Cine e Adrian Câciu, propunerea PSD de ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene. În mandatul de ministru al Finanțelor a lăsat o „gaură” la buget, din cauza supraestimării veniturilor și subestimării cheltuielilor

Adrian Câciu Sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Adrian Câciu, fostul ministru al Finanțelor, a fost propus de PSD ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene. Mandatul lui Câciu de la Finanțe s-a încheiat cu o „gaură” la buget, din cauza încetinirii colectării veniturilor de care se ocupa Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), care era sub coordonarea Ministerului Finanțelor. Ministrul a fost acuzat încă de la începutul anului că a supraestimat veniturile și că a subestimat cheltuielile și că deficitul asumat de 4,4% este nerealist, o cifră mai realistă fiind de 5,7%.  

Fostul ministru al Finanțelor și fostul șef al ANAF, Lucian Heiuș, s-au contrazis pe acest subiect după ce Câciu a transmis că contribuabilii români au declarat că au de plată cu 2,4 miliarde lei mai mult decât a estimat instituția în programarea încasărilor bugetare.

Heiuș a spus însă că sumele încasate efectiv de ANAF au fost însă cu 8,9 miliarde lei mai mici față de program și cu 11,3 miliarde lei mai mici față de ce s-a declarat, mai arăta instituția. Heiuș l-a contrazis atunci că, deși programul brut de încasări al ANAF este de 159,3 miliarde lei, încasările nete ale ANAF, după ce se scad rambursări de TVA și altele, sunt cu 5,5 miliarde lei mai mari decât sumele net declarate, după cum a scris Economedia aici.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Tot în timpul mandatului său au existat o serie de măsuri fiscale care practic au crescut o serie de taxe, de la 1 august 2022 și de la 1 ianuarie 2023. Cele mai importante: au crescut accizele la tutun și băuturi alcoolice, dar și impozitele pe venituri din jocuri de noroc, modificări în ceea ce privește raportarea la salariul minim a contribuţiilor sociale pentru contractele part-time și facilitățile acordate pentru sectorul construcțiilor, încadrarea microîntreprinderilor într-un nou plafon, mai scăzut, creșterea impozitării dividendelor și modificări la impozitul pe chirii și declararea contractelor de închiriere.

De asemenea, tot în timpul mandatului lui Câciu de la Finanțe datoria publică a trecut de mai multe ori de pragul de 50% din Produsul Intern Brut, prag de la care Executivul este obligat să vină cu o serie de măsuri de reducere a datoriei. Nu au existat astfel de măsuri și vedem cum datoria publică se menține în jurul acestui prag, scăzând din când în când datorită creșterii accelerate a produsului intern brut.

Cine este Adrian Câciu

Până în noiembrie 2019 Adrian Câciu a fost membru al comitetului de conducere al Agenției Domeniilor Statului, instituția care gestionează terenurile agricole închiriate de stat unor fermieri, potrivit ultimei sale declarații de avere.

El a fost în 2018 directorul de cabinet al secretarului de stat Dragoș Botănoiu, anterior lucrând pe diverse poziții în minister și Administrația Domeniilor Statului.

Ultima declarație de avere, aferentă anului 2020, îl arată angajat la Ministerul Agriculturii, pe funcția de consilier superior. În anul respectiv a mai câștigat 12.500 de lei din consultanță economică, plus 3.500 de lei din drepturi de autor.

Câciu s-a remarcat în ultimii ani prin desele apariții TV pe post de analist economic.

Câciu are și un blog. Textul introductiv începe astfel:

  • ”Ce tare!!! Aici ar trebui să vă spun cine sunt! Mulţi dintre voi mă cunosc, ceilalţi mă vor cunoaşte mai mult prin prisma postărilor de pe acest blog, astfel că o prezentare „civilă” o voi face succint, în continuare :
  • Născut în ’74, iată, deja în secolul trecut (mamă, ce mare am crescut!!!), am trecut prin toate, ca să fiu ceea ce sunt. Nu, nu sunt cineva special, sunt un om cât se poate de normal, care profită la maxim de ceea ce viaţa îi dăruieşte şi care se călăuzeşte după principiul „dacă iubeşti viaţa, atunci şi viaţa te va iubi pe tine”. Sunt economist de profesie, îmi place să gândesc, îmi place să cunosc lucrurile şi să le fac atunci când ştiu cu ce se mânâncă, îmi place să citesc, îmi plac oamenii şi în general, lumea, cânt, dansez, trăiesc”.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Apropo de buget si executia bugetara…Cineva declara ca tu o ai de 30 centimetri dupa care e treaba ta sa demonstezi ca e asa sau sa dai explicatii de ce nu e asa.

  2. prin ceea ce a produs acest ins romania va avea nevoie de zeci de ani sa si revina. tov caciu a demonstrat ca este un NEPROFESIONIST. NU STIE NIMIC LA NIVEL MACRO. (ASTA NU INSEAMNA CA STIE CEVA LA NIVEL MICRO…) va ramane in sistem si va avea mereu pe masa nu paine alba ci cozonac. DAR ESTE UN ECONOMIST PE CARE NU L AS LASA SA MI TINA NICI CONTABILITATEA UNEI GESTIUNI!!! uriasa greseala ca a fost numit din nou ministru. nenorocirile provocate de acest om se vor tine lant. pana la urma cam asta se intampla cu specialistii din cocina pesedista.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.