De azi, Garda de Mediu poate da amenzi de până la 10.000 de lei persoanelor care nu și-au înregistrat fosele septice la primărie

toaleta in curte Sursa foto: Dreamstime

Românii care au fose septice în gospodărie au avut termen limită până ieri, 30 octombrie să le declare la primărie. Așa prevede o hotărâre de guvern adoptată la finele lunii mai. Totuși, unele primării au acceptat și solicitările depuse astăzi, 31 octombrie 2022, întrucât ziua de 30 octombrie a fost într-o duminică.

Guvernul a mai decis că dacă în localitate există canalizare, oamenii au obligaţia să se racordeze în cel mult un an la sistemul public şi să renunţe la fosă.

Deocamdată, statul vrea să afle câte gospodării câte gospodării utilizează fose septice. Iar cine nu le-a declarat deja la primărie, poate fi amendat de Garda de Mediu cu până la 10.000 de lei.

În plus, potrivit TVR,  cei care le deţin trebuie să obţină în următoarele luni şi un aviz de la gospodărirea apelor prin care să dovedească faptul că fosa nu poluează. 

Pe de altă parte, de mâine intră în vigoare programul Administrației Fondului de Mediu “Prima Conectare”, prin care familiile vulnerabile vor fi sprijinite financiar. 

Statul va deconta până la 1.900 de euro pentru racordarea fiecărei gospodării în parte, iar banii vor ajunge direct la firmele care vor face lucrările.

Prin PNRR statul are la dispoziţie 168 de milioane de euro pentru lucrări de racordare a gospodăriilor la sistemul public de alimentare cu apă şi la cel de canalizare. Potrivit INS, 40% din populaţia României nu e conectată la sistemul de canalizare.

De altfel, și în nota de fundamentare a Hotărârii de Guvern din luna mai, se arată că “una din cele mai importante probleme cu care se confruntă România, în domeniul apelor, se referă la implementarea directivei europene privind epurarea apelor uzate urbane. Dificultățile legate de implementarea acestei directive sunt determinate de gradul redus de asigurare a serviciilor de alimentare cu apă, canalizare și epurare, uzura fizică și morală a infrastructurii aferente și costurile deosebit de mari implicate de respectarea cerințelor europene. Rata de conectare a populației la servicii de canalizare este de 55,8%, fiind cele mai scăzute dintre țările UE.”

Termenul de aplicare a Directivei europene 91/271/EEC era 31 decembrie 2018. Până la acea dată, toate localitățile din România cu peste 2.000 de locuitori ar fi trebuit să aibă gospodăriile branşate la canalizare 

Potrivit Eurostat, un sfert dintre români nu au toaletă în casă, iar România este pe ultimul loc în UE după ponderea locuințelor cu toaleta în interior

Ponderea locuinţelor din România care nu au o toaletă în interior este de peste zece ori mai mare decât media din UE, arată datele publicate de Eurostat în 2020România a înregistrat însă progrese semnificative, ţinând cont că în anul 2010 ponderea locuinţelor fără o toaletă în interior era de 40,9%.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Din toată imaginea aia, singurul care poluează / afectează mediul este acoperișul din azbest.
    Restul e praf in ochi / sursa de venit pentru pensii speciale.

    • Cine primește cerere de acordare a creditelor pentru racordare și în cît timp rezolvă ??

  2. Sunt relativ la zi cu știrile și urmăresc și TV și alte surse media însă nu mă pot lua dupa ăștia ,unde rulează multe,inclusiv parodii și falsuri…Inf oficială vine de la autoritățile pe care le platesc și le susțin din impozite și taxe(locale și centrale).Nu a existat nici o cerință de acest fel deci după mine e doar gargara sau/și zvon !Ce să facă autoritățile cu acest registru ?Când ceri ceva sau inventezi ceva treb sa explici oamenilor scopul !Cum ajuta ea cetățenii ,cabsa merite cavei sa colaboreze?Altfel de ce poporul ar urma niste legi /ordine inepte venite de la unii cu studii furate (dovediți,hoți și analfabeți așadar;aleși da ,dar tot prosti și hoți rămân !).Așa că având aceste lucruri în vedere și faptul că autoritățile știu unde exista canalizare și unde nu(și societățile de apă și canal știu asta pt fiecare proprietate în parte) vad inutilă și chiar o braznica /nerușinată această cerință ,daca ea chiar exista sau ,cum am zis eu,e doar o gluma proasta…neexplicata ca sa putem rade macar așa ,de complezență !

    • Avem cumva un guvern de idioți?că de tâlhari sigur, căte sate,comune au canalizare funcțională? Interesul este pentru cine ia banul pt golirea foselor și la un preț minim de 500 lei este greu de calculat.

    • De ce trebuie sa declari de vreme ce ai declarat o data , la recensământ. Toată tara e plină de gropi de gunoi neautorizate și gunoiul aruncat pe câmpuri și la marginea localităților și incendiat. Măsura e menită sa lovească in cetățean.

  3. Dar oare pt. cei care deverseaza direct pe santurile din fata caselor neavand fosa septica … ce masuri o sa se impuna? De exemplu la mine in sat de cand au adus apa de la retea si oamenii si au pregatit baile cu toaleta scurgerea este in santurile din fata caselor. Acolo se practica inchiderea ochilor!

  4. Ăsta este încă un abuz al statului și o bătaie de joc la adresa cetățenilor!!! Acest stat incompetent, care nu este în stare să-și pună primarii la muncă și să dezvolte zonele rurale prin introducerea canalizarilor și a apei potabile, a găsit de cuviință să amenințe cetățenii și să-i oblige la tot felul de declarații, pentru a-și acoperii “mizeria” din administrația publică!!! Dar pe primari cine ii amendează pentru că nu fac nimic pentru comunitate???

    • Amenințări ca și cu recensământul, cu amenzi și s-a dovedit un fiasco!!! Da ce ei nu știu ca în tara nu sunt canalizări și ce sa facă oamenii sa se kk în punga și să-l ducă oraș să-l arunce?!

  5. Ca de obicei în ultima perioada asa ziși ziariști dau știri fără să citească tot ce e necesar. În HG 714 spune clar 120zile din 26.05.22 pt cei care și-au pus în funcțiune fosele și 180 de zile pt cei care le aveau în funcție înainte de 26.5. 22, adică până la 27.11.22. Dar ce sa faci cu marii ziariști ai României, ei le știu pe toate și pot (de z)informa. Mai pe românește niște idioți.

  6. Legea nu e clară “120 zile pt cei care si au pus in functiune fosele” si “180 zile pt cei care l e aveau in functiune” , cum ramâne cu cei care cresc pasari, porci, vite in curte si excrementele ajung in pamant, dar cei cu wc in spatele casei, care au o groapa in pamant…….lege de kkolü…..

  7. Dacã ai o problemâ tehnicâ ce vei face?Vom merge în fața primariei şi ne facem treburile acolo cã doar aşa vreaBruxelul şi proştii de parlamentari executã toate aberațiile.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.