Cum arată prima turbină eoliană „nemișcată” din lume și cum funcționează / Tehnologia silențioasă de ultimă oră este potrivită pe depozite, centre de date, birouri și clădiri de apartamente

Aeromine Technologies turbina eoliana fara miscare 2 Sursa foto: Aeromine Technologies

Prima turbină de energie eoliană „nemișcată” din Marea Britanie a fost instalată pe un acoperiș din Oxford. Tehnologia este descrisă ca o „soluție inovatoare și scalabilă în materie de energie regenerabilă”, care ar putea ajunge în curând și pe alte acoperișuri europene. Ar putea aceste turbine „nemișcate” să rezolve problemele legate de zgomot și păsări?

Când ne gândim la energia eoliană, ne vin în minte în mod natural turbinele eoliene – palete elegante care se învârt pentru a acționa un generator de electricitate. Cu toate acestea, pe măsură ce revoluția energiei regenerabile avansează, se dezvoltă din ce în ce mai multe tehnologii pentru a se potrivi diferitelor nișe și pentru a ajuta lumea să renunțe mai rapid la combustibilii fosili.

Proiectele de energie eoliană fără mișcare, precum acesta al companiei americane Aeromine Technologies, au avantajul de a fi mai silențioase și oarecum mai sigure pentru păsări.

Prototipul este testat pe acoperișul fabricii MINI a producătorului german de automobile BMW din Oxford, înainte de a fi instalat în alte locuri din Regatul Unit și din Europa.

Aeromine Technologies turbina eoliana fara miscare 2
Sursa foto: Aeromine Technologies

Cum funcționează sistemele de energie eoliană fără mișcare?

La fel ca pompele de căldură și alte componente ale tranziției către energia curată, unitatea de energie eoliană nu este prea arătoasă. Ea ocupă un loc destul de discret pe marginea acoperișului, înclinată spre vânt. Unitatea albă este compusă din profiluri verticale care creează un efect de vid, atrăgând vântul în spatele unei elice interne pentru a genera electricitate.

Aeromine Technologies turbina eoliana fara miscare 2
Sursa foto: Aeromine Technologies

„Tehnologia noastră de energie eoliană „nemișcată” este concepută pentru a funcționa perfect alături de sistemele solare, maximizând producția de energie regenerabilă de pe acoperișuri și contribuind în același timp la rezolvarea unor probleme precum zgomotul, vibrațiile și impactul asupra faunei sălbatice”, explică Claus Lønborg, director general la Aeromine.

Unitatea funcționează împreună cu un sistem solar existent de 11.000 de panouri pe acoperiș, care acoperă o suprafață de mărimea a cinci terenuri de fotbal și generează suficientă energie electrică pentru a alimenta echivalentul a 850 de gospodării timp de un an.

Ideea este ca unitatea eoliană să intervină atunci când condițiile de energie solară slăbesc seara și în timpul iernii.

Finanțarea a venit prin intermediul BMW Startup Garage, care sprijină tehnologiile de ultimă oră prin punerea în funcțiune a startup-ului ca furnizor. În loc să acționeze ca un investitor prin intermediul capitalului de risc, acesta își asumă rolul de client.

După cum explică Carmen Gargioni, liderul echipei de inovare de la BMW Group Real Estate Management, „[acesta] acționează ca un intermediar între startup-uri și diferite unități de afaceri. Noile tehnologii sunt esențiale, deoarece ne străduim să găsim cea mai eficientă soluție pentru cerințele noastre.”

Aeromine Technologies turbina eoliana fara miscare 2
Sursa foto: Aeromine Technologies

Ce alte tehnologii eoliene noi sunt în lucru?

Potrivit firmei, instalațiile eoliene ale Aeromine sunt, de obicei, de 50 kW sau mai mari și sunt ideale pentru clădiri mari, cu acoperișuri plate, precum depozite, centre de date, birouri și clădiri de apartamente.

Alți eco-inventatori concep soluții diferite. Compania franceză New World Wind, de exemplu, a creat tehnologia „Aeroleaf”, care plasează microturbinele eoliene pe structuri care arată ca niște copaci.

Acestea se integrează în mediul urban, cum ar fi străzile rezidențiale, și sunt, de asemenea, silențioase.

Un alt proiect fără palete provine de la întreprinderea spaniolă Vortex Bladeless. Supranumită „Skybrator”, turbina sa generează energie doar prin vibrații.

Desigur, și producătorii tradiționali de turbine eoliene inovează constant. Turbinele eoliene cu dungi au fost propuse ca o soluție pentru a limita coliziunile cu păsările la fermele offshore.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: