Ministrul Turismului, Daniel Cadariu, a susținut vineri într-o postare pe rețelele sociale că de vină pentru scăderea numărului de turiști pe litoral în 2022 ar fi fost știrile false.
”Turismul românesc are nevoie de adevăr, nu de senzațional. Are nevoie de onestitate, nu de bârfe sau de știri false. În săptămâna luminată, propun tuturor un pact cel puțin pentru următorul an: să fim sinceri și să facem tot ce putem pentru a ne susține țara, care este binecuvântată cu o frumusețe rar întâlnită. Să promovăm oportunitățile, dar să semnalăm și abaterile, în scopul corectării lor, să evităm generalizările și mesajele părtinitoare sau artificiale. Să fim corecți cu informațiile pe care le furnizăm, pentru că anul trecut ele au avut efect cuantificabil asupra unor destinații din țara noastră prin scăderea cu câteva procente a numărului de turiști. În mod cert, acest caz se referă, în primul rând, la litoralul românesc”, a scris Cadariu.
El nu a dat vreun exemplu de informație falsă și nici nu a furnizat o demonstrație în sprijinul afirmației sale. Dar chiar ministrul Cadariu anunțase cu câteva zile mai devreme că a găsit multe nereguli în stațiunea Costineşti și a avertizat că situaţia este îngrijorătoare mai ales în privinţa siguranţei turiştilor.
G4Media și Info Sud-Est au publicat în 2022 o serie de reportaje de pe litoralul românesc al Mării Negre care arătau cum stațiunile au fost invadate de blocuri faraonice, fără pic de verdeață, sau terase ilegale.
În plin sezon, în iulie 2022, în stațiunea Mamaia mai mult de jumătate de șezlonguri erau goale. ”Umbrelele stau închise, pe terase chelnerii stau de vorbă sau ies pe promenadă să caute posibili clienți, iar traficul rutier este mai lejer ca niciodată în această perioadă a anului. Suntem la mijlocul sezonului estival și, în al doilea weekend din luna iulie, în Mamaia a venit nota de plată”, arăta un reportaj din 2022.
Un alt reportaj din Eforie demonstra calitatea scăzută a serviciilor horeca din stațiune: hamsii, gogoși, porumb fiert, pizza și midii ținute în căldură, mâncate pe plajă, la plimbare sau shopping.
- Citește și UPDATE Răzbunarea betoanelor: A venit nota de plată pentru Mamaia, după ce stațiunea s-a transformat în cartierul-buzunar al Constanței/ Hotelierii, sacrificați pentru blocuri pe plajă, în timp ce proprietarii apartamentelor de lux își fac concediile în altă parte/ De ce bate vântul pe litoralul românesc (GALERIE FOTO)
- Citește și FOTO Costinești a rămas stațiunea Tineretului, dar și a păcănelelor, suvenirurilor kitschoase și a caselor de pariuri/ Cum arată astăzi cea mai îndrăgită stațiune din anii ’90, pe jumătate închisă la mijlocul sezonului
- Citește și FOTO Vama fără vamaioți: Unde au dispărut pletoșii, rock-ul și poveștile lor? Vama Veche a ajuns o stațiune banală, „cu de toate”, de la tiribombe și tarabe cu plastice la terase cu specific grecesc sau turcesc, clubberi, hipsteri și familii cu copii