Curtea de Apel București a respins, joi, solicitarea companiei de asigurări Euroins de a suspenda decizia Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) prin care i-a fost retrasă autorizația de funcționare. În cazul în care Curtea de Apel ar fi admis solicitarea Euroins, compania ar fi putut să-și reia imediat activitatea și să reînceapă să vândă asigurări RCA.
Soluția instanței:
Admite excepţia inadmisibilităţii cererii de suspendare provizorie a efectelor executorii ale actelor administrative, excepţie invocată de instanţă din oficiu. Respinge cererea de suspendare provizorie a efectelor executorii ale actelor administrative, ca inadmisibilă. În baza art. 1064 alin. 4 C.pr.civ., dispune restituirea cauţiunii depuse de reclamante, în cuantum de 1.000 de lei, consemnată cu recipisa de consemnare nr. 209078503/1/20.04.2023 emisă de CEC Bank S.A.-Sucursala Victoria Fără cale de atac. Pronunţată astăzi, 24.04.2023, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei.
În data de 11 aprilie, Euroins a anunțat că va contesta în justiție decizia ASF de a-i retrage autorizația de funcționare, prin depunerea unei cereri la Curtea de Apel București.
Compania a demarat două procese, unul privind suspendarea deciziei ASF, respectiv altul pentru anularea deciziei ASF. Ambele sunt deschise la Curtea de apel București. Instanța s-a pronunțat joi, 27 aprilie, pe cererea privind suspendarea deciziei ASF, pe care a respins-o. În ceea ce privește solicitarea de anulare a deciziei ASF, Curtea de Apel București nu a dat încă un termen de judecată.
Compania bulgară preciza că acțiunea în justiție a fost doar „unul dintre demersurile întreprinse de acționarii Euroins România pentru a revoca decizia ASF”. „În plus, Eurohold și BERD, acționari ai EIG, au înaintat deja Guvernului, Parlamentului, ASF și FGA o propunere concretă pentru a rezolva criza de pe piața RCA, declanșată de închiderea uneia dintre companiile-cheie și care afectează 2,7 milioane de asigurați RCA. Propunerea urmărește să evite ca FGA să cheltuie banii statului român și ai contribuabililor pentru plata daunelor RCA”, se arăta în comunicat.
Demersul Euroins a venit după ce ASF a anunțat în data de 17 martie 2023 că retrage licența de asigurare a Euroins România și numește un administrator interimar, cu intenția declarată de a deschide procedura de faliment împotriva companiei. ASF susținea că, la data de 30 iunie 2022, societatea nu deține fonduri eligibile pentru acoperirea necesarului de capital de solvabilitate (SCR), situație care se menține și la data de 30 septembrie 2022.
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a formulat, pe 18 aprilie, cererea de faliment împotriva Euroins România, fostul lider RCA, care a intrat în insolvență, potrivit unei decizii de la Tribunalul București.