Cum mai merge piața muncii în 2024? Doar 24% dintre companii anticipează creșteri salariale de peste 10%, în timp ce 9 din 10 companii planifică să recruteze activ până la sfârșitul anului/ 50% dintre companii încă țin salariile la secret

contract, interviu Sursa foto: Pexels

Companiile doresc să crească în acest an salariile pentru angajați, pe fondul unei piețe competitive a locurilor de muncă, însă creșterea nu va fi uniformă în toate tipurile de locuri de muncă și industrii. Astfel că, în timp ce 78% dintre organizații au inclus creșteri salariale în strategiile lor pentru 2024, doar 24% anticipează creșteri care depășesc 10%, potrivit unui raport al companiei de consultanță Hays. 

În cadrul raportului se precizează că unele industrii pot experimenta creșteri salariale mai mari decât altele datorită cererii mai mari pentru anumite competențe. În 2023, un angajator din doi chestionați a declarat că a avut creșteri salariale între 5 și 15% și intenționează să urmeze o tendință similară și în acest an. Acest lucru arată că își valorează angajații și sunt dispuși să investească în creșterea și dezvoltarea acestora. Creșterea între 5 și 15% este și în linie cu ceea ce așteaptă 47% dintre angajați în acest an.

Cu toate acestea, potrivit raportului Hays, aproape 40% dintre companii sunt mai prudente în ceea ce privește planificarea creșterii salariilor, cu un procent mai mic de maximum 5% sau chiar menținerea acestora la fel.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

În același timp, raportul trage un semnal de alarmă privind demisiile din companii. 23% dintre angajați au declarat că au plecat pentru un nou loc de muncă din cauza discrepanțelor salariale cu angajatorul anterior. „Acest lucru subliniază importanța pentru companii de a se asigura că ofertele lor salariale sunt competitive pe piață pentru a reține talentele valoroase”, mai transmit reprezentanții companiei.

„Piața muncii din România se reechilibrează după patru ani marcați de o combinație de dinamism și incertitudine. Angajatorii s-au confruntat cu numeroase provocări care au perturbat în mod repetat planurile lor, inclusiv constrângeri bugetare, restructurări organizaționale și reducerea personalului, toate într-un climat politic și economic nefavorabil. În timp ce recrutarea nu a atins aceleași niveluri înalte ale exploziei post-pandemice, specialiștii și managerii au motive de optimism, aproape 9 din 10 companiile chestionate planifică să recruteze activ până la sfârșitul anului. În 2024, majoritatea companiilor se vor concentra pe remodelarea operațiunilor lor, stabilizarea echipelor și creșterea cifrei de afaceri și a profitului. Pentru a atinge aceste obiective va fi nevoie de talente de top, astfel încât investițiile în resurse umane se vor concentra în mare măsură pe retenția și atragerea personalului”, a declarat Tammy Nagy-Stellini, director regional Hays Ungaria și România.

Deficitul de experți calificați, printre cele mai mari provocări pentru piața muncii

Potrivit raportului, una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă angajatorii și care va continua și în acest an este deficitul de experți calificați.

Competiția acerbă pentru talente nu a dispărut, iar lipsa de competențe rămâne principala provocare pentru angajatori. Pe lângă lipsa de abilități disponibile, limitarea bugetului este un blocaj cheie pentru atragere și retenție – în timp ce 79% dintre companii au inclus creșteri salariale în strategiile lor pentru 2024, doar 24% anticipează creșteri care depășesc 10%, mai transmit experții Hays România.

„Recrutarea nu va fi suspendată, dimpotrivă – aproape 90% dintre angajatori au declarat că vor avea posturi vacante deschise pentru roluri permanente în 2024. Mai mult, multe companii apelează la soluții de muncă temporară, cum ar fi freelancerii și contractanții, pentru a ocupa roluri specifice sau pentru a finaliza proiecte pe termen scurt, cu o creștere de 6% în angajările temporare comparativ cu sondajul din anul trecut. Această abordare le permite companiilor să aibă mai multă flexibilitate în nevoile lor de personal și poate fi adesea mai rentabilă decât recrutarea de angajați cu normă întreagă. Numărul semnificativ de posturi vacante permanente și temporare așteptate în acest an este un semn promițător pentru piața sănătoasă a locurilor de muncă”, se mai transmite în raport.

În același timp, retenția angajaților valoroși este o prioritate strategică pentru companii în 2024, cu mai mult de jumătate dintre angajatori (54%) clasând-o ca fiind prioritatea lor numărul unu.

Jumătate dintre companii încă țin salariul la secret

Raportul mai arată că aproximativ 50% dintre angajatori încă practică confidențialitatea salariilor, ceea ce poate duce la sentimente de neîncredere și inegalitate între angajați. Cu toate acestea, raportul Hays transmite că jumătate dintre angajatori lucrează în mod constant la îmbunătățirea transparenței și au stabilit criterii pentru creșterile salariale. Doar 4% dintre companii au declarat că publică toate salariile angajaților.

„Deși înțelegem că nu toate companiile ar putea fi confortabile cu publicarea tuturor salariilor angajaților, este important ca acestea să aspire la o transparență mai mare pentru a promova încrederea și echitatea în rândul forței lor de muncă. Noua directivă a UE privind transparența salarială va juca un rol crucial, având un impact direct asupra proceselor de recrutare și a transparenței”, transmit experții Hays.

Ghidul Salarial Hays Romania este raportul anual al companiei de consultanță privind remunerația, cu informații despre piața recrutării și referințe salariale pentru organizații, managerii de recrutare și candidați. Include o prezentare generală a pieței românești de recrutare. Tendințele în recrutare se bazează pe un sondaj efectuat în noiembrie – decembrie 2023. Sondajul a fost completat de peste 400 de angajați și angajatori din organizații de toate dimensiunile, cu sediul în România.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: