Cerere uriașă pentru ajutoarele de stat date firmelor care fac investiții în dezvoltare, dar și pentru sprijinul pentru investiții în activități productive. Companie de consultanță: Statul să prelungească termenul și să suplimenteze bugetul

bani, finantari, euro Foto: Pexels.com

Două programe de finanțare sunt în centrul atenției în această vară, programe pentru care mediul de afaceri are un interes major, iar agențiile de consultanță fac cu greu față noilor cereri: HG 807 și Măsura 4.1.1. Roxana Mircea, managing partner REI Finance Advisors, spune că primesc zilnic solicitări pentru proiecte de peste 1 milion euro prin HG 807, însă bugetul anunțat pentru actuala sesiune (15 iunie – 26 iulie) de 700 milioane lei (aproximativ 145 milioane euro) este extrem de redus, în contextul în care doar compania de consultanță va depune 25 proiecte care solicită acest buget.

„Întrucât interesul este mare, ne-am dori ca Ministerul de Finanțe să prelungească sesiunea cu cel puțin o lună și să suplimenteze bugetul pe HG 807/2014 cu cel puțin 200 milioane euro, pentru a face față cererii extrem de mari pe care o vedem zi de zi. Finanțări se solicită preponderent în județele cu intensitate de 60%, printre care Galați, Neamț, Vaslui sau 50% – Constanța, Satu Mare, iar valoarea medie a proiectelor este de 10 milioane euro”, spune Roxana Mircea, managing partner REI Finance Advisors.

Măsura 4.1.1: Ce noutăți sunt anunțate și care este apetitul companiilor pentru a primi finanțare 

Noutatea vine din faptul că acum companiile cu rata de rentabilitate de peste 30% au un punctaj competitiv, spune Roxana Mircea. Astfel, afacerile din domeniul construcțiilor, medical și unele hoteluri care au depășit pandemia fără a scădea cifra de afaceri cu mai mult de 30%, au șanse mai mari la a obține finanțarea dorită pe această Măsură de sprijin.

„Pe măsura 4.1.1 se vor putea accesa maximum 500.000 euro, dar nu mai mult de 5 ori cifra de afaceri a companiei din 2019, cu o cofinanțare medie de 20-25%. Pe lângă bugetul de 359 milioane euro pe componenta de retehnologizare, unde se pot accesa între 50-500.000 euro, Măsura 4.1.1 are și o componentă ce se adresează proiectelor între 50-200.000 euro, care presupun co-finanțări mult mai mici, de 5% – microîntreprinderi, 10% – companii mici sau 15% pentru companiile mijlocii (50-249 angajați)”, potrivit acesteia.

Ce așteptări are mediului de business de la programele guvernamentale

„Mediul de business, dar și noi, consultanții, ne-am dori să se simplifice documentația, să scriem cel mult 1-2 fraze la fiecare capitol, să avem un plan de afaceri de maximum 10 pagini sau să nu se mai solicite 2 oferte/printscreen ca să depunem în total sute de pagini. Problema este că această axă se tot modifică din septembrie anul trecut, ca să nu vorbim că ea a fost anunțată inițial în vara anului 2020, când a fost blocată de Ministerul Economiei, pe vremea când purta denumirea de Măsura 3. Toate aceste prelungiri scad încrederea investitorilor. De exemplu, în cazul nostru, la REI, anularea Măsurii 3 din vara anului 2020 a condus la blocarea a 400 de proiecte”, spune Roxana Mircea.

Dintre acestea, 45 se calificau fără niciun fel de problemă pe noile criterii anunțate de autorități, solicitând finanțare pentru proiecte de peste 25 milioane euro.

„Este o axă complexă, depunem inițial pe IMM Recover, apoi ne mutăm pe platforma smis.ro. Achizițiile se realizează potrivit Ordinului 1284, pe platforma fonduri-ue.ro. Beneficiarii trebuie să selecteze foarte atent consultantul cu care aleg să lucreze pentru a nu risca corecții financiare sau chiar să returneze intergral ajutorul primit”, spune reprezentantul REI.

Cele mai importante programe pe parcursul acestei veri

Potrivit Roxanei Matei, Măsura 4.1.1, cu o alocare totală de 417 milioane euro, și Schema de ajutor de stat reglementată de HG 807/2014, cu o alocare de 140 milioane euro, sunt cele mai importante programe de finanțare disponibile în acesta vară.

Sunt și axe mai mici: Start-up Nation (20-40.000 euro), Comerț și servicii (60.000 euro) sau Microindustrializare (100.000 euro).

Aceasta precizează că în urmatoarele 3 luni urmează sa se mai deschidă axe de peste 2,3 miliarde euro pentru IMM și companii mari, destinate investițiilor, energie, digitalizare, după cum urmează:

  • axa pentru energie regenerabilă și eficiență energetică pentru industrial la Ministerul Investitiilor și Proiectelor Europene (MIPE) – buget 400 milioane euro, deschidere în această toamnă;
  • digitalizarea IMM din PNRR – buget 350-400 milioane euro;
  • finanțare proiecte investiții mai mari la Ministerul Economiei, o măsură similară cu HG 807/2014, buget de 300 milioane euro;
  • reciclare pentru societățile comerciale, buget din PNRR – 220 milioane euro.

Schema HG 807, destinată investițiilor în dezvoltare pentru companii

Bugetul schemei alocat pentru sesiunea 15 iunie – 26 iulie se ridică la 700 milioane lei, însă dacă după evaluarea proiectelor mai rămân bani neconsumați se vor realoca după rectificarea bugetară.

O companie poate accesa prin intermediul HG 807, dupa noua modificare a intensității, până la 45 milioane euro, acolo unde investiția se va derula într-unul dintre județele cu 60% sprijin nerambursabil.

Schema a fost închisă temporar la începutul lunii februarie 2022, dar se va redeschide pe 15 iunie si va fi deschisă până pe 26 iulie.

Potrivit estimărilor consultanților, va fi ultima sesiune dat fiind faptul că nu mai există alocare financiară, anul acesta se vor epuiza și sumele care trebuiau lăsate pentru 2023, ultimul an pentru emiterea de Acorduri de finanțare.

Potrivit consultanților REI, un număr de 19 județe din totalul de 41 vor beneficia de un sprijin nerambursabil de până la 60% din valoarea investiției. În acest fel, Botoșani, Suceava, Neamț, Bacău, Vaslui, Vrancea, Galați, Tulcea, Brăila, Buzău, Prahova, Ialomița, Călărași, Teleorman, Olt, Vâlcea, Gorj, Dolj și Mehedinți sunt cele 19 județe care vor beneficia de alocări de până la 60% în proiectele realizate prin ajutor de stat în următorii ani.

Județele Satu Mare, Maramureș, Sălaj, Bistrița-Năsăud, Iași, Alba, Argeș, Dâmbovița, Giurgiu sau Constanța vor beneficia de alocări de până la 50% din valoarea proiectelor de investiții derulate în anii următori.

Județele Bihor, Caraș-Severin, Hunedoara, Cluj, dar și cele din centrul țării – Mureș, Harghita, Covasna, Sibiu sau Brașov vor avea alocări cu sprijin nerambursabil prin ajutor de stat de până la 40% din valoarea investițiilor derulate, în timp ce județele Timiș și Arad vor avea o alocare diminuată față de intervalul anterior, de la 35%, la 30%.

Județul Ilfov va beneficia sprijin cuprins între 35 și 45%, în funcție de zonă, în timp ce Bucureștiul va rămâne fără proiecte prin ajutor de stat din acest an.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: