Clasamentul mondial al investitorilor în “unicorni”. UiPath, printre companiile cu cei mai mulți finanțatori de Top 10

uipath listare Sursa foto: UiPath, Facebook

La nivel mondial, în primul trimestru al anului existau peste 650 de companii private care intră în categoria “unicornilor” – evaluate la peste 1 miliard de dolari – și aproximativ 1300 de investitori au sprijinit aceste companii de-a lungul anilor, arată datele monitorizate de CB Insights. Compania cu platformă de informații din piața Tehnologiei a făcut un clasament al investitorilor care au sprijinit cele mai multe companii-unicorn, iar printre firmele bine finanțate se numără UiPath, compania de software de automatizare a întreprinderilor, pornită din România. De fapt, UiPath este compania cu cei mai mulți investitori din Top 10, alături de aplicația de livrări Instacart. În trimestrul doi însă, mai precis în aprilie, UiPath s-a listat la bursa de la New York și a ieșit din lista unicornilor monitorizați de CB Insights.

În primul trimestru, perioada de referință a raportului, existau peste 650 de companii private care intră în categoria “unicornilor”, evaluate la peste 1 miliard de dolari, monitorizați de CB Insights. Conform datelor actualizate chiar în această lună, numărul acestora a crescut la peste 700.

Aproximativ 1300 de investitori au sprijinit aceste companii de-a lungul anilor. Aproximativ 56% dintre investitori au fost interesați de câte o singură companie, pe când altele au prijinit 10, 20 sau chiar 100 de companii. CB Insights a analizat care sunt investitorii care au sprijinit cele mai multe companii-unicorn și care se află în cele mai bune poziții pentru a obține profituri semnificative dintr-un exit.

Tiger Global Managemnt, o companie cu sediu în New York, conduce topul CBI, cu peste 100 de “unicorni” sprijiniți. Compania japoneză SoftBank Group vine pe locul secund, cu 69 de unicorni în portofoliu, companie urmată de chinezii de la Tencent Holdings, cu 58 de companii.

Dintre companiile unicorn din portofoliile investitorilor, Instacart și UiPath au fost spijinite de cei mai mulți investitori de Top 10, cu câte cinci investitori fiecare. Instacart (aplicație de livrare de produse alimentare) a fost sprijinită de Tiger Global Management, Coatue Management, Sequoia Capital, DST Global și Andreessen Horowitz. În UiPath au investit Tiger Global Management, Tencent, Coatue Management, Sequoia Capital și Accel.

 

Sursa: CB Insights

 

Majoritatea unicornilor au sedii în SUA (52%), urmează ca țară gazdă China (cu 21% dintre unicorni). La fel și investitorii: cei mai mulți sunt din SUA și China, fiecare dintre țări spijinind, în mod proporțional, mai multe companii din statul unde își au sediul. Toți investitorii de top 10 din Statele Unite au cel puțin jumătate din portofoliul de unicorni compus din companii cu sedii în Statele Unite.

 

An bun pentru unicorni

Numărul de noi unicorni, companii nelistate pe burse și cu o valoare de peste un miliard de dolari, a atins un record, într-un context de lichidități abundente, arată un raport a societății americane de analiză economică CB Insights, citat de Le Figaro.

„Un număr record de 136 de unicorni s-au născut în al doilea trimestru din 2021”, arată CB Insights, în raportul publicat joi. Este vorba de o cifră de șase ori mai mare comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. În 2020 au fost înregistrați în total 128 de noi unicorni.

Anul 2021 se anunță unul fast, cu 249 de noi unicorni în primul semestru. mai multe AICI

 

2021. Venituri peste așteptări și o listare la New York pentru primul unicorn din România

UiPath, compania de software de automatizare a întreprinderilor, pornită din România, a anunțat că a obținut venituri de 186,2 milioane dolari în primul trimestru fiscal al anului, cu 65% mai mari față de anul trecut, când veniturile erau de 113 milioane de dolari, potrivit primului raportul emis în calitate de companie tranzacționată public.

„Am avut un început excepțional de puternic pentru anul fiscal 2022, veniturile recurente anualizate din primul trimestru crescând cu 64%, an la an, la 653 milioane dolari, o dovadă a poziției noastre de lider în automatizarea software-ului pentru întreprinderi”, a comentat Daniel Dines, co-fondator și director executiv UiPath.

Aceste rezultate vin în contextul în care analiștii de pe Wall Street estimau venituri de 168,6 milioane de dolari și venituri recurente anualizate de 613,4 milioane de dolari.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: