Cristian Ghinea: România nu are capacitatea administrativă pentru a implementa PNRR. Dar România este obișnuită cu salturi de dezvoltare

Cristian Ghinea PNRR InquamPhotos Octav Ganea Foto: Cristian Ghinea / InquamPhotos Octav Ganea

România nu are capacitatea administrativă pentru a implementa Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), a declarat fostul ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene Cristian Ghinea, în cadrul conferinței „PNRR, un proiect de țară de 30 de miliarde de euro”, organizată de portalurile Economedia și G4Media și compania de insolvență Sierra Quadrant.

„Cea mai importantă întrebare este dacă avem capacitatea administrativă. Sper să nu vă surprind foarte tare sau să vă arunc în depresie dacă vă spun că România nu are capacitatea per se”, spune Ghinea, responsabil pentru elaborarea și negocierea PNRR.

Potrivit lui, România este însă o țară care este obișnuită cu salturi de dezvoltare sau salturi de obiective venite ca urmare a presiunii politice, a presiunii UE și a presiunii publice.

„În mod evident, acest instrument nou, inovator la nivel european, care presupune să dai o grămadă de bani, dar pe rezultate palpabile, vizibile, cu totul altfel față de logica de coeziune vechee, ne-a prins cu administrația nepregătită. Mie chiar mi se pare că facem regrese, din diverse motive, politice în cea mai mare parte. Dar ce alternative aveam? Să mai stăm 15 ani să ne facem administrație mai bună? Am fost efectiv prinși în necesitatea de a face rapid acest program și să ne dezvoltăm”, a declarat fostul ministru.

Ghinea a anunțat că va înființa un ONG numit „O țară ca afară”, cu care va urmări modul în care este implementat PNRR.

„Am discutat cu toți președinții de partide, să discutăm, să îi țin la curent măcar, să fie informați, pentru că e nevoie de un consens pe marile reforme, cum e de exemplu reforma pensiilor. Chiar dacă guvernul sau guvernele viitoare nu vor putea trece anumite decizii, avem soluția Parlamentului. Mă voi duce personal la grupurile parlamentare pentru a le explica, dacă e nevoie de astfel de explicații. Iar Parlamentul poate trece rapid, în procedură de urgență, diferitele legi de care e nevoie”, a spus el.

Ghinea afirmă că, dacă ratăm implementarea PNRR, nu ne vom trezi doar cu metrou la București sau la Cluj început și neterminat. „Acestea vor fi doar niște eșecuri dureroase. Efectul mai grav ar fi la partea de reforme. Reformele sunt puse acolo pentru a rezolva recomandările de țară pe care Comisia Europeană le face de 10 ani de zile. De zece ani ne spun că avem o problemă cu sistemul de pensii, care se duce în cap.Statul român, dacă se implementează reformele din PNRR, ar fi mai responsabil”, a precizat el.

Fostul ministru a spus că „ar fi foarte bine” dacă „noi, politicienii, avem curaj să facem regionalizarea”. El a precizat că, personal, ar fi introdus regionalizarea României în PNRR.

Urmărește principalele declarații ale invitaților conferinței aici: LIVE VIDEO Conferință Economedia – G4Media – Sierra Quadrant: „PNRR, un proiect de țară de 30 de miliarde de euro. Își permite România să rateze ultimul tren spre economia viitorului?”

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: