România va depune Planul Național de Relansare și Reziliență (PNRR) cel târziu în luna mai, cu o întârziere de câteva săptămâni, țara noastră nefiind singura care nu va depune programul în termen, a declarat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, spunând că în acest moment Comisia Europeană este „destul de chichiricioasă”.
„Noi am început să trimitem componentele extinse încă de acum două luni sub formă de draft, pentru consultări. Deci, de plidă, la o componentă care este foarte avansată, Sănătatea, suntem deja la a treia rundă de primit feed-back din partea Comisiei Europene”, a declarat Cristian Ghinea la Digi24.
Ministrul a explicat și care este diferența dintre PNRR și celelalte proiecte europene.
„Toate programele operaționale se numesc <Share management>, adică management împărțit, asta însemană că aceste programe sunt cogestionate de CE împreună cu Guvernul României, în speță Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. În cazul PNRR este cam la fel, cu o mică deosebire, care ne complică destul de mult viața. (…) În cazul PNRR, de la bun început trebuie să pui toate detaliile la toate proiectele, la toate investițiile, tot costingul, toate jaloanele pe ani, și apoi după ce Comisia acceptă această componentă tu îți vezi de treabă, când mai faci un pas din jaloane, îți iei o tranșă de bani. Deci, Comisia e destul de chichiricioasă, ca să spun așa, în momentul ăsta, pentru că, după ce își dă OK-ul pe o componentă, până în 2026 nu prea mai are ce să facă pentru a supraveghea implementarea acelor proiecte”, a mai declarat ministrul.
Nu suntem singura țară care nu va depune PNRR la termenul recomandat, de 30 aprilie, spune ministrul, care a adăugat că un calendar al depunerii PNRR va fi stabilit săptămâna viitoare.
„Noi putem să depunem, întrebarea e dacă vrem să depunem repede sau dacă vrem să depunem bine. (…) Decizia va fi luată săptămâna viitoare, am programată o întâlnire cu doamna Vestager, vicepreședinta Comisiei Europene marți, și atunci o să decidem împreună care va fi calendarul. Va fi maxim mai, deci vorbim de un delay de ordin de săptămâni”, a precizat ministrul.