Compania de Drumuri face o nouă încercare pentru a finaliza lucrările de modernizare pe tronsonul A1 – Chitila de pe Centura Bucureşti Nord. Fostul ministru Răzvan Cuc a „inaugurat” acest tronson în 2017 şi apoi a reziliat contractul în 2019.
CNAIR a lansat o nouă licitaţie pentru finalizarea lucrărilor pe acest segment cu o lungime de 9 kilometri cuprins între Autostrada A1 Bucureşti – Piteşti şi intersecţia de la Chitila, unde lucrările au fost reziliate în 2019 la un stadiu fizic de 86% pentru că antreprenorul (n.r. Delta ACM) nu mai lucra de luni bune, iar asfaltul începuse să se degradeze.
Tronsonul dintre A1 şi DN 7 de pe Centura Bucureşti Nord are cele mai ridicate valori de circulaţie de pe toată centura şi a avut parte de o „inaugurare” sau dare în trafic la patru benzi, dar fără strat de uzură şi fără recepţie finală, în 2017, atunci când ministru al Transporturilor era Răzvan Cuc. Acelaşi ministru a reziliat contractul în 2019 pe motiv că antreprenorul a abandonat şantierul.
„Decizia a fost luată după ce reprezentanții CNAIR au constatat că Asocierea S.C. DELTA A.C.M. 93 S.R.L. & AZVIRT LLC & S.C. MAXIDESIGN S.R.L a abandonat practic șantierul deschis încă din mai 2013. După mai multe întârzieri imputabile Antreprenorului, progresul fizic în șantier a ajuns la 86,5 % în luna noiembrie a anului trecut, însă de atunci acesta nu a mai derulat nici o activitate. În plus, s-a observant că lucrările efectuate în anii anteriori au început să se degradeze”, explica CNAIR, în iunie 2019, la momentul rezilierii.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
De atunci şi până în prezent, adică aproape doi ani, Compania de Drumuri a făcut o expertiză tehnică şi a pregătit caietul de sarcini pentru licitaţia de 42 milioane de lei, cu o perioadă de execuţie de 12 luni şi 5 ani garanţie. (n.r. perioada mare de execuţie – 12 luni se explică prin lucrările sub trafic şi la bretelele Podului Chitila)
Din cei 72 de kilometri ai Centurii Bucureşti doar 20 sunt modernizaţi şi recepţionaţi
Centura Capitalei este o oglindă a infrastructurii din România, neputinţa din transporturi fiind dovedită nu doar de cozile uriaşe, ci şi cu datele oficiale: din cei 72 de kilometri ai Centurii, doar 20 sunt modernizaţi şi recepţionaţi la 4 benzi, ultima recepţie oficială fiind în 2010 atunci când premierul Emil Boc inaugura segmentul Chitila – Otopeni.
Tot pe Centura Bucureşti Nord, în mai 2020 au început lucrările pentru lărgirea segmentului DN 2 – A2 de 11 kilometri, stadiul fizic de execuţie fiind de sub 10 %, iar termenul contractual de finalizare – octombrie 2021, evident, nu poate fi respectat.
Pe Centura Bucureşti Sud se lucrează susţinut la Pasajele Domneşti, Berceni şi Popeşti – Leordeni (Olteniţa).