Cseke Attila (UDMR): Noua ordonanță de reducere a cheltuielilor bugetare va bloca șantierele din toată țara și va duce la procese pentru că nu vor putea fi încheiate contracte deși licitațiile au fost câștigate

santier drum Sursa foto: Pixabay

Senatorul UDMR Cseke Attila, fost ministru al Dezvoltării, a declarat, miercuri, potrivit unui comunicat de presă al Uniunii, că noua ordonanță de urgență pentru reducerea cheltuielilor bugetare va bloca șantierele din toată țara și va duce la procese pentru că nu vor putea fi încheiate contracte deși licitațiile au fost câștigate.

„Tema concertelor și a festivalurilor interzise, a pixurilor și a mobilierului de birou este o temă falsă. Măsurile prevăzute de Guvern vor avea consecințe mult mai grave despre care nu se vorbește deloc. (…) Cetățenii vor simți consecințele acestor măsuri care vor încetini funcționarea primăriilor, și vor conduce la blocarea investițiilor publice și la blocarea dezvoltării României”, a atras atenția liderul senatorilor UDMR, Cseke Attila.

Fostul ministru al Dezvoltării a subliniat că investițiile finanțate din bani publici vor rămâne neterminate, pentru că Guvernul nu plătește facturile acestor construcții. Astfel, banii publici deja investiți vor fi irosiți, iar țara rămâne un mare șantier.

„România, sau orice țară care are probleme legate de buget, nu își poate permite astfel de consecințe, dacă speră la redresare fiscală”, a declarat Cseke Attila, adăugând că prevederile Guvernului ar interzice plata facturilor lucrărilor la investițiile publice derulate de unitățile administrațiilor publice locale, limitându-le la media plătită în prima parte a anului.

„Indiferent de cuantumul lucrărilor din lunile de toamnă, administrația publică locală va putea plăti doar până la media facturilor decontate în prima parte a anului, până acum. Dacă în prima parte a anului, în lunile de iarnă nu s-au făcut lucrări, și nu au fost facturate lucrări, dar vara și toamna constructorii au lucrat și depun acum facturi pentru plata acestor lucrări la autoritățile locale, acestea nu vor putea fi plătite integral. Asta va rezulta în insolvența companiilor de construcții, și va lăsa țara un mare șantier, unde nu mai lucrează nimeni”, a spus senatorul UDMR.

Cseke Attila a atras atenția că Guvernul ar interzice semnarea contractelor în urma licitațiilor publice câștigate legal, ceea ce înseamnă că statul și autoritățile publice locale ar putea pierde procese și ar putea plăti amenzi din bani publici.

Senatorul UDMR a mai susținut că măsurile Guvernului vor îngreuna funcționarea instituțiilor publice și ale administrațiilor publice locale, ceea ce se va resimți atunci când cetățenii vor apela la aceste autorități pentru rezolvarea unor probleme. „Ministerul de Finanțe ar centraliza, într-o manieră ce amintește de regimul comunist, și își extinde prerogativele peste autoritățile locale și peste celelalte ministere, în mod contrar principiilor democratice”, a arătat fostul ministru.

Cseke Attila a spus că singura propunere constructivă dintre măsurile propuse de Guvern este cea care permite cheltuirea fondurilor din PNRR (împrumutate de România și nu granturile) pe unele proiecte din Programul Operațional Regional și Programul Operațional de Infrastructură Mare, care ar putea fi astfel salvate. „UDMR propune Guvernului reducerea măsurilor la această prevedere unică, benefică, și sistarea încercărilor de a bloca autoritățile publice locale și dezvoltarea României”, a conchis Cseke Attila.

Context. Ministerul Finanțelor a publicat marți seară un nou proiect de ordonanță de urgență pentru reducerea cheltuielilor bugetare, prin care amână pentru 2024 plata unor drepturi salariale câștigate în instanță, transferă bani europeni în fondul de rezervă și pune stop la achiziții de mobilă și evenimente din bani publici, a scris Economedia.

Principalele măsuri din noua ordonanță pregătită de Finanțe:

  • Nu se mai pot încheia noi contracte, în 2023, pentru următoarele tipuri de cheltuieli:
  1. a) ”Bunuri și servicii” pentru alineatele ”Furnituri de birou” și ”Alte bunuri șiservicii pentru întreținere și funcționare”;
  2. b) Reparații curente;
  3. c) Bunuri de natura obiectelor de inventar;
  4. d) Cărți, publicații și materiale documentare;
  5. e) Consultanță și expertiză;
  6. f) Pregătire profesională;
  7. g) Studii și cercetări;
  8. h) Contribuții ale administrației publice locale la realizarea unor lucrări șiservicii de interes public local, în baza unor convenții sau contracte de asociere;i) Alte cheltuieli, cu excepția alineatelor ”Chirii” și ”Executarea silită a creanțelor bugetare”;
  9. j) Asociații și fundații, cu excepția angajamentelor cevizeazădomeniile ”Sănătate” și ”Asistență socială”;
    • Plățile lunare efectuate în noiembrie-decembrie la cheltuielile cu bunuri și servicii se limitează la cel mult la nivelul mediei plăților efectuate în perioada ianuarie-septembrie 2023, în limita bugetului aprobat la acest titlu de cheltuieli. Prevederile nu se aplică pentru cheltuielile cu medicamentele și materialele sanitare, cu serviciile medicale, pentru cheltuielile cu acțiuni și programe de sănătate, precum și în cazul cheltuielilor aferente unităților de învățământ preuniversitar și universitar.
    • În 2023 nu se mai pot finanța din fonduri publice, cu excepția celor provenite din donații și sponsorizări, organizarea de evenimente comunitare cum ar fi festivaluri,concerte, competiții locale, festivități, sărbători tematice, dar fără a se limita la acestea.

Citește continuarea pe Economedia.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: