Culinaria Banatica. Timișoara pornește în căutarea preparatelor tradiționale autentice din Banat

Culinaria Banatica Sursa foto: Seba Tătaru

La Timișoara a fost lansat Culinaria Banatica, un proiect care include mai multe evenimente cultural-gastronomice de redescoperire a mâncărurilor tradiționale din Banat, scrie Radio Timișoara, potrivit Rador.

Păsulă, slăită în grai bănățean, paste de jumări, zupă de tăiței, zamă de pasăre, păturată, prăcrumpi sau clătite bănățene sunt câteva dintre specialitățile din meniul singurului restaurant cu preparate 100% bănățene din Timișoara. Chiar dacă în oraș există multe restaurante care au în meniu produse tradiționale, conceptul s-a diluat, explică Ovidiu Caius Merșa, unul dintre inițiatorii proiectului Culinaria Banatica.

„Proiectul dorește foarte mult să adune un pic ceea ce s-a întâmplat în Timișoara, ca gastronomie și să ordoneze, să pună lucrurile un pic în ordine. Nu este ca și când nu am avea noua bucătărie românească, nu e ca și când nu avem bucătărie tradițională, doar că suntem un pic zăpăciți de toate informațiile care vin din toate grupurile, din toată lumea care știe tot, evident, ca în fotbal. Foarte multe restaurante au și mâncare tradițională românească și lumea, folosind obsesiv cuvântul tradițional și ducându-l în derizoriu, cumva s-a diluat ideea de tradițional rustic. Trebuie pusă ordine în lucrurile astea. Mai sunt restaurante în Timișoara care au rețete vechi, sunt care au rețete tradiționale, sunt restaurante care fac parte din noua bucătărie românească pe care noi o uităm și care trebuia să o avem în anii ‘40-‚50, noi abia acuma o reconstruim și există există în țară și există și în Timișoara”, spune Ovidiu Caius Merșa.

Inițiatorul proiectului a explicat că prin Culinaria Banatica vor fi așezați la aceeași masă specialiștii din gastronomie, inclusiv profesori universitari care au legătură cu domeniul, iar rezultatele vor fi puse în fața publicului larg.

„Vor fi foarte multe workshop-uri prin care o să încercăm să aducem din zona universitară profesori, cum ar fi doamna profesoară Otilia Hedeșan sau doamna Mirela Ahmadi de la Facultatea de Medicină Veterinară, să vorbească un pic profesioniștilor din domeniu, pentru că există o ruptură la noi între zona patronală, între clienți și zona academică. Toate evenimentele sunt deschise și pentru publicul larg. În fiecare lună avem câte patru evenimente, care vor fi niște seminarii mic dejun, prânz, cină. Le vom ține în anumite locații și în anumite locuri publice din oraș. Deci, din start se va adresa publicul larg, pentru că proiectul se adresează publicului larg”, mai spune Ovidiu Caius Merșa.

Președintele Asociației Horetim, Corina Macri, a declarat că prin Culinaria Banatica, gastronomia bănățeană are șansa de a se reinventa, mai ales în actualul context european, când tot mai mulți se întorc spre rețetele tradiționale.

„Vrem să avem 32 de evenimente prin care, în fiecare dintre ele, să readucem câte o rețetă autentică, câte o poveste din gastronomie, în așa fel încât toată lumea să înțeleagă ce înseamnă gastronomie și să coborâm cumva din zona academică, să ne întoarcem aici aproape de toți ceilalți, să înțelegem că nu e o poveste greu de atins și că se poate face în bucătării. Tocmai cred că asta face diferența și este un trend la nivel european. Toată lumea își dorește să se întoarcă la gastronomia locală”, spune Corina Marci.

Culinaria Banatica este finanțat de Centrul de Proiecte al Primăriei Timișoara cu suma de 250.000 lei.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: