Cinci bănci din România oferă plăți instant

cumparaturi online card foto pexels-anna-shvets

Plățile instant continuă să se extindă în România, cinci bănci active pe plan local oferind acum acest serviciu clienților.

Începând de astăzi, 9 august 2021, Vista Bank se alătură grupului băncilor care furnizează Plăți Instant. Celelalte patru bănci care au în portofoliul de servicii plățile instant sunt: Banca Transilvania, CEC Bank, Libra Internet Bank și Banca Comercială Română și Vista Bank.

Serviciul Plăți Instant asigură transferul banilor în mai puțin de 10 secunde între bănci, conform regulilor înscrise în schema de plată care guvernează acest instrument de plată. În practică, încă de la lansare, durata reală a transferului între două bănci participante se încadrează în circa 4 secunde. O astfel de plată poate fi efectuată oricând (24/7/365), iar valoarea ei individuală se încadrează sub 50 mii lei. Plățile Instant sunt puse la dispoziția utilizatorilor finali de servicii financiare, fie aceștia consumatori, fie business-uri, precum și băncilor și altor furnizori de servicii de plăți care doresc să activeze în piața locală, permițând concretizarea uneia dintre cele mai importante cerințe ale open-banking-ului, respectiv transferul de fonduri în timp real între clienți. Dezvoltarea continuă a serviciului menține România pe harta țărilor aliniate la standardele cele mai moderne în domeniu.

„Este o certitudine că, atât la nivel european cât și pe plan internațional, plățile instant vor reprezenta standardul de efectuare a tranzacțiilor electronice și suntem convinși că acesta se va generaliza și în piața românească într-un orizont de timp pe care îl considerăm destul de apropiat. Odată relansate procesele economice generale, suntem încrezători că băncile vor reîncepe să înregistreze vitezele așteptate de dezvoltare a serviciilor lor și vor face demersurile necesare pentru aderarea la serviciul Plăți Instant, având în vedere, că, din practicile existente, oferirea acestui serviciu poate îmbunătăți procentul de retenție a clienților și poate atrage și clienți noi”, a declarat Sabin Carantină, Director General TRANSFOND

Din punct de vedere al volumelor de plăți, serviciul Plăți Instant înregistrează în primele 7 luni din acest an cu 55% mai multe tranzacții decât în tot anul 2020, iar tendința este una de permanentă creștere, de la o lună la alta.

Concret, pentru a plăti instant, utilizatorului final de servicii de plăți nu îi este necesară nici achiziția sau instalarea unei aplicații dedicate serviciului și nici înregistrarea într-o interfață distinctă pentru plățile instant. Singura condiție care trebuie îndeplinită pentru a beneficia de plățile instant este ca serviciul să fie oferit de către banca sau furnizorul nebancar de plăți al celui care inițiază plata și de către banca sau furnizorul nebancar de plăți al beneficiarului plății, în special prin platformele de tip mobile banking și de internet banking (deși există deja și oferte de astfel de servicii disponibile chiar la ghișeele fizice ale băncilor, dacă un client doritor nu este „conectat” sau ”conectabil”).

Recent, Ionel Dumitru, consilier director general Transfond, spunea că șapte bănci sunt interesate să adere la sistemul de plăţi instant al Transfond, administratorul şi operatorul Casei de Compensare Automată a plăţilor comerciale interbancare.

„Pentru plăţi instant există un interes la un număr de bănci. Sunt unele care preferă să aştepte şi să vadă ce se întâmplă. Unele chiar au mărturisit chestia asta. E clar că în direcţia aceea merge toată lumea. Deci nu există dubiu….Noi avem un număr de 7 bănci în acest moment care sunt interesate. Patru dintre ele sunt bănci mari şi în momentul în care vor adera suntem convinşi că vor genera un impuls suficient de mare pentru tot restul comunităţii de a adera la acest sistem”, a spus Ionel Dumitru.

Serviciul Plăți Instant al Transfond a fost operaționalizat în aprilie 2019. Cu ajutorul acestuia, comunitatea financiar-bancară din România poate oferi clienților proprii serviciul Plăți Instant care asigură transferul banilor în mai puțin de 10 secunde între bănci. O astfel de plată va putea fi efectuată oricând (24/7/365). Valoarea individuală a unei plăți executate prin Plăți Instant se încadrează sub 50 mii lei.

Transfond are în prezent 24 de acţionari, incluzând Banca Naţională a României.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: