China majorează cu aproape 6% producția de cărbune, pentru a face față penuriei de electricitate, în condițiile în care a atins recent un record al producției zilnice, au anunțat autoritățile, citate de Le Figaro.
China este cel mai mare producător mondial de cărbune și primul poluator din lume.
Într-un comunicat, Comisia națională pentru dezvoltare și reforme (NDRC) a precizat că 153 de mine au primit autorizația de a-și spori capacitatea de producție cu 220 de milioane de tone pe an. Raportat la producția totală a Chinei de anul trecut (3,84 miliarde de tone), este vorba de o creștere cu 5,7% a capacităților.
Această măsură are ca scop „asigurarea aprovizionrii cu cărbune în perioada iernii și a primăverii viitoare”, a explicat puternica agenție de planificare. Doar în trimestrul în curs producția acestor mine ar urma să crească cu 50 de milioane de tone, a adăugat NDRC. În condițiile în care președintele Xi Jinping a promis că țara sa va începe să reducă emisiile poluante înainte de 2030, NDRC a subliniat că producția zilnică de cărbune a atins „recent” un record de 11,5 milioane de tone. Cărbunele, o resursă deosebit de poluantă, asigură circa 60% din producția Chinei de electricitate.
În ultimele săptămâni, gigantul asiatic s-a confruntat cu întreruperi de curent care au perturbat producția industrială în mai multe regiuni. Printre motive: relansarea economică mondială care pune sub presiune uzinele „fabricii lumii”, limitarea producției de cărbune în numele obiectivelor climatice și existența unui preț reglementat la electricitate. Guvernul a anunțat recent o dereglementare parțială a prețurilor la electricitatea livrată uzinelor.
În condițiile în care conferința ONU privind climatul (COP26) are loc luna viitoare la Glasgow (Scoția), preșeintele Xi a promis la jumătatea lunii septembrie că țara sa nu va mai construi noi centrale pe cărbune în străinătate.