Ce sisteme de apărare antiaeriene are Israelului? Și de ce sunt atât de eficiente?

Iron Dome Sursa foto: Ministerul Apărării din Israel

Israelul susține că a interceptat 99% dintre rachetele și dronele lansate de Iran în timpul nopții dintre sâmbătă și duminică. Sistemul Iron Dome este extrem de eficient, însă nu este singurul care apără țara, scrie Euronews, potrivit Rador Radio România.

Israelul are unul dintre cele mai bune sisteme de apărare aeriană din lume. În timpul nopţii de sâmbătă spre duminică Iranul a lansat peste 300 de drone și rachete asupra Israelului, care se confruntă deja cu atacuri aeriene din Gaza și Liban, însă oficialii israelieni raportat pagube mici.

Sistemul de apărare aeriană al Israelului are mai multe niveluri, însă piesa sa centrală este Iron Dome. Sistemul, care foloseşte radarul pentru a detecta și intercepta rachete și drone cu rază scurtă de acțiune, a intrat în funcțiune în 2011.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Solicitat cu insistenţă de oficialii israelieni ai apărării, Iron Dome a fost lansat în cele din urmă ca răspuns la războiul din 2006, în contextul căruia gruparea Hamas avea să preia anul următor controlul asupra Fâşiei Gaza.

Sistemul este alcătuit dintr-o serie de unități mobile transportate cu camioane și împrăștiate în toată țara în locații strategice. Atunci când este detectată o amenințare, personalul militar o analizează într-un „centru de management al bătăliei” care lucrează la foc continuu, după care se decide tipul de lansator care trebuie folosit pentru a o intercepta.

Rachetele secundare sunt lansate pentru a se asigura că amenințarea este neutralizată cu succes.

Israelul susține că sistemul are o rată de succes de peste 90%, distrugând proiectile de la 4 până la 70 km. Timpul de răspuns fiind de doar câteva secunde.

Israelul a dezvoltat acest sistem cu sprijinul SUA. Washingtonul a contribuit cu 1,5 miliarde de euro la crearea sistemului între 2011 și 2021, în timp ce în 2022, Congresul SUA a aprobat alţii 940 de milioane de euro.

La începutul anilor 1990 Israelul a discutat ideea dezvoltării unui sistem antirachetă cu rază scurtă de acțiune, deși la acea vreme oficialii americani ai apărării afirmau că proiectul este sortit eșecului.

Un punct slab al sistemului Iron Dome este că nu poate proteja mai mult de 100-150 km pătrați, limitându-i eficiența pentru țările mai mari. Chiar și în Israel, o țară relativ mică, bateriile trebuie mutate în funcție de riscul perceput al atacului.

Israelul a exportat această tehnologie în unele țări din întreaga lume, inclusiv în Statele Unite, România, India și Azerbaidjan. Washingtonul îl folosește pentru a-și proteja bazele militare din străinătate.

Iron Dome constituie însă doar o parte din apărarea antiaeriană a Israelului. Israelul folosește Arrow pentru a intercepta rachete cu rază lungă de acțiune, inclusiv pe cele pe care Iranul a declarat că le-a lansat sâmbătă asupra țării.

Arrow, care operează în afara atmosferei, a fost folosit în războiul actual pentru a intercepta rachetele cu rază lungă de acțiune lansate de militanții Houthi în Yemen.

Şi în acest caz, sistemul a fost dezvoltat cu sprijinul Statelor Unite. Apărarea antiaeriană a Israelului include de asemenea David’s Sling – conceput pentru a intercepta rachete cu rază medie de acțiune, precum cele lansate de Hezbollah în Liban – și rachete Patriot, cea mai veche componentă a sistemului de apărare al țării.

Rachetele Patriot au fost folosite pentru prima dată în timpul primului război din Golf, în 1991, pentru a intercepta rachetele Scud lansate de liderul irakian de atunci Saddam Hussein.

Centrul de Studii Strategice și Internaționale (CSIS) estimează că fiecare baterie Patriot costă în jur de 1 miliard de euro: 375 de milioane de euro pentru sistem, 647 de milioane de euro pentru rachete – costul unei singure rachete este estimat la 3,8 milioane de euro.

Acum rachetele Patriot sunt folosite în principal pentru a doborî avioane, inclusiv drone. Armata ucraineană le utilizează într-un scop similar împotriva invaziei ruse.

Mai nou, Israelul dezvoltă un sistem cunoscut sub numele de Iron Beam pentru a intercepta amenințările primite cu ajutorul tehnologiei laser. Momentan sistemul nu este operaţional. Oficialii israelieni spun că acest sistem va schimba mult lucrurile, deoarece este mult mai economic decât sistemele existente.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.