Comisia Europeană a aprobat schema de sprijin a guvernului german pentru energia regenerabilă, de 28 de miliarde de euro, care vizează extinderea rapidă a utilizării energiei eoliene şi solare, transmite agenția Reuters, citată de News.ro.
Programul, care înlocuieşte o schemă existentă de sprijin pentru surse regenerabile, se va desfăşura până în 2026 şi este conceput pentru a îndeplini obiectivul Germaniei de a produce 80% din energia electrică din surse regenerabile până în 2030.
Comisia Europeană a declarat că schema este ”necesară şi adecvată” pentru a promova energia regenerabilă şi pentru a reduce emisiile cu efect de încălzire a planetei şi că impactul său pozitiv asupra mediului depăşeşte posibilele denaturări ale concurenţei.
”Schema germană din 2023 privind energia regenerabilă va contribui la decarbonizarea în continuare a producţiei de electricitate”, a declarat şefa UE pentru politica de concurenţă, Margrethe Vestager, într-un comunicat.
Schema plăteşte o primă producătorilor de energie regenerabilă, pe lângă preţul de piaţă pe care îl primesc pentru vânzarea energiei lor.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Producătorii mici pot primi un tarif de alimentare care oferă un preţ garantat pentru electricitatea lor.
Extinderea producţiei de energie curată va fi esenţială pentru îndeplinirea obiectivului Germaniei de a-şi elimina emisiile nete de gaze cu efect de seră până în 2045 – precum şi pentru a elimina parţial decalajul de aprovizionare cu energie cauzat de faptul că Rusia a oprit majoritatea gazelor pe care le trimite în Europa în acest an.
Răspunsul Berlinului la criza energetică a Europei a atras critici din partea unor ţări UE. Preocupările s-au concentrat asupra planului mai larg al Germaniei de a cheltui până la 200 de miliarde de euro în subvenţii pentru a proteja consumatorii şi întreprinderile de creşterea costurilor energetice – o sumă pe care multe alte state nu şi-o pot permite şi despre care unii au spus că ar denatura concurenţa pe piaţa unică a Uniunii Europene.
Comisia a spus că sprijinul de stat din surse regenerabile al Berlinului este limitat la ”minimul necesar” şi include garanţii pentru a minimiza denaturările concurenţei.
Companiile trebuie să liciteze pentru ajutor în cadrul licitaţiilor guvernamentale. Pentru a evita compensarea companiilor de două ori, Germania va elimina treptat sprijinul existent pentru producătorii de energie regenerabilă în perioadele de preţuri negative ale energiei, până în 2027.