Comisia Europeană lansează o alianță industrială europeană pentru reactoarele modulare mici. România este una din primele țări care derulează un proiect SMR

NuScale SMR centrale nucleare mici Sursa foto: NuScale

Comisia Europeană a anunțat vineri că lansează o cerere de candidaturi pentru noua alianță industrială europeană pentru reactoarele modulare de mici dimensiuni (SMR). România este una din primele țări care derulează un proiect SMR, printr-un parteneriat între compania americană NuScale și compania românească RoPower, deținută în cote egale de compania de stat Nuclearelectrica și compania privată Nova Power & Gas.

SMR-urile sunt reactoare nucleare mult mai mici decât centralele nucleare convenționale, iar producția lor se poate baza pe sisteme și componente asamblate în fabrică.

Comisia Europeană susține că, prin consolidarea cooperării la nivelul UE, alianța va accelera desfășurarea primelor SMR în UE până la începutul anilor 2030. Comisia transmite că acest lucru se va face cu respectarea celor mai înalte standarde de securitate și siguranță nucleară și de durabilitate a mediului, promovând în același timp competitivitatea industrială.

Cererea de candidaturi lansată astăzi este deschisă unei game largi de părți interesate, inclusiv furnizori, companii de utilități, companii specializate în domeniul nuclear, instituții financiare, organisme de cercetare, centre de formare și organizații ale societății civile care îndeplinesc criteriile de eligibilitate stabilite în termenii de referință ai alianței. Apelul inițial va fi deschis pentru candidaturi până la 12 aprilie, urmat de apeluri ulterioare pentru a se asigura actualizarea numărului de membri.

Comisia Europeană susține că reactoarele modulare de mici dimensiuni prezintă mai multe avantaje față de centralele nucleare convenționale. „Acestea sunt mult mai flexibile în ceea ce privește alegerea amplasamentului, viteza de construcție și cantitatea de apă de răcire necesară. De asemenea, acestea sunt mai atractive pentru investitorii privați datorită costurilor inițiale mai mici și a duratei mai scurte de dezvoltare. Acestea sunt potrivite pentru utilizarea în grupuri energetice integrate (de exemplu, combinate cu surse regenerabile uneori intermitente) și pentru înlocuirea centralelor electrice pe bază de combustibili fosili. Acestea pot furniza energie electrică și termică pentru industrie și încălzire urbană și ar putea fi utilizate pentru a produce hidrogen cu emisii reduse de dioxid de carbon”, arată comunicatul instituției.

Țările europene rămân împărțite în ceea ce privește energia nucleară, dar susținătorii susțin că SMR-urile ar putea fi utilizate în domenii precum termoficarea, industria și producția de hidrogen, unde alte alternative cu emisii scăzute de carbon nu sunt viabile.

Alianța industrială se așteaptă să se concentreze pe sprijinul financiar pentru IMM-uri, consolidarea formării, sprijinirea cercetării și inovării și abordarea nevoilor industriilor consumatoare de energie.

În noiembrie 2023, cinci parteneri industriali și de cercetare au convenit să participe la un consorțiu internațional pentru a accelera implementarea SMR-urilor.

Companiile energetice Ansaldo Nucleare (Italia) și Westinghouse Electric Company (SUA) li se vor alătura centrelor de cercetare ENEA (Italia), SCK CEN (Belgia) și RATEN (România), cu folosirea plumbului pentru răcire.

Consorțiul va începe prin construirea unui reactor de dimensiuni mici pentru a testa tehnologia la Mol, Belgia. Acesta va fi urmat de reactorul ALFRED de la Pitești, România, „concentrându-se pe fezabilitatea tehnică și economică a viitoarelor SMR-uri comerciale”, a spus SCK CEN.

Context. Amintim că compania americană NuScale şi-a propus să construiască la Doiceşti, în România, prima centrală electrică din Europa care să funcţioneze cu reactoare modulare mici (SMR).

NuScale a fost prima companie americană care a obţinut aprobarea autorităţilor de reglementare pentru proiectul său de reactor mic şi modular.

În mai 2022, ministrul Energiei Virgil Popescu a anunțat că primul mini-reactor nuclear din România, dezvoltat de compania americană NuScale, va fi instalat pe amplasamentul fostei termocentrale Doicești din județul Dâmbovița. Amplasamentul a fost identificat “în urma unui studiu aprofundat” realizat cu fonduri în valoare de 1,2 milioane de dolari primite de Nuclearelectrica la începutul anului 2021, în cadrul unui grant oferit de USTDA pentru a identifica și evalua diferite amplasamente pentru implementarea reactoarelor modulare mici în România.

Nuclearelectrica, NuScale Power, E-INFRA, Nova Power & Gas, Fluor Enterprises și Samsung C&T Corporation au semnat în 13 iunie 2023 un Memorandum de Înțelegere pentru a colabora în implementarea centralelor electrice NuScale VOYGR în Europa Centrală și de Est și în România.

Proiectul a stârnit critici:

Oficialii NuScale, dezvoltatorul și proprietarul american al tehnologiei mini-reactoarelor nucleare modulare (SMR) cu care Nuclearelectrica și Nova Power&Gas vor să construiască o centrală cu putere instalată de 462 MW la Doicești, au încercat să alunge îngrijorările publicului local cu privire la ideea că România ar urma să fie prima țară în care va funcționa efectiv tehnologia, cu subtextul că, astfel, va fi folosită drept ″poligon de testare″ pentru reactoarele NuScale, conform Profit.ro. ″Proiectul din România nu va fi primul. Nu veți fi primii″, a declarat vicepreședintele pentru vânzări al NuScale, Chuck Goodnight, răspunzând unei întrebări din partea unui studenților, la inaugurarea oficială a simulatorului de cameră de comandă pentru o astfel de centrală de la Facultatea de Energetică din cadrul Universității Politehnice București. La eveniment au mai participat premierul Nicolae Ciucă, ministrul Energiei Virgil Popescu, șeful Nuclearelectrica Cosmin Ghiță, CEO-ul NuScale John Hopkins și ambasadorul SUA la București, Kathleen Kavalec.

România, câmp de teste, alături de Kazahstan, Polonia și Ucraina. Avertismentele criticilor cu privire la energia nucleară lângă un război

Potrivit Reuters, John Hopkins, preşedintele şi directorul general al NuScale, a declarat că societatea va continua să lucreze cu ceilalţi clienţi interni şi internaţionali pentru a aduce pe piaţă tehnologia americană a reactoarelor modulare mici (SMR) şi pentru a creşte bazele de producţie nucleară din SUA, conform News.ro. NuScale speră să construiască SMR-uri în România, Kazahstan, Polonia şi Ucraina.

Criticii au avertizat că preluarea de către Rusia a centralei nucleare Zaporojie din Ucraina – împreună cu bombardamentele repetate în apropierea acesteia, întreruperile de energie electrică şi pericolele pentru resursele de răcire cu apă ale centralei – înseamnă că reactoarele, care pot elibera materiale toxice şi radioactive în caz de dezastre, nu ar trebui construite în regiune, menţionează Reuters.

În SUA, în 2020, Departamentul Energiei a aprobat 1,35 miliarde de dolari pe o perioadă de 10 ani pentru proiectul de centrală Carbon Free Power Project (CFPP), sub rezerva alocărilor din partea Congresului. NuScale a primit aproximativ 600 de milioane de dolari de la acest departament începând din 2014 pentru a sprijini proiectarea, acordarea licenţelor şi amplasarea proiectului. NuScale plănuia să dezvolte proiectul cu şase reactoare de 462 de megawaţi împreună cu Utah Associated Municipal Power Systems (UAMPS) şi să îl lanseze în 2030, dar mai multe oraşe s-au retras din proiect pe măsură ce costurile au crescut.

Se aştepta ca centrala NuScale din Utah să fie primul SMR care să obţină o licenţă de construcţie din partea Comisiei de Reglementare Nucleară (NRC) din SUA. Dar NuScale a declarat că pare puţin probabil ca proiectul să aibă suficienţi clienţi pentru a continua implementarea lui. NuScale a anunţat în ianuarie că preţul ţintă pentru energia produsă de centrală este de 89 de dolari pe megawatt oră, cu 53% mai mult decât estimarea anterioară de 58 de dolari pe MWh, ceea ce a ridicat îngrijorări cu privire la disponibilitatea clienţilor de a plăti.

Centralele nucleare americane existente, care sunt mai mari, furnizează aproape jumătate din energia generată în SUA, practic fără emisii de carbon. SMR-urile sunt menite să se potrivească unor noi aplicaţii, cum ar fi înlocuirea centralelor pe cărbune închise şi amplasarea lor în comunităţi îndepărtate. Susţinătorii spun că sunt mai sigure decât reactoarele actuale, dar criticii obiectează că SMR-urile produc în continuare deşeuri nucleare periculoase.

Până în prezent, doar proiectul SMR al NuScale a fost aprobat de NRC.

Banii publici americani pentru NuScale au fost acordaţi prin intermediul unui vehicul de finanţare necompetitiv care a fost acordat înainte de legile privind energia şi clima adoptate în timpul administraţiei Biden, scrie Reuters.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: