Compania rusească Lukoil vrea să angajeze muncitori din Uzbekistan pentru a acoperi deficitul de personal

Neftochim Lukoil Foto: Neftochim Lukoil

Compania petrolieră rusească Lukoil a semnat un acord cu autorităţile din Uzbekistan pentru a angaja muncitori din ţara central asiatică pe bază de contract de muncă cu caracter temporar, un semn că deficitul de personal forţează companiile ruseşti să recruteze angajaţi de peste hotare, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres.

Acordul, anunţat de Ministerul Muncii din Uzbekistan, vine într-un moment în care cetăţenii din ţările Asiei Centrale care trăiesc în Rusia sunt urmăriţi îndeaproape, după atacul terorist de luna trecută de la o sală de concerte de la Moscova, în care cel puţin 144 de persoane şi-au pierdut viaţa.

Ministerul Muncii din Uzbekistan a precizat că semnat “o foaie de drum şi un acord cu privire la angajarea organizată în câmpul muncii a cetăţenilor din Uzbekistan pentru ca aceştia să poată efectua muncă în regim temporar” pentru Lukoil în Rusia.

Analize Economedia

retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
concedieri dreamstime
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar

Solicitanţii trebuie să vorbească limba rusă, să aibă calificările necesare şi să îndeplinească “alte cerinţe medicale şi de muncă”. Ministerul nu a precizat ce număr de muncitori din Uzbekistan ar putea fi trimis în Rusia.

Lukoil, al doilea mare producător de petrol din Rusia, are o vastă reţea de benzinării precum şi facilităţi de producţie în Vestul Siberiei şi alte părţi din Rusia. De asemenea, compania rusească este implicată în producţia de gaze în Uzbekistan.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Deficitul de personal din Rusia a fost agravat de recrutările militare pentru războiul din Ucraina precum şi de faptul că sute de mii de ruşi au fugit din ţară după luna februarie 2022, când a început invazia din Ucraina. Rata şomajului în Rusia a atins un minim istoric de 2,8% în luna februarie 2024.

Populaţia activă din Rusia a scăzut în special în zona arctică şi în regiunile din extremul orient, unde este concentrată o mare parte din producţia de petrol şi gaze.

Forţa de muncă din Rusia include mai multe milioane de emigranţi din ţările musulmane din Asia Centrală, care anterior făceau parte din fosta URSS.

Săptămâna trecută însă, autorităţile din Tadjikistan au anunţat că au sesizat o creştere a numărului de muncitori emigranţi care s-au întors acasă, unii dintre ei declarând că se tem de represalii după atentatul de la sala de concerte. Kârgâzstanul, o altă ţară din Asia Centrală, şi-a sfătuit cetăţenii săptămâna trecută să amâne orice călătorii care nu sunt urgente în Rusia.

În România, Lukoil deţine rafinăria Petrotel şi comercializează carburanţi printr-o reţea de 300 de staţii de distribuţie.