Cum ar putea fi afectată Europa de taxele vamale comerciale ale lui Donald Trump, dacă acesta devine președinte

trump Sursa foto: pixabay.com

UE a devenit din ce în ce mai dependentă de piața de export a SUA, ceea ce o face vulnerabilă la potențialele șocuri ale politicii comerciale în cazul în care Donald Trump va fi reales ca președinte SUA în noiembrie. Trump are ascuns în mânecă un truc comercial pe care insistă că nu se teme să îl folosească dacă va fi reales: o taxă vamală comercială universală de până la 20% pentru toate produsele importate din străinătate, relatează Euronews.

„În afară de dragoste și religie, acesta este cel mai frumos cuvânt care există: taxă vamală (tariff, în engleză, n.r.)”, a declarat Trump luni la un miting în Carolina de Nord.

Trump a amenințat că va percepe o taxă de 60% asupra produselor chinezești și de până la 200% asupra mașinilor produse în Mexic. Republicanul se bazează pe acest instrument comercial spre a impulsiona întreprinderile americane locale, a crea locuri de muncă și a reduce deficitul federal prin venituri fiscale suplimentare.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Însă, criticii săi din țară îl avertizează că povara economică a acestor taxe ar putea fi transferată asupra consumatorilor americani, în timp ce aliații din străinătate – inclusiv din Europa – se tem că daunele colaterale ale taxelor vamale ale lui Trump ar putea fi devastatoare.

Cum ar arăta comerțul UE-SUA?

Relațiile comerciale dintre UE și SUA au valoare anuală de aproximativ 1.000 de miliarde euro în bunuri și servicii. UE beneficiază cel mai mult de pe urma comerțului cu bunuri, înregistrând un excedent de 156 de miliarde euro numai anul trecut, comparativ cu un deficit în domeniul serviciilor de 104 miliarde euro.

O taxă vamală universală de 10% sau 20% ar fi mai costisitoare pentru companiile americane raportat la importarea de bunuri din UE. Ceea ce ar însemna ca exporturile UE peste Atlantic ar putea scădea cu până la o treime în anumite sectoare, conform celor mai radicale estimări economice.

Sectoarele ce țin de utilaje, vehicule și produse chimice – care împreună au reprezentat 68% din exporturile UE către SUA anul trecut – ar putea fi cele mai afectate. De exemplu, Germania, motorul economic al blocului european, ar putea deveni foarte vulnerabilă la aceste șocuri având în vedere dependența sa de exporturile americane din aceste sectoare.

Ar putea împinge UE în recesiune?

Deși economiștii nu sunt de acord cu privire la amploarea pagubelor, majoritatea sunt de acord că taxele vamale ale lui Trump ar da o lovitură devastatoare economiei europene.

Aceste taxe vamale în plus ar putea, de asemenea, duce la pierderea locurilor de muncă. Conform estimărilor Comisiei Europene, comerțul și investițiile transatlantice susțin în mod direct aproximativ 9,4 milioane de locuri de muncă atât în UE, cât și în SUA. Potrivit estimărilor Goldman Sachs, o taxă vamală generală de 10% ar reduce PIB-ul zonei europene cu 1%. Conform unor anticipări mai radicale, taxele vamale ale lui Trump ar reduce creșterea economică a zonei europene cu 1,5% până în 2028. Un astfel de scenariu ar împinge Europa, care este deja sub presiune, în pragul unei recesiuni. Alți economiști estimează că o taxă vamală de 10% ar putea, în cel mai rău caz, să taie până la 1,6% din PIB-ul Germaniei, în timp ce impactul asupra altor economii importante, cum ar fi Spania, ar fi considerabil mai mic, de 0,5%.

Cu toate acestea, blocul comunitar și-a consolidat arsenalul de apărare comercială în ultimii ani, inclusiv ca răspuns la taxele vamale ridicate impuse de Trump de 6,4 miliarde euro pentru oțel și aluminiu din UE în timpul primei sale președinții.

Armistițiul comercial transatlantic care a rezolvat temporar disputa din era Trump urmează să expire la data de 21 martie 2025, cu doar două luni înainte ca următoarea administrație americană să intre în funcție.

Taxele vamale ale lui Trump ar putea declanșa un război comercial

Promisiunea lui Trump de a aplica o taxă vamală de 60% asupra bunurilor importate din China prezintă un risc real ca UE să fie târâtă într-un război comercial global.

„O taxă vamală pe mărfurile chinezești care intră în SUA ar determina inevitabil redirecționarea multor produse către piața europeană”, a declarat pentru Euronews André Sapir, senior fellow la Bruegel și fost consilier economic al președintelui Comisiei Europene, Romano Prodi. „UE ar trebui să răspundă la această situație cu măsuri de retorsiune. Ar trebui să se protejeze”, a adăugat el.

Tensiunile comerciale dintre Bruxelles și Beijing, care au escaladat după o decizie a UE de a impune taxe vamale ridicate mașinilor electrice fabricate în China, ar putea escalada și mai mult.

„UE nu a făcut ceea ce a făcut SUA în ceea ce privește decuplarea de China și reducerea importurilor. Acesta este unul dintre puținele lucruri care a menținut economia europeană pe linia de plutire”, a explicat Zach Meyers, director adjunct la Centrul pentru Reforma Europeană (CER).

„Dar cât timp vor continua SUA să permită Europei să călărească ambii cai în același timp? Cred că este o întrebare dificilă”, a adăugat el.

Ar putea UE negocia?

Potrivit analiștilor, blocul comunitar ar căuta probabil să ajungă la o înțelegere cu Trump înainte de a opta pentru taxe vamale de retorsiune. Consilierii economici ai lui Trump ar putea lua în considerare limitarea ambițiilor sale tarifare pentru a evita posibile tulburări economice la nivel intern.

Economiștii spun că această măsură ar duce în mod inevitabil la o creștere a inflației și că firmele importatoare din SUA ar putea decide să transfere costul taxelor vamale către cetățenii americani.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: