CONFIRMARE Comisia Europeană a aprobat prima cerere de plată a României din PNRR. Țara noastră va primi 2,6 miliarde de euro

bani, POCU, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene Sursa: Facebook/ Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene

Comisia Europeană a aprobat joi prima cerere de plată a României din Planul Național de Redresare și Reziliență, prin care țara noastră va primi 2,6 miliarde de euro. Economedia a scris în exclusivitate AICI că cererea este pe cale de a fi aprobată.

Din această sumă, 1,8 miliarde euro sunt sub formă de granturi și 0,8 miliarde euro sub formă de împrumuturi.

Prima cerere de plată cuprinde cele 21 de ținte și jaloane aferente trimestrului IV din 2021. România a depus prima cerere de plată la 31 mai 2022, spunând că a atins aceste jaloane.

Reamintim că G4Media a scris anterior România a ratat prima plată de 2,6 miliarde euro pe PNRR pe care o dorea făcută la final de iulie.

Atunci, MIPE a transmis că țara noastră nu a ratat plata, ci că a fost prelungit termenul pentru emiterea avizului pozitiv preliminar, pentru ca România să completeze sistemul informatic al PNRR cu informații necesare identificării beneficiarilor finali ai plăților. Aceasta a fost o solicitare a Comisiei. România își luase angajamentul ca platforma informatică să fie ajustată cu funcția suplimentară solicitată până la data de 31 iulie 2022.

Etapele următoare

Comisia a transmis Comitetului economic și financiar (CEF) evaluarea sa preliminară pozitivă cu privire la îndeplinirea de către România a etapelor necesare pentru această plată, solicitându-i avizul. Comisia urmează să țină cont de avizul CEF, care va fi emis în termen de cel mult patru săptămâni. În urma avizului CEF, Comisia va adopta decizia finală privind plata contribuției financiare, în conformitate cu procedura de examinare, prin intermediul unui comitet de comitologie. În urma adoptării deciziei de către Comisie, plata în favoarea României ar urma să fie efectuată.

Comisia va evalua cererile de plată suplimentare din partea României în funcție de îndeplinirea jaloanelor și a țintelor prezentate în decizia de punere în aplicare a Consiliului, reflectând progresele înregistrate în ceea ce privește punerea în aplicare a investițiilor și a reformelor.

Președinta Ursula von der Leyen a declarat: „Am vești bune pentru România. S-au înregistrat progrese suficiente în cadrul planului său național de redresare și reziliență, România fiind astfel pregătită să primească o primă plată în cadrul NextGenerationEU. Odată ce statele membre vor da undă verde, România va primi 2,6 miliarde EUR ca urmare a progreselor sale bune și rapide în punerea în aplicarea primului set de reforme și investiții din cadrul planului. Printre acestea se numără măsuri de intensificare a luptei împotriva corupției, precum și reforme care vizează reducerea părăsirii timpurii a școlii și etape preliminare importante în reformarea sistemului public de pensii. Mult succes în continuare României! Comisia vă este alături de pe drumul către redresare.”

Valdis Dombrovskis, vicepreședintele executiv pentru o economie în serviciul cetățenilor, a declarat, la rândul său: „Felicitări României pentru îndeplinirea primelor 21 de jaloane și ținte stabilite în planul său de redresare și reziliență. Multe dintre acestea vor contribui la tranziția verde a României, prin măsuri de decarbonizare a economiei și de promovare a transportului durabil, cu accent pe dezvoltarea infrastructurii feroviare. De asemenea, România își îmbunătățește administrația fiscală și sistemul de educație, precum și lupta împotriva corupției. Odată ce evaluarea Comisiei va fi revizuită și aprobată de statele membre, România urmează să primească granturi și împrumuturi în valoare de 2,6 miliarde EUR, care vor contribui la crearea unei economii mai reziliente, cu beneficii considerabile pentru cetățeni și întreprinderi.”

Paolo Gentiloni, comisarul pentru economie, a adăugat: „Astăzi dăm undă verde primei cereri de plată a României în cadrul Mecanismului de redresare și reziliență, după ce am ajuns la concluzia că aceasta a îndeplinit primele 21 de jaloane și ținte ale planului său ambițios. Printre acestea se numără reforme importante pentru decarbonizarea economiei României, îmbunătățirea funcționării administrației publice și consolidarea rezilienței economice și sociale. România și-a consolidat, de asemenea, sistemele de audit și control, care sunt esențiale pentru a se asigura că fondurile NextGenerationEU oferă beneficii maxime cetățenilor și firmelor. După ce Consiliul își va da acordul, Comisia va plăti 2,6 miliarde EUR sub formă de împrumuturi și granturi: un bust de încredere atât de necesar în această perioadă dificilă pentru toate economiile noastre și o încurajare puternică adresată României de a continua pe această traiectorie de investiții și reforme.”

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.