Consiliul Concurenței: 18 din cei 23 de procesatori din România au agreat voluntar reducerea prețului laptelui

lapte magazin

Consiliul Concurenței anunță că 18 dintre cei 23 de procesatori din România (respectiv 78% din total) participă la acordul voluntar temporar pentru reducerea prețului laptelui, aceștia inițiind deja renegocierea contractelor cu comercianții.

„Este un pas important faptul că, încă din prima zi, au confirmat participarea la acord, alături de toate rețelele comerciale, 78% dintre procesatori și sunt convins că, în zilele următoare numărul acestora va crește”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

Astfel, din informațiile colectate de Consiliul Concurenței din platforma Monitorul Prețurilor reiese faptul că în primele două zile de la intrarea in vigoare a acordului, în rafturile magazinelor există deja reduceri ale prețului laptelui românesc, atât pentru cel de 1,5% grăsime cât și pentru cel de 3,5%. Există situații în care reducerile sunt mai mici, deoarece nu s-au încheiat renegocierile contractelor între retaileri și procesatori.

Faptul că este un acord voluntar oferă mai multă flexibilitate pentru a ține cont de situația specifică a fiecărei companii, astfel încât retailerii și procesatorii să poată aplica și reduceri mai mari de 20%, așa cum am văzut că există în unele rețele pentru anumite mărci de lapte. Cred că în următoarele zile, vom vedea o reașezare a prețurilor, pe măsură ce se finalizează renegocierea contractelor, se epuizează stocurile existente. De asemenea, trebuie să ținem cont de faptul că în cazul în care un anumit sortiment de lapte era în promoție, deci avea prețul redus deja, nu i se va mai aplica o altă reducere”, a mai declarat președintele Consiliului Concurenței.

Reamintim că acordul voluntar între retaileri și procesatori pentru reducerea prețului pentru laptele proaspăt de consum a fost convenit la întâlnirea cu premierul Nicolae Ciucă, reprezentanți ai fermierilor, ai procesatorilor din industria alimentară, ai Asociației Marilor Rețele Comerciale din România și ai Asociației Companiilor de Distribuție de Bunuri din România, pentru o perioadă de șase luni, începând cu data de 1 mai.

Astfel, reducerea de cel puțin 20% a prețului la raft se va aplica laptelui de proveniență românească care costă peste 7 lei/litru, fără să fie inclus în vreo promoție, și se va împărți între retaileri (minimum 10%) și procesatori (minimum 10%).

Consiliul Concurenței afirmă că s-a implicat în acțiunile de implementare a acestui acord pentru a îndruma companiile interesate să participe astfel încât să nu riște încălcarea regulilor de concurență. Astfel, acordul trebuie să se desfășoare în parametrii stabiliți: negocierile să fie bilaterale între fiecare furnizor și fiecare retailer, aceștia având posibilitatea de a aplica discount-uri de cel puțin 10%.

Măsurile anunțate de autorități au fost criticate, însă, de reprezentanții patronatelor și fermierilor. Dorin Cojocaru, preşedintele Asociaţiei Patronale Române din Industria Laptelui (APRIL), a atras atenția că există mai multe probleme ale modului în care autoritățile vor să pună în practică această măsură. Astfel, spune Cojocaru pentru Economedia, prețul la raft e politica fiecărui comerciant și nu este nevoie de intervenția statului.

La rândul lor, fermierii spun că nu mai au de unde să mai ofere alte scăderi de preț, în condițiile în care, spune Ionuț Lupu, directorul executiv al Asociației Holstein RO, de la prima întâlnire de la guvern din luna aprilie pe tema ieftinirii laptelui, ei au scăzut deja prețul de două ori.

El a explicat că în piața achizițiilor sunt praticate acum următoarele prețuri: 1 – 1,2 lei pentru laptele spot, 1,5 lei –  1,85 lei pentru laptele cu contract și 2-2,2 lei pentru laptele cu contractele în derulare. Dar acest prețuri sunt sub costurile de producție, susține Lupu.

„Noi lucrăm deja mult sub costurile de producție, producem laptele cu 2,5 – 2,7 lei pe litru în cele mai bune situații. Absolut toți fermierii sunt pe pierdere. Nu mai putem duce prețul în jos, doar să îl dăm pe gratis!”, a mai spus Ionuț Lupu pentru Economedia.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: