De ce se scumpește benzina? Prețurile petrolului au atins cele mai ridicate niveluri din ultimii ani / Piața trece la generarea energiei electrice din petrol, pe fondul prețurilor mari la gaze

sonda exploatare petrol Sursa foto: Pexels/Pixabay

Lipsa gazelor naturale și a cărbunelui din Asia și Europa determină piața să treacă la producția de energie electrică din păcură și motorină, ceea ce duce prețurile petrolului la cele mai ridicate niveluri din ultimii ani, scrie Reuters. Această situație a coincis cu momentul redeschiderii economiilor în urma pandemiei Covid, ceea ce pune și mai mare presiune asupra piețelor.

Petrolul brut Brent, referința internațională, a crescut cu 90 de cenți, sau 1,1%, la 85,76 dolari pe baril, după ce a atins un nivel maxim de 86,04 dolari, cel mai mare preț din octombrie 2018.

Prețul de referință al petrolului din SUA, West Texas Intermediate, a urcat cu 1,23 dolari, sau 1,5%, până la 83,51 dolari pe baril, după ce a atins un nivel maxim de 83,73 dolari, cel mai mare din octombrie 2014.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Ambele cotații au crescut cu cel puțin 3% față de săptămâna trecută.

„Eliminarea restricțiilor din întreaga lume va ajuta probabil la recuperarea consumului de combustibil”, au explicat analiștii de la banca ANZ într-o notă, adăugând că trecerea de la gaz la petrol doar pentru generarea de energie ar putea spori cererea cu până la 450.000 de barili pe zi din al patrulea trimestru.

Temperaturile reci din emisfera nordică sunt de asemenea de așteptat să agraveze deficitul de aprovizionare cu petrol, a declarat Edward Moya, analist senior la OANDA.

„Deficitul de pe piața petrolului pare să se agraveze, deoarece criza energetică se va intensifica din cauză vremea din nord a început deja să se răcească”, a spus el.

„Întrucât lipsa cărbunelui, electricității și gazelor naturale duce la o cerere suplimentară de țiței, această cerere se pare că nu va fi satisfăcută de o producție suplimentară de la OPEC + sau SUA”, a adăugat el.

Prim-ministrul japonez Fumio Kishida a declarat luni că țara va cere producătorilor de petrol să crească producția și să ia măsuri pentru a ameliora situația industriilor afectate de recenta creștere a costurilor cu energia.

Cu toate acestea, oferta ar putea crește din Statele Unite, unde firmele de energie au adăugat săptămâna trecută platforme de petrol și gaze naturale pentru a șasea săptămână la rând. Numărul platformelor de petrol și gaze din SUA, un indicator timpuriu al producției viitoare, a crescut de la 10 la 543 în săptămâna până la 15 octombrie, cel mai mare din aprilie 2020, a declarat săptămâna trecută firma de servicii energetice Baker Hughes Co.

Între timp, economia Chinei a crescut cu cel mai lent ritm dintr-un an, în al treilea trimestru, afectată de lipsa de energie electrică din septembrie, care a obligat fabricile să limiteze producția sau să închidă complet.

Rata zilnică de procesare a țițeiului a scăzut în septembrie la cel mai mic nivel din luna mai 2020, în al doilea mare consumator de petrol din lume, deoarece lipsa materiilor prime și inspecțiile de mediu au paralizat operațiunile din rafinării, în timp ce rafinăriile independente s-au confruntat cu reducerea cotelor de import pentru țiței.

Citește și:

Consiliul Concurenței anchetează de ce s-a scumpit benzina. Premierul Cîțu a cerut acum două zile investigație pentru a afla dacă există un cartel

Niveluri record pentru prețul carburanților în Europa

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: