Companie de consultanță, după ce a monitorizat sute de șantiere: Creșterea prețurilor la materialele de construcții amână dezvoltarea proiectelor

santier, constructii Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Volatilitatea prețurilor pe piața materialelor de construcții, deficitul de personal calificat în domeniu și creșterea prețurilor la resursele energetice sunt cele mai mari trei probleme cu care se confruntă marii constructori din România, potrivit companiei de consultanță IBC Focus, care monitorizează șantiere la nivel național.

Pentru aproape trei sferturi dintre constructori (73,6%) efectul principal al creșterii prețurilor materialelor de construcții este întârzierea în execuție, în timp ce amânarea proiectelor reprezintă o problemă pentru 72,7% dintre marii constructori.

De asemenea, patru din zece constructori menționează termenele prelungite de livrare a materialelor printre principalele probleme cu care se confruntă în prezent.

Constructorii au observat și o scădere a cererii din partea clienților sau chiar o reducere a mărimii proiectelor (52% dintre companii semnalează această problemă), conform IBC Focus, care a realizat cea de-a 13 ediție a TOP 100 Antreprenori Generali în construcții.

Constructorii au crescut prețurile

Cei mai mulți constructori răspund tendinței de volatilitate a prețurilor cu securizarea prețurilor prin lansarea de precomenzi, potrivit studiului IBC Focus.

“A doua soluție aleasă de antreprenorii și managerii din construcții este să transfere creșterea (sau o parte din avans) către clientul final, motiv pentru care 63% dintre respondenți au ales să crească prețul de construcție. A treia variantă implementată este introducerea de clauze contractuale de escaladare care să permită renegocierea prețurilor practicate de constructori în funcție de situația pieței”, a declarat Andrei Spătaru, CEO IBC Focus.

Consultanții spun că există și unele efecte pozitive ale creșterii prețurilor: cum ar fi soluții inovative, precum optimizarea designului și a calității proiectării în scopul economisirii de materiale, reducerea pierderilor și a deșeurilor, plus introducerea unor tehnologii avansate.

Doar 10% dintre constructori au menționat oprirea sau înghețarea lucrărilor, în timp ce 2% au concediat angajați pentru a răspunde situației din piață.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Compania de consultanta nu recunoaște cum s-au falsificat proiectele, structurile de rezistenta si avizele in complicitate cu mafia din ISC.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.