Compania petrolieră britanică BP va ieși din acționariatul Rosneft

bpm-uk-retail-with-ms-partnership Foto: bp.com

Compania petrolieră britanică BP va renunţa la participaţia sa de aproape 20% în gigantul petrolier rus Rosneft, după invazia Rusiei în Ucraina, a anunţat firma într-un comunicat. Măsura vine în urma presiunilor puse de Guvernul Marii Britanii.

„BP va renunța la participația de 19,75% din Rosneft. Ambii directori au fost nominalizați de BP să demisioneze din consiliul Rosneft, cu efect imediat. BP nu va mai raporta rezerve, producție sau profit pentru Rosneft”, arată compania.

„Atacul Rusiei asupra Ucrainei este un act de agresiune care are consecințe tragice în întreaga regiune. BP operează în Rusia de peste 30 de ani, lucrând cu colegi ruși geniali. Cu toate acestea, această acțiune militară reprezintă o schimbare fundamentală. Ea a determinat consiliul BP să concluzioneze, după un proces amănunțit, că implicarea noastră cu Rosneft, o întreprindere de stat, pur și simplu nu poate continua. Sunt convins că deciziile pe care le-am luat nu sunt doar ceea ce trebuie făcut, ci sunt și în interesul pe termen lung al BP”, a declarat președintele BP, Helge Lund, într-un comunicat.

Analize Economedia

retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
concedieri dreamstime
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar

Ministrul Afacerilor, Kwasi Kwarteng, a avut vineri dimineaţa o discuţie de 20 de minute cu directorul general executiv al BP, Bernard Looney, căruia i-a transmis îngrijorarea sa în legătură cu conexiunile companiei cu sistemul rus, potrivit BBC, citată de EFE.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

„BP a plecat de la reuniune fără niciun dubiu legat de gradul de îngrijorare al ministrului faţă de interesele sale comerciale în Rusia”, a declarat o sursă pentru postul de televiziune.

Atât Looney, cât şi predecesorul său, Bob Dudley, fac parte din Consiliul de Administraţie al companiei ruse Rosneft, ca şi preşedintele companiei de stat, Igor Sechin, aliat al preşedintelui rus Vladimir Putin, mai scrie EFE.

În Marea Britanie, liderul Partidului Liberal Democrat, Ed Davey, a cerut joi Executivului conservatorului Boris Johnson să aplice sancţiuni Rosneft şi companiei ruse de gaze Gazprom, excluse din pachetul de măsuri impuse de Londra companiilor şi oligarhilor ruşi.

După invazia în Ucraina a Rusiei, al doilea producător de petrol din lume şi primul de gaze, preţul petrolului a depăşit 104 dolari/baril la Bursa din Londra, ca urmare a ameninţărilor vizând furnizarea, ceea ce a fost în beneficiul producătorilor şi companiilor petroliere.