Dan Vîlceanu: Nu am avut o discuție în Guvern legată de TVA zero la alimentele de bază. Măsura ar încălca Directiva UE

Comert, alimente, piata, supermarket, rafturii Sursa foto: Pixabay

Liberalul Dan Vîlceanu, ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene, a declarat că nu s-a discutat în Guvern eliminarea TVA-ului pentru alimentele de bază. Acesta a precizat că o astfel de măsură ar însemna declanșarea procedurilor de infringement, pentru că încalcă directivele UE:

„Nu am avut o discuție în Guvern legată de TVA zero la alimentele de bază. Este o măsură care, cel puțin la momentul acesta, contravine Directivei privind TVA. O să putem discuta orice (cu Comisia Europeană, n.r.), dar să ai o reglementare care contravine unei directive, asta înseamnă infringement.

Există oricând instrumentul de a plafona prețul și de a interveni în piață la modul acesta, de a fixa tu prețuri de la Guvern, ceea ce nu e tomai ideea unei piețe libere și ar duce, în condițiile de piață actuale, cu prețuri crescute la energie, la dispariția unor produse de pe raft. În momentul în care prețul cu care produci este mai mare decât prețul cu care poți să vinzi, evident nu vei mai avea niciun fel de motivație să produci produsul respectiv”, a spus joi ministrul.

În ceea ce privește supraimpozitarea profitului furnizorilor de energie, ministrul Vîlceanu a precizat că 80% dintre producătorii de energie și gaze din România sunt de stat și deja 80% din dividendele pe care le obțin aceste companii vin la stat.

Economedia a scris, joi, că Guvernul Ciucă discută introducerea unei cote TVA zero la alimentele de bază (de la 9% în acest moment) și supra-impozitarea profitului „excepțional” realizat de furnizorii de gaze și energie electrică în 2021. Propunerea vine de la PSD, potrivit surselor citate.

„Este evident că statul român trebuia să facă ceva în ceea ce priv creșterea prețurilor la energie și gaze. A existat o lege pe care a votat-o toată lumea în parlament. Acum înțeleg că nu mai e de ajuns acea lege și că trebuie venit și cu alte măsuri. Vom gândi și vom vedea în Guvern și alte măsuri. Dar trebuie să ne punem și o întrebare serioasă: unde ne vom opri. Pentru că nevoi are toată lumea. Și dacă începem să discutăm pe fiecare domeniu în parte… Ministrul Agriculturii pe bună dreptate este îngrijorat cu privire la producătorii din agricultură. Sunt convins că ministrul IMM-urilor va veni și va spune că și IMM-urile au probleme în legătura cu situația asta. Va veni ministrul de la Cultură care va spune că teatrele, celelalte instituții de cultură și ele plătesc energie și gaze, trebuie ajutate și acelea. Tocmai de aceea spun. Cred că ar trebui prima dată să se discute care sunt categoriile care au nevoie de un ajutor. Până la urmă cred că toată lumea a fost de acord că trebuie ajutată în primul rând populația și apoi poți vedea cum pot fi ajutate și companiile. Dar întrebarea mea rămâne: unde ne vom opri? Pentru că mi se pare că intrăm într-o spirală care nu se va termina niciodată, întotdeauna va mai fi cineva pe care ai uitat să îl ajuți”, a mai spus Vîlceanu.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: