Cum “explodează digitalizarea” în România? Reprezentant Microsoft: “În următorii 3 – 5 ani, orice SRL din România va avea nevoie în companie de un expert în IT”/ Vom avea nevoie de 500.000 ingineri IT

digitalizare, calculator, cod, programare Sursa foto: Pixabay

În 4-5 ani, România va avea nevoie de 500.000 de ingineri în IT, iar în următorii 3 – 5 ani, orice SRL din România va avea nevoie în companie de un expert în IT, estimează Alexandru Băloi, de la Microsoft România. “Explodează digitalizarea. Explodează programarea”, a spus acesta, în cadrul unei conferințe a proiectului „Digital UP: Dezvoltare Antreprenorială pentru IMM-uri”, desfășurată în această săptămână la Iași. Businessurile tradiționale care nu se vor adapta noilor instrumente vor fi puse în pericol, spune reprezentanta unei asociații de afaceri implicată în proiect de digitalizare.

Proiectul „Digital UP: Dezvoltare Antreprenorială pentru IMM-uri” este inițiat de Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) împreună cu Patronatul Femeilor Antreprenor (PFA), susținut de Vodafone Business. Organizatorii au transmis o sinteză a concluziilor conferinței.

“Acum nu ne putem imagina un viitor fără instrumente digitale. Cred cu tărie că dacă businessurile tradiționale nu se vor adapta noilor instrumente, viitorul lor va fi pus în pericol. Nu pentru că ar face ceva greșit, ci prin inerție, prin neadaptare, businessul lor va fi depășit. Trebuie să transformăm toate aceste avantaje, instrumente digitale, în noi modele de afaceri”, a declarat Cristina Chiriac, reprezentanta CONAF.

Înțelegerea impactului digitalizării este esențială, mai ales într-o economie dominată de contraste, a declarat Alexandru Băloi, Global Partner Solutions Director la Microsoft România.

„România este pe locul doi în Europa de Est cu cei mai buni ingineri în IT, peste 200.000 de ingineri. Estimăm că în 4-5 ani va fi nevoie de 500.000 de ingineri. În momentul de față, explodează digitalizarea. Explodează programarea. Asta înseamnă că estimăm, între trei și cinci ani, orice SRL din România va avea nevoie în companie de un expert în IT”, a punctat Alexandru Băloi.

Investițiile în digitalizare sporesc abilitatea companiilor de a rezista în contextul unor șocuri externe, al unor crize suprapuse, care pot schimba peisajul global al afacerilor, a declarat Florin Vișoiu, National Sales Director la Vodafone Business.

„În cadrul Vodafone, am făcut un studiu, la care au participat peste 1000 de antreprenori, și am încercat să identificăm problemele pentru care antreprenorii au succes sau nu au succes în această perioadă dificilă. Ce am descoperit noi este că gradul de digitalizare influențează capacitatea de reziliență a antreprenorului sau capacitatea de a identifica noi businessuri. Este o concluzie cu care noi rezonăm foarte mult și ne-am propus să depunem cât mai mult efort și să ne implicăm în cât mai multe evenimente care să susțină comunitatea de antreprenori să se digitalizeze. De ce este important să investim în digitalizarea antreprenorilor? Pentru că IMM-urile în România generează jumătate din valoarea economiei și concentrează două treimi din forța de muncă actuală. Este extrem de important să ne implicăm în astfel de proiecte și să sprijinim antreprenorii, să îi informăm, să îi ajutăm să conștientizeze beneficiile digitalizării”, a declarat Florin Vișoiu.

Companiile din energie sunt complet adaptate la noile tehnologii, dar există o nevoie acută și constantă de creare a competențelor digitale, iar angajații trebuie instruiți pentru a utiliza tehnologia digitală”, a declarat Cătălin Niță, Executive Director la Federația Patronală Petrol și Gaze.

„Pe lângă digitalizare, este nevoie și de educație, mai ales că nu toți am avut acces la această tehnologie. Proiectul IT for Energy a fost gândit ca o soluție pentru IMM-urile din sectorul energetic și management de mediu pentru creșterea competențelor digitale. Dintr-o nevoie, ne-am dat seama că avem nevoie de o soluție și așa a luat naștere proiectul comun, pe care îl avem alături de Patronatul Femeilor Antreprenor, parte din CONAF, de creștere a competețelor digitale pentru IMM-urile din sectorul de energie și management de mediu”, a declarat Cătălin Niță.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Avem sute de mii de experti pe care nimeni nu-i asculta si nimeni nu da doi bani pe ei. Pot ei sa vina cu mii de sugestii ca “n-avem cum”. Si aici ma refer la europa de vest. In Romania discutia e: angajatii nostri nu stiu lucra cu un calculator asa ca nu putem folosi soft-ul vostru.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.