Ce companii de IT din România vor compensa eliminarea scutirii de impozit pentru programatori? Zitec afirmă că va compensa: „Probabil vom plăti 700.000 euro suplimentar în taxe anul viitor. PSD si PNL joacă alba-neagra cu diminuarea facilității pentru IT-ști. O prezintă ca pe o îndulcire a diminuării facilității, deși e clar că vor să distrugă Pilonul 2”

bani, lei, finante, bancnote, bani numarati Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Compania românească de IT & digital marketing Zitec, specializată în dezvoltarea de soluții și servicii de transformare digitală, va compensa impozitul pe venit pentru suma ce depășește salariul de 10.000 lei brut în IT, a transmis pentru Economedia Alexandru Lapușan, CEO și co-fondator al Zitec. Economedia a întrebat numeroase alte companii care angajează IT-iști dacă vor compensa eliminarea scutirii de impozit, dar nu am primit răspunsuri.

Fondatorul Zitec a spus că a realizat și o primă analiză privind cheltuiala suplimentară estimată, care se ridică undeva la 700.000 euro în taxe anul viitor.

„Da, așa vom face (vom compensa eliminarea scutirii de impozit, n.r.), dar subiectul este din păcate ceva mai complex (având în vedere și mașinațiunile din zona de Pilon 2). Probabil vom plăti 700.000 euro suplimentar în taxe anul viitor, lucru pe care ni-l asumăm pentru că dorim să ne ajutăm colegii să nu aibă veniturile afectate de incompetența guvernanților noștri”, a declarat Alexandru Lapușan, CEO și co-fondator al Zitec, pentru Economedia.

Acesta a transmis că „ce ne doare cel mai mult este că PSD și PNL nu adresează reducerea evaziunii fiscale din muncă și nu vor să discute despre reducerea reală a cheltuielilor ineficiente ale Statului. Relativ la Pilonul 2, e clar că PSD si PNL joacă alba-neagra cu diminuarea facilității pentru IT-ști. O prezintă ca pe o îndulcire a diminuării facilității, deși e clar că vor să distrugă Pilonul 2”.

Reamintim că Guvernul și-a asumat răspunderea în luna septembrie pe pachetul de măsuri fiscale care include și eliminarea scutirii de impozit în IT, pentru veniturile care depășesc 10.000 lei, precum și faptul că IT-iștii nu vor mai contribui obligatoriu la Pilonul 2. Dacă își doresc să o facă în continuare, ei trebuie să solicite acest lucru în mod expres. Economedia a scris AICI pe larg despre ce trebuie să facă programatorii dacă vor să mai contribuie la pensia privată Pilon 2.

Economedia a întrebat și alte companii din piață dacă vor compensa reintroducerea impozitului în IT, însă nu am primit niciun răspuns până la redactarea acestui articol sau răspunsurile nu au fost clarificatoare. Întrebări au fost transmise către Amazon, Bitdefender, Oracle, Endava, Playtika, Deloitte, Banca Transilvania.

Atos România nu a răspuns dacă va compensa sau nu eliminarea scutirii de impozit. „În calitate de companie responsabilă, ne preocupă bunăstarea echipei noastre. În acest sens, efectuăm o evaluare detaliată a impactului financiar și operațional generat de aceste schimbari in legislatie asupra organizatiei și angajaților noștri. In momentul de față, nu putem furniza informații precise în ceea ce privește compensațiile sau cheltuielile suplimentare.  Vă mulțumim pentru interesul acordat și suntem deschiși în continuare pentru colaborare și în a furniza informații relevante, din domeniul nostru de activitate”, a fost răspunsul companiei.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: