Conducerea ASF a lipsit de la întâlnirea din Parlament, unde a fost chemată să dea explicații despre falimentul City Insurance

Parlamentul României Sursa foto: Facebook

Conducerea Au­to­rității de Supraveghere Financiară (ASF) a lipsit, miercuri, de la ședința din Comisia Economică a Senatului, unde a fost chemată pentru a da explicații despre modul în care compania de asigurări City Insurance, liderul pieței, a ajuns în pragul falimentului.

UPDATE Conducerea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) nu a fost prezentă miercuri la discuţiile din Comisia economică a Senatului cu privire la insolvenţa City Insurance, astfel şedinţa fiind amânată, arată un comunicat de presă al forului legislativ.

„Răul deja a fost făcut, cel mai mare asigurător de pe piaţa românească a intrat în faliment şi paguba este enormă. Prioritatea în momentul de faţă este să împiedicăm ca un nou episod City Insurance să mai aibă loc”, a sintetizat senatoarea USR PLUS Silvia Dinică obiectivul imediat pe care îl are Comisia Economică din Senat, conform sursei citate.

Preşedintele Comisiei, senatorul USR PLUS Claudiu Mureşan, este de părere că se impune o comisie de anchetă privind felul în care ASF şi-a îndeplinit atribuţiile care-i revin, urmând ca împreună cu Silvia Dinică să intreprindă paşii concreţi în acest sens.

La discuţia de azi au participat avertizorul de integritate, angajat al A.S.F., delegaţi ai Autorităţii pentru Protecţia Consumatorului – ANPC, reprezentanţi ai Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România – BAAR şi reprezentanţi ai Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România – COTAR. Nu a venit însă nimeni din partea A.S.F., conducerea acesteia invocând drept principal motiv, timpul scurt de la primirea invitaţiei de participare.

ANPC nu are competenţă pe acest subiect – au explicat reprezentanţii instituţiei – fapt pentru care a direcţionat toate plângerile primite în legătură cu City Insurance către A.S.F., aceasta având atât o Direcţie de Protecţie a Consumatorului în componenţa sa, cât şi toate pârghiile legale de intervenţie.

„Discuţia cu A.S.F. trebuie să aibă loc cât mai urgent posibil. A.S.F. este datoare cu explicaţii detaliate în ceea ce priveşte verificările şi măsurile luate faţă de City Insurance, din anul 2017 până în prezent.”, a declarat Silvia Dinică.

Această primă discuţie în cadrul Comisiei Economice a fost convocată pentru a vedea care au fost factorii care au făcut posibilă prăbuşirea companiei City Insurance, liderul pieţei asigurărilor RCA, cu peste 3 milioane de poliţe, mai indică sursa menţionată.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Conducerea Au­to­rității de Supraveghere Financiară (ASF) a fost chemată în Comisia Economică a Senatului pentru a da explicații despre modul în care compania de asigurări City Insurance, liderul pieței, a ajuns în pragul falimentului.

Ședința va avea loc miercuri, 22 septembrie, la ora 13.30.

Anunțul a fost făcut de senatoarea USR Silvia Dinică. „Alături de colegii mei, încercăm să aflăm cum a fost posibilă prăbușirea companiei City Insurance”, arată anunțul senatoarei.

La audieri au fost chemați și reprezentanți ai Biroului Asigurătorilor Auto din România (BAAR), cei ai transportatorilor și cei ai service-urilor membre COTAR.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis vineri retragerea autorizației de funcționare a City Insurance, constatarea stării de insolvență și a anunțat că va cere oficial în instanță declanșarea procedurii falimentului. Decizia a fost luată după ce compania nu a virat banii necesari unei majorări de capital impuse de lege.

O decizie a Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) din iunie, privind desemnarea Fondului de Garantare a Asiguraților în calitate de administrator temporar la City Insurance, arată o serie de nereguli ce au avut loc în cadrul companiei. Acestea vizează, în principal, faptul că societatea a raportat încă din anul 2017 disponibilităţi băneşti la o societate bancară. Autoritatea de Supraveghere Financiară a luat cunoştinţă la data de 28.04.2021 despre faptul că între această societate bancară şi societatea de asigurare nu au existat raporturi contractuale.

City Insurance este controlată de Dan Odobescu, prin firma Vivendi International SRL, care deține 85% din firma de asigurări, potrivit datelor Termene.ro, citate de Libertatea. Dan Odobescu este cumnatul lui Adrian Năstase – Soția sa, Rodica Odobescu, este sora Danei Năstase, soția fostului premier al României, scria Hotnews.ro. Potrivit publicației, Dan Odobescu a preluat în 2015 funcțiile de director general și președinte al Consiliului de Administrație al societății de asigurări City Insurance, în urma demisiei lui Nicolae Mușat. Dan Odobescu a fost anterior trimis în judecată în stare de libertate în dosarul de corupție ASF-Carpatica (un alt faliment monumental din piața de asigurări), încă din luna aprilie 2014.

În martie, City Insurance a anunțat pe propriul site că firma Vivendi International (actionar principal al City Insurance controlat, în acte, de către Dan Odobescu) va fi preluat integral de către holdingul I3CP, înregistrat în Olanda. Economica.net  a anunțat atunci că firma olandeză este finanțată de către Biserica Ortodoxă a Greciei.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.