Ce spune mediul de afaceri despre măsurile de sprijin. Cristina Chiriac, CONAF: Majorarea salariului minim cu 200 de lei, o măsură socială care ar putea duce la mărirea costurilor de producție sau concedieri

angajati, munca, birou, companii Sursă foto: Unsplash

Coaliția de guvernare a anunțat luni seară principalele măsuri agreate pentru susținerea mediului de afaceri afectat de inflația ridicată, în special la energie, și de contextul regional dat de războiul din Ucraina. În urma acestor măsuri propuse, mediul de afaceri a reacționat. Cristina Chiriac, președintele Confederației Naționale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) a declarat pentru Economedia că unele dintre măsurile propuse sunt benefice pentru mediul de afaceri, cheltuielile cu utilitățile și costul forței de muncă fiind principalele probleme cu care se confruntă antreprenorii.

Printre principalele măsuri amintim: ajutor pentru IMM-uri afectate de scumpiri la energie, ajutor de stat pentru investiții sau șomaj tehnic și Kurzarbeit.

„Dacă reușim să umblăm atent pe aceste două direcții (n.r-cheltuielile cu utilitățile și costul forței de muncă) avem cu siguranță șansa să ieșim din potențiala criză economică neșifonați. În decursul a nici 12 luni am analizat creșteri de peste 10 puncte procentuale pe salariul minim pe economie. Dacă mai adăugăm încă 200 lei, o să avem creșteri de 20%. La aceste creșteri intervin și prețul utilităților la gaze naturale și electricitate și avem tabloul complet. Nu există nimic care să ajute la creșterea din punct de vedere economic al unui antreprenor”, a declarat Corina Chiriac.

Aceasta spune că antreprenorul trebuie să găsească soluții pentru a putea supraviețui. Dacă se va lua presiunea pe cheltuieli cu utilitățile, ar putea însemna o echilibrare din punct de vedere al procesului tehnologic la nivel de costuri.

„În situația în care vin toate bumerang, atunci efectul nu poate fi unul pozitiv. Dacă le luăm treptat și le dăm timp antreprenorilor să își așeze business-ul, cu siguranță impactul negativ nu va fi atât de mare”, precizează aceasta.

Majorarea salariului minim cu 200 de lei, o măsură socială forțată care va produse un dezechilibru

Deși creșterea salariului minim cu 200 lei este o măsură socială, are un impact în același timp și asupra mediului de business. Măsurile sociale ar putea fi unele bune dacă nu vor presupune alte creșteri de taxe și impozite, este de părere Cristina Chiriac.

În condițiile în care statul va aproba creșterea salariului minim cu 200 de lei, mediul de afaceri consideră că aceste costuri cu forța de muncă pentru companii se vor majora, în situația în care nu se vorbește despre productivitate crescută și nu vine pe un trend economic normal, fiind mai mult o măsură socială forțată, care va produce un dezechilibru.

„Antreprenorii vor adopta unul dintre cele două scenarii: își vor mări costurile de producție astfel încât să poată face față acestor creșteri cu taxarea pe forța de muncă, lucru care se va găsi în tot ceea ce înseamnă consumul intern, fie vor restructura colectivele de angajați. Din 100 angajați, un antreprenor ar putea concedia 10 și statul va avea prin această măsura o cheltuială socială”, spune președintele CONAF.

Aceasta spune că toate măsurile sociale ar fi fost bune într-un scenariu optimist, atât timp cât nu se va pune o presiune pe antreprenori, ceea ce deja creează neîncredere în stat.

„Toate aceste pachete nu vor face altceva decât să accentueze tot acest efect inflaționist la care asistăm la ora actuală”.

Poți vedea AICI lista completă a măsurilor de sprijin pentru mediul de afaceri anunțată de liderii coaliției.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Tactica escrocilor rafinati de a arata fraierilor un tuci mai mare cu doua milioane in care este tot mai putina mancare….

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.