Credit Suisse, acuzată de o anchetă internațională de presă că a găzduit bani „murdari” timp de decenii

Credit Suisse pixabay.com

Crédit Suisse a găzduit timp de mai multe decenii zeci de miliarde de euro proveniți din activități de origine infracțională sau ilicită, arată o anchetă realizată de mai multe media și publicată duminică, acuzații pe care banca le „respinge cu fermitate”, potrivit Le Figaro.

Ancheta a fost efectuată de Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), un consorțiu format din 47 mass media printre care Le Monde, The Guardian, Miami Herald sau Nacion, în urma unei scurgeri majore de date predate în mod anonim în urmă cu peste un an cotidianului german Süddeutsche Zeitung.

Aceste date privesc peste 18.000 de conturi bancare găzduite de Credit Suisse între începutul anilor 1940 și sfârșitul anilor 2010 și care sunt sau erau deținute de 37.000 de persoane sau companii, potrivit Le Monde. „Pe baza unei scurgeri masive de informații provenite din conturile bancare administrate de Credit Suisse, (ancheta) arată că, în disprețul regulilor de vigilență care se impun marilor bănci internaționale, instituția, cu sediul în Zurich, a găzduit fonduri legate de crimă și corupție timp de mai multe decenii”, arată ziarul.

90 % din conturile vizate, închise

Într-un comunicat, Credit Suisse afirmat că datele studiate sunt „parțiale, inexacte sau sunt analizate în afara oricărui context, antrenând o prezentare tendențioasă a conduitei în afaceri”, iar „90% din conturile vizate sunt în prezent închise, dintre care peste 60% înainte de 2015”. Banca a precizat de altfel că efectuează o anchetă în privința scurgerii de date. În total, sunt vizate peste 100 de miliarde de franci elvețieni (peste 95 de miliarde de euro).

Credit Suisse, numărul doi în sectorul bancar elvețian, a fost zguduită de o serie de scandaluri în ultimul an. În martie, banca a fost puternic afectată de falimentul societății financiare Greensill, în care avea o expunere de circa 10 miliarde de dolari prin intermediul a patru fonduri, și apoi de implozia fondului american Archegos, care a costat banca circa 5 miliarde de dolari.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: