Consiliul European pentru Inovare pregătește investiții de 1,4 miliarde euro în tehnologia profundă şi în extinderea tehnologiilor strategice

AI, tehnologie Sursa foto: Pexels

Consiliul European pentru Inovare (CEI) va sprijini anul viitor cercetarea europeană în domeniul tehnologiei profunde şi întreprinderile nou-înfiinţate cu potenţial ridicat, cu 1,4 miliarde de euro, informează Agerpres.

Programul de lucru al CEI pentru 2025, pe care Comisia l-a adoptat marţi, reprezintă o creştere de aproape 200 de milioane de euro în comparaţie cu 2024, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.

Consiliul European pentru Inovare face parte din programul UE pentru cercetare şi inovare Orizont Europa.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Pe lângă un buget mai mare, programul de lucru pentru 2025 aduce mai multe îmbunătăţiri, inclusiv un acces mai bun la finanţarea prin capitaluri proprii pentru extindere prin intermediul schemei de extindere a platformei “Tehnologii strategice pentru Europa” a CEI (STEP), introdusă în urma regulamentului STEP adoptat la începutul acestui an. Sunt incluse, de asemenea, alte îmbunătăţiri bazate pe recomandările comitetului CEI.

Noua schemă CEI STEP de extindere va funcţiona cu un buget de 300 de milioane de euro în 2025 (şi care se preconizează că va creşte la 900 de milioane de euro în perioada 2025-2027), pentru a oferi investiţii mai mari în întreprinderi cu scopul de a aduce tehnologii strategice pe piaţa UE şi de a evita dependenţele strategice. Acesta va oferi investiţii cuprinse între 10 şi 30 de milioane de euro prin intermediul Fondului CEI pentru fiecare întreprindere, pentru a mobiliza coinvestiţii private, atingând un total de cel puţin 50-150 de milioane de euro. Cererea CEI STEP de extindere va contribui la abordarea unui deficit de piaţă în ceea ce priveşte finanţarea pentru extinderea tehnologiei profunde în Europa, vizând tehnologiile digitale, tehnologiile curate şi eficiente din punctul de vedere al utilizării resurselor, inclusiv tehnologiile care contribuie la obiectivul zero emisii nete, şi biotehnologiile.

De asemenea, suma de 120 de milioane de euro este alocată pentru tehnologii emergente, inclusiv roboţi autonomi, culturi rezistente la schimbările climatice, conversia deşeurilor în materii prime şi diagnosticare medicală, iar suma de 250 de milioane de euro este alocată pentru întreprinderile aflate în faza incipientă în domeniul tehnologiilor-ţintă specifice, inclusiv al inteligenţei artificiale generative, al noului spaţiu, al tehnologiei agricole şi al soluţiilor de mobilitate viitoare.

În plus, va creşte accesul la serviciile de accelerare a activităţii pentru întreprinderile emergente din “ţările în curs de extindere” (ţări cu niveluri mai scăzute de performanţă în materie de cercetare şi inovare). Se vor acorda mărci de excelenţă în cadrul cererilor de propuneri “Tranziţie” şi “Accelerator” şi noi mărci de suveranitate (STEP) în cadrul cererilor de propuneri “Scale-up” şi “Accelerator Challenge” din cadrul STEP. Aceste mărci facilitează accesul la surse de finanţare complementare şi alternative, cum ar fi fondurile de coeziune, precum şi la serviciile CEI de accelerare a activităţii.

Programul de lucru al CEI pentru 2025 este construit în jurul a trei scheme principale de finanţare.

Prima este Instrumentul Pathfinder al CEI – 262 de milioane de euro pentru echipe de cercetare multidisciplinare care să întreprindă activităţi vizionare de cercetare şi dezvoltare tehnologică în stadiu incipient, cu potenţialul de a conduce la progrese tehnologice (granturi de până la 4 milioane de euro).

A doua o reprezintă tranziţia CEI – 98 de milioane de euro pentru a transforma rezultatele cercetării în oportunităţi de inovare, ca urmare a rezultatelor generate de Pathfinder al CEI, de validare a conceptului de către Consiliul European pentru Cercetare şi de proiecte de colaborare din cadrul pilonului 2 al programului Orizont Europa (provocări societale) (granturi de până la 2,5 milioane de euro).

A treia este acceleratorul CEI – 634 de milioane de euro pentru ca întreprinderile nou-înfiinţate şi IMM-urile să dezvolte, să comercializeze şi să extindă inovaţiile cu potenţialul de a crea noi pieţe sau de a le perturba pe cele existente (granturi sub 2,5 milioane de euro, investiţii de la 500.000 de euro la 10 milioane de euro).

În plus, cererea de propuneri pentru extinderea platformei “Tehnologii strategice pentru Europa” a CEI (STEP) – 300 de milioane de euro – va oferi finanţare suplimentară prin capitaluri proprii întreprinderilor promiţătoare care stimulează inovarea în domenii critice (IMM-uri, întreprinderi nou-înfiinţate, spin-off-uri şi întreprinderi mici cu capitalizare medie) pentru a le ajuta să asigure coinvestiţii private mai mari pentru extinderea în continuare a întreprinderilor lor (investiţii de la 10 la 30 de milioane de euro).

Sprijinul financiar direct acordat inovatorilor este completat de accesul la o gamă largă de servicii de accelerare a dezvoltării întreprinderilor şi de acţiuni de sprijin care oferă expertiză de vârf şi creează legături cu întreprinderile, investitorii şi actorii ecosistemului.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: