Danezii de la European Energy au ajuns la capacitate de producție de aproape 1 GW în România și vor să continue expansiunea, dar cer legislație mai simplă și reguli pentru eoline offshore și agro-fotovoltaic

European Energy fotovoltaice eoliene Sursa foto: europeanenergy.com

Compania daneză de energie regenerabilă European Energy, care dezvoltă, finanţează, construieşte şi operează parcuri eoliene şi solare, precum şi instalaţii de hidrogen şi capacităţi de stocare la nivel global, anunță că dezvoltarea de energie în România a ajuns la aproape 1 GW.

În prezent, compania are un portofoliu de dezvoltare de 935 MW de energie regenerabilă, din care 810 MW în domeniul energiei solare și 125 MW în domeniul energiei eoliene. Primul proiect de parc solar de 20MW este pregătit pentru a fi construit, iar construcția este programată să înceapă în 2023. Compania a primit, de asemenea, aprobarea de conectare la rețea pentru un alt proiect de 125MW, care este în plină desfășurare.

European Energy afirmă că își va continua extinderea activităților în România.

„Noul birou al European Energy’s din București va sprijini ambiția noastră de a dezvolta, construi și opera un portofoliu de proiecte de energie regenerabilă la scară largă. Vedem decizia foarte fermă a României de a contribui la reducerea emisiilor de CO2 în Europa. România favorizează mai multe oportunități de investiții pentru producția de energie verde în țară”, a declarat Ioannis Kalapodas, șeful biroului European Energy România.

European Energy are în dezvoltare 10 proiecte locale în România. Nouă în domeniul energiei fotovoltaice și unul în domeniul eolian. Planul este ca societatea să folosească energia regenerabilă pentru a alimenta tehnologiile Power-to-X, cum ar fi hidrogenul verde și e-metanol.

În următorii ani, European Energy își propune să devină unul dintre jucătorii importanți pe piața de energie regenerabilă din România.

European Energy consideră că România va îndeplini ținta UE de creștere a ponderii regenerabilelor în consumul final de energie până în 2030. În plus, aceste obiective sunt în curs de revizuire și vor fi majorate.

„În prezent, capacitatea energetică instalată de energie solară și eoliană în România nu este atât de mare în comparație cu alte țări europene. Intenționăm să schimbăm acest lucru prin construirea mai multor capacități de generare a energiei electrice din surse regenerabile în România. Există câteva îmbunătățiri care ne-ar putea ajuta în această sarcină, deoarece procesele administrative pentru dezvoltarea proiectelor și conexiunile la rețea sunt încă destul de lungi și complicate. De asemenea, domeniile eolian offshore, agro-fotovoltaic și Power-to-X sunt încă lipsite de cadru legislativ”, a conchis Ioannis Kalapodas.

România este văzută ca o piață în creștere rapidă pentru energia eoliană în regiunea Europei de Sud-Est. Țara ar putea adăuga mai mult de doi GW de parcuri eoliene până în 2030. În prezent, țara are aproximativ trei GW de energie eoliană și aproape 1,5 GW de energie solară până la sfârșitul anului 2021, potrivit Agenției Internaționale pentru Energii Regenerabile (IRENA).

„Intrăm acum într-o eră în care energia electrică verde este esențială pentru a debloca provocările legate de emisiile de CO2 în sectoarele transportului greu, industriei chimice și încălzirii. În această nouă eră, European Energy dispune de soluții ecologice care ne asigură că putem atinge cu adevărat obiectivul global al unei lumi fără emisii de carbon, întrucât am făcut deja pași esențiali în lumea Power-to-X și a încălzirii ecologice. Acesta va fi un pas uriaș pentru planeta noastră”, a declarat Knud Erik Andersen, director executiv al European Energy.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: