunoașterea înseamnă putere.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: