Cum și-au făcut averile cei mai bogați 10 oameni din lume

Jeff Bezos

În 2024 vor exista mai mulți miliardari decât oricând în istorie. Chiar dacă lumea se confruntă cu instabilitate economică și politică, cei mai bogați oameni în viață continuă să acumuleze averi în număr record.

Acest lucru este valabil mai ales în eșaloanele superioare ale celor extrem de bogați. Conform unei analize Forbes, cele mai bogate 20 de persoane din lume vor adăuga 700 de miliarde de dolari la valoarea lor netă colectivă în 2023.

Deși există multe industrii în care este posibil să atingi succesul financiar, cei mai bogați oameni din lume împărtășesc câteva asemănări. Șapte dintre primii 10 și-au câștigat averile prin tehnologie și social media, în timp ce ceilalți trei au făcut-o prin conducerea unor conglomerate masive. Majoritatea s-au născut în familii americane relativ înstărite și toți sunt bărbați.

În ciuda acestor asemănări, totuși, căile specifice pe care cei mai bogați oameni din lume le-au urmat pentru a ajunge la succes arată diferit.

Iată cum au devenit atât de bogați cei mai bogați 10 oameni din lume.

10. Larry Page

Larry Page, co-fondatorul Google, este fiul a doi academicieni de la Universitatea de Stat din Michigan: tatăl său a fost profesor de informatică, iar mama sa a fost instructor de programare. Page s-a specializat în inginerie informatică la Universitatea din Michigan, înainte de a urma cursurile universitare la Stanford.

În timp ce se afla la Stanford, l-a cunoscut pe colegul său informatician Sergey Brin. Cei doi au devenit fascinați de ideea unui motor de căutare care ar putea conecta paginile web între ele – ceea ce a dus în cele din urmă la crearea Google. Page a fost CEO al Alphabet, compania mamă a Google, până în 2019. El rămâne acționar majoritar și membru al consiliului de administrație. Valoarea netă estimată a lui Page este de 144 de miliarde de dolari, potrivit Forbes.

9. Mukesh Ambani

Mukesh Ambani, directorul Reliance Industries, s-a născut într-o familie indiană în ceea ce este acum Yemen. Tatăl său, Dhirubhai, a fondat Reliance ca o companie de textile în 1966. În deceniile care au urmat, Reliance a intrat în mai multe alte industrii, inclusiv petrochimie și telecomunicații.

Până la moartea lui Dhirubhai Ambani în 2002, Reliance era cea mai mare companie din India. După moartea lui Dhirubhai Ambani, compania a fost împărțită între cei doi fii ai săi, Mukesh și Anil. Mukesh Ambani are o valoare estimată la 115 miliarde de dolari, potrivit Forbes.

8. Steve Ballmer

Steve Ballmer, fost CEO Microsoft, s-a născut într-o familie din clasa de mijloc din Detroit, Michigan. A fost crescut într-o suburbie bogată și a urmat cursurile unei școli pregătitoare înainte de a deveni prima persoană din familia sa care a mers la facultate. În timp ce studia la Harvard, Ballmer l-a întâlnit pe viitorul fondator al Microsoft, Bill Gates, iar cei doi au devenit prieteni apropiați.

Ballmer va deveni ulterior cel de-al 30-lea angajat al Microsoft. El a ocupat o varietate de poziții în cadrul companiei înainte de a-l înlocui pe Gates ca CEO în 2000. S-a retras din Microsoft în 2014 și a cumpărat Los Angeles Clippers mai târziu în același an. Valoarea netă estimată a lui Ballmer este de 130 de miliarde de dolari, potrivit Forbes.

7. Bill Gates

Bill Gates, fondatorul Microsoft, s-a născut într-o familie bogată: tatăl său era un avocat proeminent, în timp ce mama sa făcea parte din consiliul de administrație al unui holding financiar. Gates a devenit interesat pentru prima dată de programare în timp ce frecventa o școală pregătitoare din Seattle. După ce a urmat pentru scurt timp cursurile Universității Harvard, Gates a renunțat pentru a co-funda Microsoft în 1975. Cinci ani mai târziu, IBM a abordat Microsoft cu privire la dezvoltarea de software, după ce mama lui Gates a menționat compania CEO-ului IBM.

Parteneriatul cu IBM a consolidat reputația Microsoft și a contribuit la transformarea sa într-o companie majoră de software. În primele zile ale Microsoft, Gates a fost implicat direct în codare, dar ulterior a preluat un rol mai executiv. Potrivit Forbes, averea sa netă este estimată la 128 de miliarde de dolari, dar a donat o parte substanțială a averii sale în scopuri caritabile.

6. Warren Buffet

Președintele Berkshire-Hathaway, Warren Buffett, este fiul congresmanului republican și brokerului Howard Buffett. De la o vârstă fragedă, Buffett a fost fascinat de antreprenoriat. A urmat pentru scurt timp cursurile Wharton School of Business înainte de a se transfera la Universitatea din Nebraska.

Sub conducerea lui Buffett, Berkshire-Hathaway a devenit un important conglomerat de holdinguri, cu participații semnificative în GEICO, Duracell, AltaLink și zeci de alte companii. Buffett are o valoare estimată la 133 de miliarde de dolari, potrivit Forbes, dar s-a angajat să doneze majoritatea averii sale în scopuri caritabile.

5. Larry Ellison

Larry Ellison, directorul executiv al Oracle, era în 1944 și a fost ulterior adoptat de unchiul și mătușa sa. A fost crescut într-un apartament fără etaj dintr-un cartier al clasei de mijloc din Chicago. A urmat cursurile Universității din Illinois, dar a renunțat după ce mama sa adoptivă a murit în mijlocul examenelor finale din anul al doilea.

Ellison a studiat la Universitatea din Chicago timp de un semestru înainte de a renunța și de a se muta la Berkeley pentru a lucra ca programator. În 1977 a fondat compania de software care avea să devină Oracle. În deceniile care au urmat, Oracle s-a dezvoltat prin vânzările sale de software pentru întreprinderi și cloud computing. În plus față de eforturile sale în domeniul tehnologiei, Ellison deține, de asemenea, 98% din insula hawaiiană Lānaʻi. Valoarea sa netă este estimată la 141 de miliarde de dolari, potrivit Forbes.

4. Mark Zuckerberg

Co-fondatorul Meta, Mark Zuckerberg, este fiul unui psihiatru și al unui dentist. A urmat cursurile școlii pregătitoare de elită Phillips Exeter Academy din New Hampshire și ulterior a studiat la Harvard. Ca student, el a co-creat Facebook pentru a partaja fotografii și informații despre colegii de clasă. Zuckerberg a renunțat la Harvard în timpul celui de-al doilea an de facultate pentru a continua să construiască platforma de social media în stadiu incipient.

În 2012, Facebook a devenit publică și a achiziționat Instagram. Doi ani mai târziu, compania a cumpărat și platforma de mesagerie WhatsApp și compania de realitate virtuală Oculus. În 2021, compania și-a schimbat denumirea în Meta și continuă să achiziționeze și să dezvolte noi platforme. Zuckerberg are o valoare estimată la 177 de miliarde de dolari, potrivit Forbes.

3. Jeff Bezos

Fondatorul Amazon, Jeff Bezos, s-a născut din doi părinți adolescenți, care s-au confruntat cu dificultăți financiare în timpul copilăriei sale. Când avea patru ani, mama sa s-a căsătorit cu Miguel Bezos, un imigrant cubanez care i-a adoptat ulterior fiul. Bezos a urmat cursurile Universității Princeton și a lucrat în fonduri speculative după absolvirea facultății.

În 1994, după ce a citit despre creșterea internetului, Bezos și soția sa de atunci, Mackenzie Scott, și-au părăsit locurile de muncă și au înființat Amazon – pe atunci o librărie online. Bezos a primit o investiție de 300.000 de dolari de la părinții săi și investiții mai mici de la prietenii și frații săi. Deși cea mai mare parte a averii lui Bezos provine de la Amazon, el a co-fondat, de asemenea, mai multe companii mai mici și deține Washington Post. Valoarea sa netă este estimată la 194 de miliarde de dolari, potrivit Forbes.

2. Elon Musk

Elon Musk, antreprenor în domeniul tehnologiei, s-a născut într-o familie bogată din Africa de Sud. Mama sa a fost fotomodel, iar tatăl său a fost inginer și dezvoltator imobiliar. Tatăl lui Musk ar fi primit, de asemenea, o parte din profiturile minelor de smarald din Zambia, deși a dat declarații contradictorii cu privire la existența minelor.

În 1999, Musk a co-fondat X.com, un furnizor de servicii financiare online care avea să devină în cele din urmă PayPal. Musk a fost înlăturat din funcția de CEO în primele zile ale companiei, dar a păstrat 11,72% din acțiunile companiei. Este co-fondatorul a șase companii, mai ales Tesla și SpaceX. În 2022, a cumpărat Twitter pentru 44 de miliarde de dolari și deține în prezent aproximativ 74% din companie. Valoarea netă estimată a lui Musk este de 213 miliarde de dolari, potrivit Forbes.

1. Bernard Arnault

Omul de afaceri francez Bernard Arnault este proprietarul furnizorului de bunuri de lux LVMH. Tatăl lui Arnault, Jean, deținea compania de inginerie civilă Ferret-Savinel. Arnault l-a convins pe tatăl său să reorienteze compania către domeniul imobiliar înainte de a cheltui 15 milioane de dolari pentru achiziționarea Christian Dior în 1984.

Trei ani mai târziu, a colaborat cu directorii Louis Vuitton și Moët Hennessy pentru a forma LVMH. Astăzi, portofoliul LVMH include Tiffany & Co, Dior, Marc Jacobs și Sephora, printre alte mărci de lux. Arnault are o valoare estimată la 233 de miliarde de dolari, potrivit Forbes.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *