China blochează utilizarea cipurilor Intel și AMD în calculatoarele guvernamentale/ Programele Microsoft Windows și bazele de date străine sunt, de asemenea, marginalizate, deoarece Beijingul favorizează produsele chinezești

Procesor Intel pixabay.com

China a introdus noi linii directoare care vor însemna că microprocesoarele americane de la Intel și AMD vor fi eliminate treptat din PC-urile și serverele guvernamentale, în timp ce Beijingul își intensifică campania de înlocuire a tehnologiei străine cu soluții autohtone, scrie Financial Times.

De asemenea, orientările mai stricte privind achizițiile publice urmăresc să elimine sistemul de operare Windows al Microsoft și software-ul de baze de date de producție străină în favoarea opțiunilor naționale.

Cele mai recente reguli de achiziție reprezintă cel mai important pas făcut până acum de China pentru a crea înlocuitori interni pentru tehnologia străină și seamănă cu măsurile luate în SUA, în contextul creșterii tensiunilor dintre cele două țări.

Washingtonul a impus sancțiuni unui număr tot mai mare de companii chineze din motive de securitate națională, a adoptat legi pentru a încuraja producerea mai multor tehnologii în SUA și a blocat exporturile de cipuri avansate și instrumente conexe către China.

Oficialii au început să urmeze noile orientări privind PC-urile, laptopurile și serverele în acest an, după ce acestea au fost prezentate fără prea multă fanfară de către Ministerul de Finanțe și Ministerul Industriei și Tehnologiei Informației (MIIT) la 26 decembrie. Acestea ordonă agențiilor guvernamentale și organelor de partid de peste nivelul de municipiu să includă criterii care să ceară procesoare și sisteme de operare “sigure și fiabile” atunci când fac achiziții.

În aceeași zi a lunii decembrie, agenția de testare de stat, China Information Technology Security Evaluation Center, a publicat prima sa listă de procesoare și sisteme de operare “sigure și fiabile”, toate provenind de la companii chineze.

Printre cele 18 procesoare aprobate se numără cipuri de la Huawei și de la grupul Phytium, susținut de stat. Ambele se află pe lista neagră de exporturi a Washingtonului. Producătorii chinezi de procesoare folosesc un amestec de arhitecturi de cipuri, inclusiv x86 de la Intel, Arm și cele de producție proprie, în timp ce sistemele de operare sunt derivate din software-ul open-source Linux.

Reorganizarea achizițiilor de la Beijing face parte dintr-o strategie națională de autarhie tehnologică în sectoarele militar, guvernamental și de stat, care a devenit cunoscută sub numele de xinchuang sau “inovația aplicațiilor IT”.

Standardele “sunt primele instrucțiuni clare și detaliate la nivel național pentru promovarea xinchuang”, a declarat un oficial guvernamental local care gestionează înlocuirea sistemelor IT.

Întreprinderile de stat au primit indicații similare din partea supraveghetorului lor, Comisia de supraveghere și administrare a activelor de stat, de a finaliza tranziția tehnologică către furnizorii interni până în 2027, potrivit a două persoane informate în acest sens. Începând de anul trecut, grupurile de stat au început să raporteze trimestrial progresele înregistrate în modernizarea sistemelor lor IT, deși o parte din tehnologia străină ar fi permisă să rămână, au spus persoanele respective.

Marșul condus de stat în vederea renunțării la hardware-ul străin va afecta companiile americane din China, începând cu producătorii de procesoare PC dominanți la nivel mondial, Intel și AMD. Anul trecut, China a fost cea mai mare piață pentru Intel, care a furnizat 27% din vânzările sale de 54 miliarde de dolari și 15% din vânzările de 23 miliarde de dolari ale AMD. Microsoft nu prezintă vânzările din China, dar președintele Brad Smith a declarat anul trecut în Congresul SUA că această țară a reprezentat 1,5% din venituri.

Microsoft și Intel au refuzat să comenteze. AMD nu a răspuns la o solicitare de comentarii.

S-ar putea să fie dificil pentru Intel sau AMD să ajungă vreodată pe lista de procesoare aprobate. Pentru a fi evaluate, companiile trebuie să prezinte documentația completă de cercetare și dezvoltare a produselor lor și codul. Principalul criteriu de evaluare este nivelul de proiectare, dezvoltare și producție finalizat în China, potrivit unui anunț al agenției de stat de testare.

În ultimele luni, ministerele de finanțe de la nivelul provinciei și al orașului au publicat zeci de anunțuri privind noile orientări, încercând să asigure conformitatea în rândul a mii de cumpărători. Doi oficiali din domeniul achizițiilor care au vorbit cu Financial Times au declarat că a rămas o anumită marjă de manevră pentru a cumpăra calculatoare cu procesoare străine și Microsoft Windows.

Unul dintre funcționari, cu sediul în Shenzhen, a declarat că acum trebuie să facă un pas suplimentar pentru a înregistra și explica achizițiile de procesoare străine. Biroul de achiziții al guvernului central a declarat, de asemenea, luna aceasta, că achizițiile limitate de calculatoare cu procesoare Intel și AMD ar putea continua, cu condiția ca departamentele “să respecte procedurile de gestionare relevante”.

Lao Zhangcheng, responsabil cu achiziționarea a 16 calculatoare complet chinezești pentru o organizație din cadrul biroului de transport al orașului Shaoxing, a declarat că colegii săi nu au avut altă opțiune decât să se obișnuiască cu sistemele de operare naționale.

“Înlocuim computerele vechi care au cipuri străine”, a spus Lao. “După această achiziție, practic, toată lumea din birou va avea un computer național. Vechile computere care ne-au rămas cu sisteme Windows pot fi încă folosite în anumite situații.”

Lin Qingyuan, expert în cipuri la grupul de cercetare Bernstein, a declarat că înlocuirea va progresa mai rapid pentru procesoarele pentru servere decât pentru PC-uri, din cauza ecosistemului software mai limitat care trebuie înlocuit. El s-a așteptat ca serverele xinchuang să reprezinte 23% din totalul livrărilor de servere din China în 2026.

“Ghidul de achiziție a făcut ca politica xinchuang să fie mai ușor de aplicat pentru oficiali”, a adăugat el.

Analiștii de la Zheshang Securities estimează că țara va trebui să investească 660 de miliarde de Rmb (91 de miliarde de dolari) între 2023 și 2027 pentru a înlocui infrastructura IT din guvern, organele de partid și opt industrii majore.

Ministerul de Finanțe al Chinei, MIIT și China IT Security Evaluation Center nu au răspuns la solicitările de comentarii.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Billi cel viteaz si pretin cu Unchiul Xi e interzis in Chinezia?…
    Mare pacat ….
    Toti politicienii si afaceristii sunt disperati… China, China…
    … ar trebuii lasati si ignorati… sunt specialisti in furt, inselaciune si toate relele posibile, de lucruri bune nu prea am auzit…

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.