Criza semiconductorilor ajunge și la Apple, care ar putea reduce cu 10 milioane de unități producția de iPhone 13

apple sursa foto: Pexels

Apple ar urma să reducă ținta de producție de iPhone 13 cu 10 milioane de unități în 2021, din cauza crizei prelungite de cipuri, scrie agenția Bloomberg, care citează surse apropiate discuțiilor.

Compania ar fi trebuit să producă 90 de milioane de noi iPhone în ultimele trei luni ale anului, dar acum a început să-și informeze partenerii că cifra va fi mai mică, din cauză că Broadcom Inc. și Texas Instruments Inc. se confruntă cu dificultăți în livrarea de componente.

Gigantul IT este unul dintre cei mai mai cumpărători de semiconductori pe plan mondial. Dar, chiar și în ciuda puterii uriașe de achiziție, Apple se luptă cu aceleași probleme pe lanțurile de aprovizionare ca toate industriile din lume. Producătorii de semiconductori au avertizat că cererea va continua să depășească producția cel puțin în cursul anului viitor.

Acțiunile Apple au scăzut cu 1,6% la 139,27 dolari după ce Bloomberg a difuzat informația. La închiderea de marți, acțiunile erau în creștere cu 6,6% față de începutul anului.

Criza de semiconductori a afectat capacitatea Apple de a livra noile modele către consumatori. iPhone 13 Pro și iPhone 13 Pro Max au fost lansate în septembrie, dar comenzile nu vor fi livrate înainte de circa o lună.

Comenzile în curs urmează să fie expediate la jumătatea lui noiembrie, astfel încât Apple ar putea încă să livreze noile iPhones înaintea sezonului crucial al sărbătorilor de iarnă. Ultimul trimestru al anului ar urma să genereze vânzări record de circa 120 de miliarde de dolari, cu circa 7% mai mult față de anul trecut – mai mult decât a realizat Apple în tot anul în urmcă cu un deceniu.

Problemele de la Apple arată că până și giganții sectorului sunt afectați de criza de cipuri.

Iar semnalele din piață arată că această criză s-ar putea înrăutăți. Decalajul dintre comenzile de semiconductori și livrarea efectivă a acestora a crescut pentru a noua lună la rând, la 21,7 săptămâni, în septembrie, potrivit Susquehanna Financial Group.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: