Confederația Patronală Concordia, despre criza facturilor la energie: Statul a acționat cu lipsă de coerență și nu are resurse să ajute pe toată lumea

Electrica, energie electrica Sursă: Facebook/Electrica

Statul român a acționat cu lipsă de coerență în stabilirea măsurilor de sprijin în criza prețurilor la energie și nu are resurse să ajute pe toată lumea, drept urmare trebuie să se asigure că banii ajung la consumatorii și companiile care chiar au nevoie de ei, afirmă Radu Burnete, director executiv al Confederației Patronale Concordia.

„Ne confruntăm cu o situație aproape fără precedent, pentru care nu există soluții magice. Statul român a acționat cu oarecare lipsă de coerență în privința prețurilor mari din energie. În octombrie, Parlamentul s-a ambiționat să adopte o schemă de compensarea despre care industria a avertizat de atunci că este complicată, birocratică și inaplicabilă. S-a dovedit că industria avea dreptate. Guvernul a venit săptămâna trecută cu un set nou de măsuri care merge în direcția bună, însă și acesta are în continuare probleme ce trebuie discutate cu producătorii, distribuitorii și furnizorii de energie”, sunt concluziile lui Radu Burnete, după prima reuniune a Comitetului Interministerial în domeniul energiei ce a avut loc luni la Palatul Victoria, sub coordonarea premierului Nicolae-Ionel Ciucă.

Potrivit lui Burnete, statul nu are resurse să ajute pe toată lumea, așa că trebuie să se concentreze pe consumatorii vulnerabili și pe cei cu venituri insuficiente pentru a face față prețurilor mari. „În cazul companiilor, la fel, este necesară o intervenție cât mai țintită. Vedem în toată Europa că nu există soluții miracol”, afirmă el.

Acesta mai susține că povara acestei crize a prețurilor la energie nu poate să cadă pe o singură industrie, oricare ar fi ea și Guvernul trebuie să fie atent la asta.

„Întreg lanțul de aprovizionare cu energie are puncte fragile și este important ca niciunul dintre ele să nu ajungă în stare critică. România plătește astăzi prețul unor politici proaste în privința atragerii de investiții, care în sectorul energetic au fost de-a dreptul catastrofale.  După 2014-2015 nu au mai existat investiții semnificative în energie regenerabilă, iar proiectul din Marea Neagră stagnează nejustificat de un deceniu. Acesta ar putea asigura necesarul de gaz în următorii ani, iar energia regenerabilă poate reduce semnificativ deficitul de producție pe care îl vedem astăzi. Demonizarea companiilor din sectorul energetic nu este cu siguranță o soluție. Avem nevoie în următorul deceniu de investiții private masive în sector și ar fi o greșeală să îndepărtăm de România investitori strategici printr-un discurs dezlipit de realitate.  Companiile de stat nu vor putea face toate investițiile de care avem nevoie.

În concluzie, pe termen scurt trebuie să ne asigurăm că banii ajung la consumatorii și companiile care chiar au nevoie de ei și acest sprijin poate fi susținut din veniturile suplimentare pe care statul însuși le face din poziția de acționar al unor mari companii din energie. Pe termen mediu și lung trebuie să investim în capacități noi, publice și private”, conchide Burnete.

Confederația Patronală Concordia reunește peste 330.000 de angajați în aproape 2.000 de firme mari și mici, cu capital românesc și străin, și reprezintă 14 dintre cele mai importante sectoare ale economiei naționale.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: