Creșterea costurilor cu energia împinge deficitul comercial al zonei euro la cel mai mare nivel din ultimii 13 ani. Cresc importurile din China

containere, transport, import, export Sursa foto: Pixabay

Creșterea prețurilor la energie care a afectat economia zonei euro și o creștere a importurilor din China au dus deficitul comercial de mărfuri al blocului la un nivel maxim al ultimilor 13 ani în decembrie, scrie Financial Times.

Importurile de bunuri în zona euro au crescut cu 36,7% ca valoare în decembrie, comparativ cu aceeași lună a anului trecut, în principal din cauza prețurilor mai mari la energie, a transmis marți Eurostat. Zona euro se bazează pe importuri pentru majoritatea livrărilor sale de petrol și gaze. Valoarea exporturilor de bunuri din bloc a crescut cu 14,1% în aceeași perioadă.

Balanța sa comercială lunară a fost, de asemenea, afectată de o creștere de 53% a importurilor din China. Drept urmare, deficitul comercial de mărfuri ajustat sezonier al blocului a crescut la 9,7 miliarde de euro în ultima lună a anului trecut, cel mai ridicat nivel din august 2008.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Pe parcursul întregului an trecut, excedentul comercial de lungă durată al blocului cu restul lumii a ajuns la 128,4 miliarde de euro, în scădere cu 45% față de anul precedent.

„Excedentul comercial din zona euro a suferit o inversare violentă în ultimele șase luni”, a declarat Claus Vistesen, economist șef al zonei euro la Pantheon Macroeconomics. „Costurile mai mari ale importurilor de energie fac parte din explicație, dar motivul este un deficit exploziv cu China”, spune el.

Cifrele pentru UE au arătat un deficit comercial de mărfuri ajustat sezonier și mai mare, de 17,2 miliarde euro, în decembrie. Pentru întregul an, UE și-a crescut ușor excedentul comercial cu mărfuri cu SUA și Regatul Unit, dar acest lucru a fost mai mult decât compensat de deficitul său echivalent, China crescând cu 36% din 2020 la 248,9 miliarde euro.

Comerțul dintre UE și Regatul Unit a continuat să dea semne de perturbare după ce perioada de tranziție a Brexit a expirat la sfârșitul anului 2020, ceea ce a dus la introducerea de tarife pentru multe bunuri comercializate între cele două părți pentru prima dată anul trecut.

Exporturile de bunuri ale UE către Regatul Unit au crescut cu 1,9% anul trecut – semnificativ mai mici decât creșterile celorlalți principali parteneri comerciali ai săi – dar importurile UE de mărfuri din Regatul Unit au scăzut cu 13,6%, spre deosebire de creșterea importurilor din majoritatea celorlalte țări.

Dependența puternică a Europei de Rusia, care furnizează aproximativ 40% din importurile de gaze naturale ale UE și o treime din importurile sale de țiței, a fost expusă în ultimele luni la tensiunile asupra Ucrainei care au condus la creșterea prețurilor la energie.

Valoarea importurilor UE din Rusia a crescut cu două treimi anul trecut, deficitul comercial al UE de mărfuri cu Rusia crescând de patru ori la 69,2 miliarde euro.

Separat, Banca Centrală Europeană a publicat marți estimări care arată că, dacă prețurile gazelor naturale ar rămâne ridicate, produsul intern brut din zona euro s-ar reduce cu 0,2% anul acesta.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: