CEZ obţine 335 milioane de euro în urma vânzării activelor din Bulgaria

parcul eolian cez Sursa foto: CEZ Romania/Facebook

Compania de utilităţi CEZ, controlată în proporţie de 70% de statul ceh, a anunţat marţi că a finalizat vânzarea a şapte unităţi din Bulgaria grupului financiar Eurohold, cu suma de 335 de milioane de euro, în cadrul strategiei de a se retrage de pe unele pieţe străine, transmite agenția Reuters, preluată de Agerpres.

Еurohold, proprietarul Euroins România, a preluat 67% din participația la CEZ Distribution Bulgaria (cota de piață de 40%) și cel mai mare furnizor de energie electrică – CEZ Electro Bulgaria, precum și 100% din capitalul celui mai mare comerciant autorizat de energie electrică – CEZ Trade Bulgaria. Grupul a achiziționat, de asemenea, compania de servicii IT CEZ ICT Bulgaria, parcul solar Free Energy Project Oreshetz, centrala electrică pe bază de biomasă Bara Group și CEZ Bulgaria, care coordonează și administrează toate unitățile CEZ Group din Bulgaria.

Prin achiziționarea și integrarea activelor grupului CEZ și în combinație cu celelalte segmente ale holdingului, Еurohold va deservi peste 7 milioane de clienți și va angaja peste 6.000 de persoane în 11 țări din Europa Centrală, de Est și de Sud-Est (CESEE), precum și din fosta Uniune Sovietică

Eurohold este listat la Bursa de Valori din Sofia și Varșovia. Eurohold deține Euroins Insurance Group (EIG) care operează în 11 țări și deține filiale în Bulgaria, România, Macedonia de Nord, Ucraina, Georgia, Rusia și Belarus. EIG operează și în Grecia și Polonia și are operațiuni de asigurare de nișă în Spania și Italia. În prezent, grupul de asigurări are mai mult de 4 milioane de clienți și peste 3000 de angajați.

CEZ a ieşit deja de pe piaţa din România şi a scos la vânzare unele active din Polonia. Unele câştiguri de pe urma vânzării activelor din străinătate au fost folosite pentru plata dividendelor către investitori, ceea ce a majorat preţul acţiunilor.

Pentru câştigurile din 2020, compania a plătit al doilea cel mai ridicat nivel al dividendelor.

CEZ a anunţat că arbitrajul internaţional cu Bulgaria continuă, în pofida ieşirii de pe piaţă, după 17 ani de prezenţă în statul balcanic. Compania cehă a depus plângere împotriva statului bulgar, deoarece nu şi-ar fi îndeplinit obligaţiile din acordul de privatizare.

“CEZ Group pleacă din Bulgaria cu un sold de numerar pozitiv. Acordul privind vânzarea nu are impact asupra procedurii de arbitraj internaţional cu Bulgaria. Plângerea se referă la potenţialele câştiguri suplimentare pentru CEZ şi acţionarii săi”, a afirmat Tomas Pleskac, membru al Board-ului companiei cehe.

CEZ este prezentă şi pe piaţa din România.

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: