Cine este Françoise Bettencourt Meyers, moștenitoarea companiei L’Oréal și cea mai bogată femeie din lume, care are o avere estimată la 95 miliarde dolari 

francoise bettencourt meyers Foto: Facebook

Françoise Bettencourt Meyers, în vârstă de 70 de ani, nepoata fondatorului L’Oréal, Eugène Schueller, este cea mai bogată femeie din lume, conform Bloomberg Billionaires Index. Averea lui Bettencourt Meyers este estimată aproape 95 de miliarde de dolari, în mare parte datorită acțiunilor sale la L’Oréal, cel mai mare producător de cosmetice din lume, cu vânzări de aproximativ 41 de miliarde de dolari în 2022. Ea ocupă locul 12 în lista Bloomberg și averea ei a crescut cu 24 de miliarde de dolari în acest an – în mare parte datorită creșterii acțiunilor L’Oréal cu puțin peste 30%, evaluând compania franceză la 253 de miliarde de dolari. Business Insider transmite mai multe detalii privind viața antreprenoare și averea sa.

Françoise Bettencourt Meyers, în vârstă de 70 de ani, este nepoata fondatorului L’Oréal, Eugène Schueller, de profesie farmacist. El a fondat compania care avea să devină L’Oréal în 1909. Fiica sa și mama lui Bettencourt Meyers, Liliane, a moștenit averea lui Schueller și controlul companiei la moartea sa în 1957. Împreună cu soțul său, André Bettencourt, un politician francez, Bettencourții erau bine cunoscuți în Franța pentru petrecerile lor fastuoase. Dar Bettencourt Meyers era mai puțin interesată de stilul de viață social al părinților ei, preferând să stea în casă și să cânte la pian sau să citească, a raportat Vanity Fair.

Bettencourt Meyers a avut o relație tensionată cu mama sa. Relația mamă-fiică a fost tensionată încă de când Bettencourt Meyers era adolescentă. „Françoise era greoaie și lentă”, a spus odată Bettencourt, conform Vanity Fair. „Întotdeauna un pas în urma mea.” Bettencourt a numit-o și pe Françoise „un copil rece” într-un interviu acordat unui ziar francez, conform The New York Times.

Ca adult, Bettencourt Meyers a ales să se concentreze pe cariera sa ca autor. Moștenitoarea a scris cărți pe teme care variază de la mitologia greacă la iudaism și catolicism. Cea mai recentă carte a sa, un comentariu biblic intitulat „Regard sur la Bible”, a fost publicată în 2008.

Bettencourt Meyers ocupă și un loc în consiliul de administrație al L’Oréal și prezidează compania deținută de familie. Bettencourt Meyers deține o cotă de 33% în L’Oréal și este membră a consiliului de administrație.

Relația ei cu mama sa a ajuns la un punct de cotitură când Bettencourt Meyers a inițiat o dispută familială de un deceniu în legătură cu moștenirea sa. În proces, Bettencourt Meyers a susținut că fotograful François-Marie Banier a folosit prietenia sa cu Liliane Bettencourt pentru a manipula moștenitoarea vârstnică să îi dea aproximativ 1,3 miliarde de euro (1,4 miliarde de dolari) în numerar, artă și polițe de asigurare de viață, a raportat The New York Times. Bettencourt, diagnosticată cu demență, a contestat afirmația fiicei sale, spunând că a împărțit liber bunurile sale cu Banier.

Bettencourt Meyers a declarat într-un interviu acordat unei reviste de știri franceze în 2009 că „obiectivul lui Banier este clar: să o desprindă pe mama mea de familia noastră pentru a profita de ea. Nu voi lăsa să se întâmple asta.” Cazul a ajuns în instanță în 2015. Bainer a fost condamnat la doi ani și jumătate de închisoare și i s-a spus să plătească lui Bettencourt 158 de milioane de euro în daune. Sentința de închisoare și plata au fost ulterior anulate într-un apel.

Cei doi nu au mai vorbit după ce Bettencourt Meyers a depus plângerea penală în 2009. „Nu îmi mai văd fiica și nu doresc”, a spus Bettencourt într-un interviu din 2008, conform Vanity Fair. „Pentru mine, fiica mea a devenit ceva inert.” Un avocat implicat în caz a spus pentru Vanity Fair: „Mama a masacrat-o pe fiică, apoi fiica a masacrat-o pe mamă.” În 2011, Bettencourt a fost plasată sub tutela familiei din cauza îngrijorărilor legate de sănătatea ei mintală în declin.

Procesul a adus în discuție și secrete de familie uitate de mult timp, inclusiv speculații că tatăl lui Bettencourt Meyer, André, și bunicul său erau simpatizanți naziști. Bunicul lui Bettencourt Meyers, Eugene Schueller, l-a lăudat public pe Adolf Hitler pentru “dinamismul” său în anii de început ai Germaniei naziste și a fost investigat ca colaborator nazist după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, a raportat Insider. Schueller a fost și membru al unei societăți secrete care a complotat pentru răsturnarea guvernului republican francez în anii ’30, a raportat Insider. Grupul, care a fost legat de mai multe crime și bombe, a fost finanțat de Schueller, care a găzduit întâlnirile sale la sediul L’Oréal.

Cu toate că a fost de partea câștigătoare a procesului, Bettencourt Meyers a fost ulterior investigată pentru acuzații de mituire a unui martor. Ancheta a pornit de la o plângere penală depusă de Bainer în 2015, conform Vanity Fair. În acel moment, Bettencourt Meyers a spus că plata făcută martorului a fost o parte a plății de despăgubire, o parte împrumut personal și nu o mită pentru mărturie. Acel proces și procesul împotriva lui Bainer al lui Bettencourt Meyers au fost rezolvate printr-un acord secret în 2016, a raportat Vanity Fair.

Bettencourt Meyers a moștenit zeci de miliarde de dolari când mama ei a murit în 2017. În anii de la controversa legată de familia sa, averea lui Bettencourt Meyers a crescut exponential. Bloomberg estimează că Bettencourt Meyers valorează 94,9 miliarde de dolari, făcând-o cea mai bogată femeie din lume și a 12-a persoană cea mai bogată. Ea și familia sa controlează 34% din L’Oréal, cel mai mare producător de cosmetice din lume. Acțiunile L’Oréal au crescut cu aproximativ 30% în acest an, lăsându-le mai valoroase de 250 de miliarde de dolari. Compania deține branduri de pe piața de masă precum Maybelline, Essie, Garnier și, desigur, L’Oréal, precum și companii de frumusețe de lux precum Urban Decay, Lancôme și Kiehl’s. L’Oréal deține și licențele pentru diviziile de frumusețe ale caselor de modă de lux, inclusiv Yves Saint Laurent și Valentino.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: