Cramele Recaș anunță o extindere de 11 milioane de euro pentru creșterea producției: o achiziție, un nou depozit și o nouă linie de îmbuteliere, „cea mai mare de acest tip din Europa de Est”, care va integra inteligența artificială

cramele recas

Cramele Recaș, cel mai mare producător de vinuri din România, a anunțat un plan de investiții de 11 milioane de euro pentru extinderea operațiunilor sale și creșterea producției la 50 de milioane de sticle pe an, cu o cifră de afaceri țintă de 100 de milioane de euro în următorii trei până la cinci ani, scrie Harpers Wine UK.

Vinăria de familie, înființată la sfârșitul anilor 1990 de Philip Cox, soția sa Elvira și partenerii Ioan Georgiu și Gheorghe Iova, exploatează în prezent peste 1250 ha de podgorii în estul României.

Cramele Recaș, listată în marile supermarketuri și retaileri din 23 de țări, este un jucător-cheie în producția de vin din Europa de Est. Compania a înregistrat o creștere semnificativă, aproape triplându-și cifra de afaceri de la 28 de milioane de euro în 2015 la 72 de milioane de euro până în 2023, precum și majorându-și vânzările anuale de la 11 milioane la 32 de milioane de sticle.

Investiția se va concentra pe trei domenii majore de dezvoltare. Cramele Recaș achiziționează Crama Tenuta Odobești, situată în Vrancea, cea mai mare regiune viticolă din România. Achiziția, aprobată recent de Consiliul Concurenței din România, va crește capacitatea de producție de la 7 milioane de litri la 12 milioane de litri. „Suntem încântați să ne asociem cu Fabrizio Mosconi, care va continua în calitate de director general la Tenuta”, a declarat Cox, subliniind viziunea lor comună pentru creșterea producției de vinuri premium și spumante.

De asemenea, compania investește într-o nouă instalație de îmbuteliere, care ar trebui să fie funcțională până în 2025. Instalația ultramodernă va fi cea mai mare de acest tip din Europa de Est, capabilă să umple 13.000 de sticle pe oră. Cramele Recaș intenționează să integreze tehnologia AI în instalație pentru a îmbunătăți controlul calității și eficiența. „Această nouă instalație ne va ajuta să facem față cererii în creștere, asigurând în același timp durabilitatea prin procese automatizate”, a explicat Cox.

În plus, un nou depozit, care urmează să fie finalizat în august 2024, va sprijini producția extinsă. Depozitul va găzdui până la 9 milioane de sticle și va utiliza tehnologii avansate pentru stocuri și controlul climei.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: