Consiliul IMM-urilor avertizează că micile companii nu ar putea supraviețui dacă Guvernul va decide creșterea salariului minim la 3.000 de lei la 1 ianuarie/ Propunerea mediului de afaceri este 1 mai

bani, lei, bancnote, piata, cumparaturi, fermier Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

IMM-urile nu vor putea supraviețui dacă Guvernul va majora salariul minim la 3.000 lei, de la 1 ianuarie, a declarat pentru Economedia Sterică Fudulea, secretarul general al Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR). Acesta propune ca o astfel de măsură să fie aplicată începând cu 1 mai, astfel încât micile afaceri să știe cum va arăta situația financiară după ieșirea din iarnă.

„Dacă discutăm de cei mici, IMM-urile probabil că nu o să supraviețuiască dacă va fi 1 ianuarie. Să ieșim din iarnă și să vedem câți mai suntem. (Măsura ar trebui aplicată – n.r.) probabil că nu mai devreme de 1 mai la anul astfel încât să vedem cum ieșim din iarnă și care vor fi măsurile pentru temperarea prețului la energie și ar trebui să vină la pachet cu niște programe pentru eficientizarea consumului energetic, dar și programe pentru dezvoltarea mediului de afaceri”, a declarat Sterică Fudulea.

Ministrul Muncii, social-democratul Marius Budăi, a anunțat miercuri că PSD propune creșterea salariului minim brut, de anul viitor, la 3.000 lei, de la 2.550 lei în prezent. El a subliniat că 2.800 lei vor fi taxați, iar 200 lei rămân în continuare netaxați.

Întrebat care este efectul majorării salariul minim, ministrul Muncii a precizat că nu există decât un impact pozitiv pe buget, fără a preciza și impactul financiar negativ pe care trebuie să îl suporte companiile pentru această majorare.

CNIPMMR a transmis că guvernul ar trebui să facă o analiză în ceea ce privește varianta de creștere a salariului minim pe economie care există azi pentru construcții și pentru industria alimentară. Reprezentantul CNIPMMR spune că mediul de afaceri și statul ar trebui să rediscute tot ceea ce înseamnă contributivitatea astfel încât să nu mai fie o contributivitate atât de mare pe forța de muncă.

„Angajatul face jumate-jumate cu statul. Noi venim cu propuneri astfel încât să supraviețuim cu toții: eficientizarea cheltuielilor banilor publici, eficientizarea cheltuielilor bugetare astfel încât statul să se descurce cu banii pe care îi are. Mediul de afaceri își eficientizează costurile și cheltuielile prin diminuarea profitului pentru a plăti ceva în plus la salariul angajatului, în același timp cu noi programe de finanțare sau urgentarea programelor de finanțare existente și anunțate”, mai precizează Sterică Fudulea.

Reamintim că și Confederația Patronală Concordia, care reunește peste 2.000 de firme, a transmis, la solicitarea Economedia, că mediul de afaceri înțelege nevoia creșterii salariului minim și va răspunde invitației de a discuta cu Guvernul despre aceasta, dar în ziua de astăzi multe dintre firmele care plătesc salariul minim sunt „cu apa până la gât” din cauza costurilor cu energia și materiile prime, au pierderi și au făcut eforturi să supraviețuiască în această perioadă, lucru de care guvernanții ar trebui să fie conștienți. (Detalii, AICI)

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

    • Pana la 1 mai se vede cine scapa iarna asta. Perioada asta,toamna-iarna o sa fie super dificila. Fara niste masuri luate cu cap, pana la 1 mai 2023 o sa avem cu 500.000- 1.000.000 de angajati mai putin.

      • Dar de ce nu faceti comparatie cu bugetari.
        Firmele care nu pot plati un salariu de 3000 lei nu cred ca’ trebuie sa existe in Romania.
        Sunt Romani care incaseaza 3000€ Lunar ce sa VB de 3000 lei II o rusine o batjocura fata de angajati .Aducerea de extracomunitari trebuie oprit
        Turcia salariu Min II 800€

  1. Sunt firme care au profituri nete enorme si pastreaza special salariile mici la angajati. Ar trebui sa fie limitate profiturile in functie de cifra se afaceri. Firmele sa faca un profit de maxim 20% net din cifra de afaceri. Asfel s-ar sustine cresterea salariilor si a investitiilor.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.