Dan Drăgan, Ministerul Energiei: Primele 40 de firme care au aplicat pentru finanțarea proiectelor de fotovoltaice și eoliene din PNRR sunt așteptate să semneze contractele/ Drăgan precizează că primele contracte ar putea fi semnate în luna iunie, dacă nu va mai fi nevoie de alte clarificări din partea companiilor

casa panouri solare fotovoltaice Sursa foto Pixabay (2)

Dan Drăgan, secretar de stat în cadrul Ministerului Energiei, a declarat că în acest moment sunt așteptate primele 40 de firme care au aplicat în cadrul schemei C6 din PNRR privind finanțarea proiectelor de fotovoltaice și eoliene.

Acesta precizează că firmele au la dispoziție 10 zile lucrătoare pentru a răspunde la prima solicitare de clarificări, iar dacă nu există alte probleme, primele contracte vor putea fi semnate în curând.

„La momentul actual cred că sunt peste 450 de clarificări. Sunt două etape de clarificări. Deja au fost transmise invitațiile pentru în jur de primii 40 analizați care au avut toate documentele corecte. Noi sperăm ca până la, să zic, în 10 zile să putem să le închidem pe toate, important este și viteza de reacție a aplicanților, a unora dintre ei, pentru că au la dispoziție cele 10 zile lucrătoare pentru a răspunde la clarificări. Dacă la primele clarificări răspund imediat și nu mai trebuie clarificări suplimentare, se merge deja în partea de informare și pregătire pentru contractare”, a declarat Dan Drăgan, secretar de stat la Ministerul Energiei, pentru Economedia. 

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Acesta spune că, dacă nu există alte clarificări, speră ca în următoarele 10 zile lucrătoare să semneze primele contracte din C6 din PNRR.

„Dacă ei au nevoie de 10 zile lucrătoare să răspundă la prima solicitare de clarificări, trimit primele clarificări. După aceea acestea sunt analizate de echipă și dacă mai este necesar să trimită și a 2-a etapă de clarificări și ea durează 10 zile, dar în principiu, dacă nu există alte clarificări în următoarele 10 zile ar trebui să semnăm”, spune secretarul de stat.

Acesta precizează că sunt deja aplicanți care au pus în funcțiune proiectele și au realizat investițiile chiar după ce au depus proiectele anul trecut. 

Întrebat dacă a primit răspuns de la primele 40 de companii, acesta a precizat că momentan companiile nu au confirmat prezența pentru a semna contractele. Acesta spune că nu știe motivele pentru care nu a primit încă răspunsul, însă precizează că nu toate proiectele depuse de beneficiari au fost realizate corect.

Drăgan, despre posibilitatea regândirii plafoanelor de preț: Ministerul Energiei analizează constant orice evoluție din piață

Comisia Europeană recomandă României să reducă ajutoarele pentru energie în vigoare până la sfârşitul anului 2023, iar în cazul în care va fi nevoie de noi măsuri de sprijin să se aplice pentru gospodarii și firme. Întrebat dacă ia în considerare regândirea plafoanelor de preț, atât pentru consumatori, cât și pentru vânzare către producători, mai ales în contextul în care prețurile din piață au scăzut puternic, Dan Drăgan a precizat că nu poate confirma sau infirma acest lucru, dar că Ministerul Energiei analizează constant orice evoluție din piață.

„Urmărim, monitorizăm piața și nu doar noi, toți cei implicați în această schemă. Monitorizăm foarte atent și dacă probabil la nivel de decident se va hotărî, în urma analizelor de piață, că este trebuiesc actualizate (n.r- plafoanele de preț), acest lucru se va hotărî la nivelul Guvernului”. 

Acesta a spus că orice recomandare a Comisiei este analizată și precizează că nu știe dacă este posibil să se scoată măsura de plafonare a prețului în acest moment. „Observ o volatilitate foarte mare în piață și trebuie să o mitighezi. Poți s-o metighezi prin niște plafoane ca să nu aibă un impact către consumatorul final semnificativ”.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: