Cresc importurile de gaze. Efectul Azomureș și al prețurilor din piață

Moldovagaz Sursa/Moldovagaz Facebook

Importul de gaze al României crește treptat, marcând un 50% în plus față de luna trecută, dar consumul rămâne relativ constat. Astfel, azi vin din afară 6,5 milioane metri cubi de gaze (circa 4,2 milioane metri cubi se importau până săptămâna trecută), cel mai mult dinspre Bulgaria – 4,6 milioane de metri cubi, restul din Ungaria. Consumul total este de circa 50 de milioane de metri cubi, adică în media ultimelor zile, extracția din depozite a mai scăzut, spre 20 de milioane de metri cubi. Producția locală rămâne la 24,4 milioane metri cubi, nu avem exporturi.

Vedem cum, la un consum relativ constant, scade extracția din depozite și crește importul. Acest lucru poate fi explicat în două feluri. În primul rând, a repornit producția combinatul de îngrășăminte Azomureș. Amoniacul pe care îl produc aici necesită consum de gaz. Potrivit declarațiilor reprezentanților fabricii, Azomureș funcționează la 50% din capacitate, cu gaz din import. La capacitate maximă, combinatul consumă 3 milioane de metri cubi zilnic, ceea ce înseamnă că, acum, consumă 1,5 milioane metri cubi, toți din import.

În al doilea rând, prețul de piață al gazului este în continuă scădere, în ciuda faptului că suntem încă în iarnă, și la Baumgarten Viena, referința pentru regiune, și la Bursa Română de Mărfuri. Este aproape aliniere de preț la gaz între Viena și București, 30 de euro/MWh. Acest lucru înseamnă că sunt furnizori, în special cei care nu sunt prinși în contracte pe termen lung la preț fix, care accesează acum piața spot, care este una de oportunitate, și nu apelează la gazele extrase din depozite. Aceste stocuri constituite pe tot parcursul anului trecut au un preț considerabil mai mare decât ce se găsește acum în piața spot pentru că gazul costa , la acel moment, mai mult decât în prezent și, în plus, se adaugă și tariful de înmagazinare – 4 euro/MWh prestat de operatori (Romgaz și ENGIE). Gazul de depozit devine astfel considerabil mai scump decât cel de depozit, astfel că e de înțeles de ce furnizorii cumpără din piață, chiar și din import.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. dinspre prepoziție
    1. (Introduce un complement care arată punctul de plecare al acțiunii) Din direcția…
    sinonime: despre din antonime: spre
    Deoarece refuzați să corectați greșelile din articolele dvs. ( nu puține ) vă trimit definiția din Dexonline.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.