Toate băncile din România au și asigură numerar, atât în lei, cât și în euro, pentru acoperirea nevoilor clienților, chiar dacă cererea a crescut, dă asigurări Asociația Română a Băncilor, într-un răspuns transmis Economedia.
„Instituțiile de credit s-au organizat să acopere continuu cererea suplimentară determinată de solicitările venite în principal ca urmare a crizei refugiaților din Ucraina. Băncile au și asigură numerarul solicitat în euro, alimentarea fiind constantă pentru că au prevăzut că ar putea exista o cerere mai crescută”, arată ARB.
Instituția recomandă ca, pentru sume mai mari, clienții să efectueze programări pentru schimb valutar/ retragere, astfel de programări fiind uzuale în orice circumstanțe.
„Orice neliniște cu privire la asigurarea de numerar este total nejustificată. Îndemnăm românii la încredere și responsabilitate și suntem alături pentru soluționarea oricăror eventuale aspecte, la fel cum s-a întâmplat pe toată durata crizei de sănătate. Sistemul bancar din România este solid și rezilient și funcționează la parametri normali”, arată Asociația Română a Băncilor, în răspunsul transmis Economedia.
Anterior, surse guvernamentale au declarat pentru G4Media că cererea de valută a crescut rapid miercuri în România pe fondul schimburilor valutare făcute de refugiații ucraineni, iar mai multe filiale bancare nu au mai avut miercuri valută disponibilă.
Dealerii caselor de schimb valutar au scos din bănci sume mari cash de valută – mai cu seamă euro, au existat cazuri de retragere a unor sume de 200.000 de euro și chiar 500.000 euro. Aceștia au speculat cererea ucrainenilor de a schimba bani, potrivit surselor citate.
Ca o consecință, miercuri, pentru câteva ore a fost afectat cursul valutar, dar el și-a revenit la normal.
Surse guvernamentale au declarat că ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, ar fi dispus controale ale direcției Antifraudă din ANAF pentru a verifica situația.