Un avocat din Oradea atrage atenția că persoanele care au de recuperat creanțe de la Fondul de Garantare a Asiguraților vor avea de așteptat, în unele cazuri, aproape 3 ani.
Astfel, într-un răspuns primit de avocatul Sergiu Valentin Gherdan de la Fondul de Garantare a Asiguraților se arată că mai trebuie soluționate aproximativ 205.000 de cereri, iar ritmul de răspuns este de maximum 6.000 de cereri pe lună. Rezultă că unele dintre acestea vor primi soluții abia peste trei ani.
Apoi, continuă avocatul, cei nemulțumiți de banii primiți se pot adresa instanței, ceea ce înseamnă, în multe cazuri, alți ani de așteptare. El mai susține și că este o problemă de legislație din perspectiva art. 6/13 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, atât cu privire la durata rezonabilă a procedurii, cât și față de imposibilitatea adresarii (directe) către instanța de judecată în ceea ce privește lentoarea FGA. În plus, adaugă el, nu te poți adresa instanței până când nu e soluționată cererea de despăgubire de către FGA.
Sergiu Valentin Gherdan amintește, în acest context, că statul român a fost condamnat de mai multe ori la CEDO pentru că retrocedările s-au făcut după mulți ani, după o procedură similară cu cea aplicată în cazul celor păgubiți de societățile de asigurare sau care așteaptă despăgubiri pentru că au fost victime ale unor accidente rutiere.
Potrivit unui comunicat publicat ieri pe site-ul Fondului de Garantare a Asiguraților, „în prezent sunt în analiză Cererile de plată aferente daunelor materiale – Anexa 10: înregistrate de FGA până la 08 Februarie 2022.”