Claudiu Năsui (USR): Limitarea plăţilor cash nu este despre combaterea evaziunii, este despre control/ Există argumente bune pro-card, aşa cum există argumente bune pro-cash

Claudiu Năsui Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Limitarea plăţilor cash nu reprezintă o măsură de combatere a evaziunii fiscale sau a corupţiei, în condiţiile în care o serie de ţări occidentale nu au impus astfel de limitări, dar au o colectare mai bună a taxelor şi impozitelor decât România, consideră deputatul USR Claudiu Năsui.

“Limitarea libertăţii nu înseamnă să fii civilizat. Germania, Estonia, Austria, Cipru, Suedia, Olanda, Ungaria, Irlanda, Malta, Luxembourg, Anglia nu au nicio limită la plata cu cash. Toate aceste ţări nu doar că îşi lasă cetăţenii să-şi aleagă cum vor să-şi folosească banii, dar au şi evaziune mai mică decât România. Limitarea plăţilor cash nu este despre combaterea evaziunii sau a corupţiei. Şi acum sunt limitate la 10.000 de lei pe tranzacţie şi tot avem şi evaziune şi corupţie. Este despre control”, a scris pe Facebook fostul ministru al Economiei, vineri, pe Facebook.

Claudiu Năsui spune că există argumente bune în favoarea plăţii cu cardul, la fel cum există argumente bune şi în favoarea plăţii în numerar, dar că o persoană are dreptul să aleagă cum îşi cheltuie banii.

“Dacă eşti contra interzicerii cash-ului, eşti cu AUR. Dacă eşti pentru, eşti cu PSD. Pe orice parte a dezbaterii sunteţi, nu vă lăsaţi manipulaţi de oameni care gândesc tribal. Există argumente bune pro-card, aşa cum există argumente bune pro-cash. Nu există argumente bune pro interzicere/impunere a unuia sau altuia. Sunt banii dumneavoastră, munciţi de dumneavoastră, aveţi dreptul să-i cheltuiţi oricum doriţi dumneavoastră”, scrie Năsui.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, miercuri, că limitarea plăţii în numerar pentru persoanele fizice vizează combaterea evaziunii fiscale, dar nu interzicerea banilor cash. Întrebat de jurnalişti ce părere are despre intenţia liberalilor de a renegocia măsura limitării plăţilor în numerar, prim-ministrul a replicat că propunerea a venit din partea experţilor şi nu reprezintă o iniţiativă personală. El a adăugat că nimeni nu doreşte să scoată banii în numerar de pe piaţă. Potrivit acestuia, România are “cea mai mare evaziune fiscală” din Uniunea Europeană, reprezentând 10% din PIB şi totalizând 160 de miliarde de lei.

“Nu aveţi bani cash? Cu adevărat, nu am sacoul ăla făcător de bani, dar prin maşină am bani, ca să nu se mai întâmple… Cineva a interzis banii cash? Este vorba ca într-un singur loc să nu poţi cheltui mai mult de 5.000 de lei ca persoană fizică. Presupun că e o măsură de combatere a evaziunii, discutată nu de liderii politici, că nu suntem experţi în combaterea evaziunii fiscale. (…) Are cineva 5.000 de lei la el acum? Eu nu am. Ca să cheltui într-un singur loc 5.000 de lei este o nenorocire. Tu poţi să cheltui în zece locuri de 5.000 de lei. Deci, 50.000 poţi să cheltui de la un colţ al străzii până la celălalt colţ al străzii. (…) Nu mă aveţi client în acest joc. Un joc ipocrit, speculat de anumiţi politicieni, care nu are nicio treabă cu adevărul”, a spus Ciolacu.

Tot miercuri, preşedintele AUR, deputatul George Simion, a anunţat demararea demersurilor pentru două referendumuri care vizează familia dintre un bărbat şi o femeie, respectiv plăţile în numerar. Liderul AUR a menţionat că ambele referendumuri se pot organiza în aceeaşi zi.

“Vrem să anunţăm demararea demersurilor pentru două referendumuri importante, pentru familia dintre un bărbat şi o femeie şi pentru numerar. Se va constitui un grup de iniţiativă la notar, conform legii, strângere de semnături pentru plăţile în numerar, pentru introducerea în Constituţie a plăţilor cu numerar. Am văzut şi în alte ţări că se întâmplă acest lucru, în Austria, în Elveţia”, a precizat Simion.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Si argumente si mai bune proCrypto. MainFlag–>AntiControl.&Beyond::Manipulare in Masa prin curs, dobanzi, tiparirea din neant a banului + sinecuri odioase total anti-meritocratice).but not Only! (alocarea stupida a banului fiind unul dintre principalele motive)

    Altfel spus, cand soarta muncii tale sta in mainile altora(care mai sunt si incompetenti si nesimtiti), asteapta-te la ce-i mai rau.

  2. Schrodinger-topic : (pt. USR) : Insistati mai mult asupra a ce si cum voteaza AUR in Parlament, pt. a sparge vraja populista, fiind doar un partid balama creat de PSD, creand o falsa dihotomie.

    Evident, trebuie mediatizat sa ajunga si-n Sadova. Oamenii pur si simplu nu inteleg ca lupii sunt paznici la oi. De preferat, deschise niste Dosare si aratate Mediei, cum sustine chiar SRI: Simion e Spion rus. N-ar trebui sa aiba drept legal sa mai aiba vreo treaba cu politica din Romania, urmat de toti ca el(mai ales abominabila de Sosoaca, care, cu putin talent, are minim 3 Dosare Penale).

    Greu de aplicat in tara in care Securitatea inca isi face nestingherita de cap si vor sa puna ciorapul in gura la toti care inca mai gandesc liber, culmea, din inima ‘liberalilor’. Nimic mai totalitar si anti-democratic.

    Altfel spus, politica romaneasca e doar un praf gros si toxic in ochii prostimei, cu consecintele de rigoare, imbolnavitoare.

  3. Cum naiba nu combate evaziunea cand toate chioscurile si magazinasele de cartier iti ia cash si nu platesti cu card si nu primesti bon? Si cum se merge la metro cu caramida de bani?
    Cum naiba nu combate coruptia cand doctorul ala era cu milioane de ron in cutii de pnatofi in casa ca nu ii putea cheltuii?
    Cum poti sa sustii ca banii electronici mutati prin server sunt mai scumpi decat o imprimerie, decat zeci de masini de securitate si oameni la paza, decat banii care se uzeaza si trebuie schimbati, decat oamenii de la diferite casierii care trebuie sa primesca si sa elibereze cash?

  4. Ideea de baza ramane in picioare: Banii sunt un mecanism de control, dincolo de cash sau .DB Exchanges.

    Macar de-ar implementa toti TigerBeattle. Double accounting system, pointer integrity, 128bits floats etc.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.