Companiile turcești își extind prezența pe piața energiei solare din România

Pe scurt

  • Tüpraş, prin Entek Elektrik, a achiziționat un proiect fotovoltaic de 214,3 MW în România, lângă București.
  • Defic Globe, un joint venture turcesc, a investit într-un proiect Scatec pentru două centrale solare cu o capacitate combinată de 190 MW, situate în județele Dolj și Olt.
  • România a devenit atractivă pentru investitorii străini în sectorul energiei solare, datorită unei piețe reînnoite și sprijinului prin licitații CfD.
Articolul integral continuă mai jos
default Foto: Defic Globe

Prin intermediul filialei sale Entek Elektrik, rafinăria turcă de țiței Tüpraş a finalizat achiziția unui proiect fotovoltaic de 214,3 MW situat la nord de București. Defic Globe, o joint venture a YEO, bazată la Istanbul, în colaborare cu Emsolt Investments, a intrat într-un proiect pentru două centrale solare susținute de Contracte pentru Diferență (CfD), cu o capacitate de vârf totală de 190 MW, în România.

După revitalizarea pieței energiei solare în ultimii ani, România atrage investitori străini, inclusiv companii turcești, scrie Balkan Green Energy News. Acțiunile a două firme cu drepturi asupra unui proiect pentru o centrală solară de 214,3 MW în capacitate de vârf în România au fost transferate către Enspire Enerji, controlată de Entek Elektrik.

Actualizarea a fost publicată în scopuri de reglementare de către Türkiye Petrol Rafinerileri (Tüpraş), având în vedere că Entek este o filială a acesteia, iar Enspire este o ramură de investiții. Tranzacția a fost convenită în luna iunie. Vehiculele speciale de scop (SPV) achiziționate, Eco Sun Niculești și Euromec-Ciocănari, au aparținut companiei Econergy.

Analize Economedia

Suma inițială a fost de 32,9 milioane euro. Tüpraş a declarat că a revizuit această sumă la 33,2 milioane euro și că a plătit până acum 29,2 milioane euro.

Niculești este o comună situată la nord de capitala București, în județul Dâmbovița. Proiectul a obținut aprobarea tehnică de conectare în 2023 pentru 177 MW din partea operatorului sistemului de transmisie Transelectrica.

Defic Globe, joint venture turcesc, va construi și co-proprietăți două centrale fotovoltaice Scatec în România

Joint venture-ul turcesc Defic Globe are și noutăți recente din România. Deținut de YEO Technology (YEO Teknoloji Enerji ve Endüstri), cu 51%, și Emsolt Investments, acesta a semnat un acord pentru o participație de 35% în proiectul Scatec pentru două centrale solare, precum și un contract de inginerie, achiziții și construcție (EPC).

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Locațiile sunt în județele Dolj și Olt din sudul țării. Cele două facilități ar avea o capacitate combinată de 190 MW.

Scatec a spus că va deține 65% și va procura componentele cheie, care reprezintă aproximativ 30% din cheltuielile totale de capital (capex). Cel mai mare acționar al companiei norvegiene Scatec este Equinor. Scatec a mai dezvăluit că va furniza servicii de operare și întreținere (O&M) și managementul activelor.

Investiția este evaluată la 140 milioane euro. Închiderea financiară și începerea construcției sunt așteptate în a doua jumătate a anului, a declarat Scatec.

Este important de menționat că, luna trecută, compania a semnat un contract pe 15 ani cu Opcom, operatorul pieței de electricitate din România. Acesta acoperă 70% din producția estimată, în timp ce restul va fi oferit pe piața internă de energie electrică la nivel angro. Compania a câștigat sprijinul guvernamental în cadrul primelor licitații CfD din țară.

Defic Globe a finalizat prima sa centrală fotovoltaică în România în 2023.

România beneficiază de fundamente atractive ale pieței, o agendă clară de tranziție energetică și rute de vânzare stabilite prin licitațiile CfD, acorduri corporative de cumpărare a energiei (PPA) și o piață de electricitate matură, conform Scatec. Compania a indicat că va extinde colaborarea cu Defic Globe.

Citește și:

ANALIZĂ Economedia: Turcii „dau năvală” în România. Giganții turci le suflă în ceafă celor mai mari jucători din sectoarele auto, e-commerce sau infrastructură

Comentarii

  1. Sa vedem ce fac cu energia la supraproductie ca geniul Burduja investeste in termocentrale pe carbune…😁😁😁

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.