Curtea Constituţională a Germaniei dă undă verde pentru aprobarea planului european de relansare

germania, steag germania Sursa foto: Pexels / Ingo Joseph

Curtea Constituţională a Germaniei a deschis miercuri calea pentru ca autorităţile de la Berlin să ratifice planul european de relansare, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Fondul european de relansare, în valoare de 750 miliarde de euro, este o componentă cheie în răspunsul economic al blocului comunitar la criza provocată de pandemia de coronavirus, fiind compus din împrumuturi şi granturi. Însă acest fond trebuie ratificat de toate cele 27 de state membre, un pas pe care, pentru moment, Germania nu poate să îl facă.

Luna trecută, Curtea Constituţională a Germaniei a pus în aşteptare ratificarea fondului european de relansare, anunţând că va analiza o contestaţie formulată împotriva fondului european finanţat prin emiterea de datorii comune.

Miercuri, Curtea Constituţională a Germaniei a anunţat că a respins contestaţia iar decizia a fost sprijinită de şapte dintre cei opt judecători ai curţii. “Un examen sumar nu relevă o puternică probabilitate de încălcare a legii fundamentale”, a explicat pe pagina sa de Internet cea mai înaltă instanţă juridică din Germania. Curtea precizează că va continua analiza sa pe fond dar a respins solicitarea de suspendare în regim de urgenţă.

“Dezavantajele rezultate de pe urma neaprobării măsurilor provizorii pentru ca ulterior legea să se dovedească a fi neconstituţională sunt mai mici decât consecinţele aprobării măsurii pentru ca ulterior contestarea la curtea constituţională să se dovedească a fi nefondată”, a precizat Curtea Constituţională a Germaniei.

Decizia anunţată miercuri este esenţială pentru lansarea fondului de 750 miliarde de euro. La începutul acestei luni, Isabel Schnabel, membru în boardul Băncii Centrale Europene, a tras un semnal de alarmă împotriva încercărilor de a bloca fondul de relansare al Uniunii Europene, avertizând că un astfel de impas ar fi “un dezastru economic pentru Europa”.

România trebuie să transmită oficial Planul de Redresare şi Rezilienţă până la 30 aprilie, printr-un singur document integrat, potrivit Regulamentului (UE) 2021/241 al parlamentului European şi al Consiliului din 12 februarie 2021 de instituire a Mecanismului de redresare şi rezilienţă.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: